USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

DİLİN TEHLİKESİ

15-11-2021

Allah Teâlâ, şöyle buyurmuştur: “İnsan hiçbir söz söylemez ki onun yanında (yaptıklarını) gözetleyen (ve kaydeden) hazır bir melek bulunmasın.” (Kâf 50/18.)

            Sehl b. Sa‘d (r.a), Hz. Peygamber’in (sav) şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir: “İki çene ve iki bacak arasını muhafaza etmeye söz veren kimseye ben de cenneti söz veriyorum.” (Buhari, c.XI, s.308 (6474); Tirmizi 2408.)

            Muâz b. Cebel’den (r.a) nakledilmiştir: “Ya Re­su­lal­lah! Bana cenneti kazandıracak ve ce­hen­nemden uzaklaştıracak bir şey söyle!’ dedim. Peygamberimiz (sav), şöyle buyurdu: ‘Bana çok mühim ve büyük bir meseleyi sordun! Ancak Allah bir kimseye kolaylık ihsan ederse, onu yerine getirmek kolaydır. Allah’a ibadet eder, O’na hiçbir şeyi ortak koşmazsın. Namazı layıkıyla kılar, zekâtı verir, Ramazan oru­cunu tutar ve haccı da yaparsın. ‘Sana hayır kapılarını göstereyim mi? Oruç, kalkandır. Sadaka, suyun ateşi söndürmesi gibi, hataları söndürür. Gece kılınan namaz, salih kulların alameti­dir. Sonra şu ayet-i kerimeyi okudu: ‘Onlar, korkarak ve ümit ederek Rablerine ibadet etmek için yataklarından kalkarlar. Kendilerine rızık olarak verdiğimiz şeylerden de Allah için harcarlar. Hiç kimse, yapmakta olduklarına karşılık olarak, onlar için saklanan göz aydınlıklarını bilemez.” (Secde 32/16-17.) Sonra şöyle buyurdu: ‘İşin başını, temel direğini, en üst noktasını bildireyim mi?’. Ben de: ‘ Evet bildir, Ya Resulullah’ dedim. Şöyle buyurdu: ’İşin başı İslam'dır, temel direği namaz, en üst noktası da Cihat'tır.’  Sonra şöyle buyurdu: ‘Bunların hepsini tutanı bildireyim mi?’ . Ben de: ‘ Evet bildir Ya Resulallah" dedim. Dilini işaret etti ve:" Şunu tutmandır" buyurdu. Ben dedim ki: ‘Ya Rasulallah biz konuştuklarımızdan sorguya çekilecek miyiz?’  Şöyle buyurdu:" Hay Allah hayrını versin, insanlar dillerinin ekip biçtiğinden başka yüzüstü cehenneme sürülürler mi?” (Tirmizi, 2616. Tirmizi, hadis-i şerifin ‘Sahih Hasen’ olduğunu söylemiştir.)

ŞERH (AÇIKLAMA)

Dil, tehlikesi büyük bir uzuvdur. Dilin afetlerinden sakınmak çok zor ve dilin afetlerine maruz almak çok kolay olduğu için, dilini hayr dışında tutmayan kimse için, onun tehlikelerinden sakınmak konusunda birçok dayanak varit olmuştur. Bundan dolayı, Hz. Peygamber (sav), cehenneme girdirilecek kimselerin çoğunluğunun bu sebepten olacağını haber vermiştir. 

ÇIKARILAN DERSLER

  1. Dilin tehlikesi ve bu tehlikeden sakınmanın gerekliliği vurgulanmıştır ki insan önemsemediği bir sözden dolayı cehenneme girebilir.
  2. Dilin Allah Teâlâ’ya itaat dışında serbestçe kullanılması ateşe sürükleyen sebeplerdendir. Dilin, Allah Teâlâ’ya itaat dışında dikkatli kullanılması ise cennete götüren sebeplerdendir. 
  3. İnsanların çoğunluğunun hatası ve gaflete düştükleri husus faydasız söz konusunda dillerini gelişi güzel kullanmalarıdır.

(Bu metin Râşid b. Hüseyin el-Abdülkerîm, ed-Dürûsü’l-yevmiyye mine’s-Süneni ve’l-ahkâmi’ş-şer’iyye, Dâru’s-samîi, Riyâd 2010, s.19-20 sayfalarının tercümesidir.)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?