USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

HZ. PEYGAMBERE İTAATİN FARZ OLUŞU ve BU KONUDA SÖYLENEN HER ŞEYİN TERK EDİLMESİ

07-11-2021

(Bu yazı, Râşid b. Hüseyin el-Abdülkerîm, ed-Dürûsü’l-yevmiyye mine’s-Süneni ve’l-ahkâmi’ş-şer’iyye, Dâru’s-samîi, Riyâd 2010, s.37-38 sayfalarının tercümesidir.)

            Allah Teâlâ, şöyle buyurmaktadır: “Hayır! Rabbine and olsun ki onlar, aralarında çıkan çekişmeli işlerde seni hakem yapıp, sonra da verdiğin hükme, içlerinde hiçbir sıkıntı duymaksızın, tam bir teslimiyetle boyun eğmedikçe iman etmiş olmazlar.” (Nisa 4/65.)

            “Allah ve Resulü bir iş hakkında hüküm verdikleri zaman, hiçbir mü’min erkek ve hiçbir mü’min kadın için kendiişleri konusunda tercih kullanma hakları yoktur. Kim Allah’a ve Resulüne karşı gelirse, şüphesiz ki o apaçık bir şekilde sapmıştır.” (Ahzab 33/36.)

            “Aralarında hüküm vermek için Allah’a (Kur’an’a) ve Resulüne davet edildiklerinde, mü’minlerin söyleyeceği söz ancak, “işittik ve iman ettik” demeleridir. İşte onlar kurtuluşa erenlerin ta kendileridir.” (Nur 24/51.)

            “(Ey inananlar!) Peygamberin (sizi) çağırmasını aranızda birbirinizi çağırmanız gibi tutmayın. İçinizden birbirini siper ederek sıvışıp gidenleri Allah gerçekten bilir. Artık onun emrine muhalefet edenler, başlarına bir belânın gelmesinden veya elem dolu bir azaba uğramaktan sakınsınlar.” (Nur 24/63.)

            Ebu Hureyre’den (r.a) rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber (sav) şöyle buyurmuştur: “Yüz çeviren müstesna ümmetimin hepsi cennete girecektir. ‘Ey Allah’ın Resulü! Yüz çeviren kimdir?’ denildi. O (sav) da şu şekilde cevap verdi: Bana itaat eden cennete girmiştir. Bana isyan eden ise yüz çevirmiştir.” (Buhari, Sahîh, c.XIII, s.249. (7280)

ŞERH (AÇIKLAMA)

Allah Resulüne itaat etmek, O’na (sav) itaatten yüz çevirmeyi telkin eden her sözden uzak durmak, dinin kendisiyle ayakta durduğu kinci kaynağına teslim olmak demektir. Bu, kelime-i şehadetin ikinci kısmının hayatla buluşması anlamına gelmektedir. Din, iki temel üzerine inşa edilmiştir: Allah’tan (c.c) başkasına kulluk yapmamak ve Resulullah’a (sav) itaat etmek. Kişiyi yanlışa götürecek fitneden kurtulup hidayete ulaşmak ve gerçek kurtuluşa ermek için Allah Resulüne (sav) itaat etmekten başka bir yol yoktur.

ÇIKARILAN DERSLER

  1. Allah Resulüne itaat farzdır ve beşerden hiçbir kimse O’nun (sav) önüne geçirilmemelidir.
  2. Allah Resulüne (sav) itaat cennete girmeye sebep olan hususlardadır.
  3. Resule (sav) isyan etmek ve O’nun (sav) emrine muhalefet etmek fitneye düşmek ve azaba duçar olmaya sebeptir.

         

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?