İLK KEZ DİŞ DOKTORU GÖRDÜLER

İLK KEZ DİŞ DOKTORU GÖRDÜLER

Sağlık - 8 yıl önce

Gökhan KARA /         

         Cumhuriyet Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi örnek bir uygulamaya imza attı.

         CÜ Diş Hekimliği Fakültesi Endodonti Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Recai Zan’ın girişimleri ve Pedotonti Ana Bilim Dalı’nın katkılarıyla, vatandaşın ayağına en iyi ve kaliteli hizmetin gitmesi, vatandaşların sağlık hizmetlerinden daha iyi bir hizmet almasının amaçlanması için Sivas tüm ilçelerinde bulunan yatılı okullarında kalan ilköğretim çağındaki öğrencilerin diş hekimi korkularını yenmeleri ve diş muayenesine gidemeyen öğrencilerin diş tevdilerinin yapılması bir uygulama başlatıldı.

Sivas’ın tüm İlçe ve Köy Okullarında Eğitim Gören Öğrenciler Tedavi Edilecek

         Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İhsan Hubbezoğlu, Cumhuriyet Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi bünyesinde, Sivas genelinde bölge yatılı okullarında diş tedavisine gelemeyen çocuklara yönelik bir etkinlik başlattıklarını ifade ederek, “Bu konuda Endodonti Bölümünden Dr. Recai Zan’ın eşliğinde aynı zamanda Pedotonti öğretim üyemiz Murat Ünal hocamızın eşliğinde bir ekip oluşturduk. Bu ekiplerle ilk başta pilot uygulama olarak Hafik bölge yatılı okuluna gidildi. Orada bütün öğrencilerin taraması yapıldı, taramaları yapıldıktan sonra bütün çocukların yapılması gereken tedavilerin bir kağıda not edildi. Ardından bu kağıtlar çocukların velilerine gitti. Çocuklar velilerine gösterdiler, anne baba benim yapmam gereken şu tedaviler var diye onları gösterdiler, ailelere onay formları gönderdik, aileler kabul edip imzaladıktan sonra sağ olsun kaymakamlarımız vasıtası ile çocuklarımız 2 tane başlarında yetkili öğretmen konuldu. Kaymakamlık 2 tane otobüs ayarladı çocukları okullarından aldı ve Diş Hekimliği Fakültemize getirdi.” dedi.

Tüm İşlemler 2 Saatte Gerçekleştirildi

       Çocukların tedavi aşamaları hakkında bilgiler veren Dekan Prof. Dr. Hubbezoğlu, öğrencilerin diş çürükleri, kanal ve peradontal tedavileri, onun dışında yapılan vernik uygulamaları gibi tüm tedavi uygulama süreleri normalde 5-6 ay sürüyor, biz tüm bu işlemleri hocaların ve asistanların sayesinde birkaç gün içerisinde alt yapı tedavileriyle tamamlandık’’ şeklinde konuştu.

Çocuklar Korkularını Yendi

      Dekan Prof. Dr. Hubbezoğlu, “Çocuklarımıza düş çürüğü olmadan diş çürüğü fobisini yenerek bir ortam hazırlamış olduk. Burada dinlenme salonumuzda televizyon seyrederek zaman geçirdiler, yemekhanemizde hizmet sunduk. Öğle arası yemeklerini yiyecekler, daha sonra dinlenme salonunda dinlendikten sonra kalan tedavilerini de akşam mesai bitimine kadar tedavileri yapılacak. Biz bu şekilde Hafik Bölge Yatılı Okulundaki çocuklarımızın tedavisini bitirdik. Geçen hafta ve bu haftada Doğanşar Bölge Yatılı Okulundaki misafirlerimiz geldi. Aynı tedavileri onlarla devam ediyoruz. 3 haftadır yaptığımız tedavilerde yaklaşık bugüne kadar 80 e yakın çocuğumuzun diş hekimliğini göremeyen, gelemeyen, bu hizmetten mahrum olan çocuklarımıza ulaşarak bunları kaymakamlıklarımız vasıtası ile tedavilerini yaptık, aynı şekilde evlerine kadar teslim ediliyor. İlk başta kaymakamlıklar vasıtası ile devam edip sonra tüm Sivas bölgesindeki 16 tane kaymakamlığımız var, tüm ilçelerdeki kaymakamlara ulaşarak onlardan gelen talepler doğrultusunda bütün Sivas’a hizmet etmeyi düşünüyoruz. Tedaviye ulaşması en zor yerlerden başlayarak sonra diğer köy okullarına onun dışında çocuk esirgeme gibi birçok yerde etkinliğimiz devam edecek” ifadelerine yer verdi.

 

Diş Macunu ve Fırçasıyla Tanışmayan Öğrenciler Gördük

      Projenin mimarı olan Endodonti Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Recai Zan ise Hafik ve Doğanşar bölge okullarında yaptıkları tarama sonucunda çok yetersiz ağız ve hijyen sağlığı tespit ettiklerini açıklayarak “Maalesef diş fırçası olmayan diş macunu ile henüz tanışmamış olan çocuklar gördük. Bu nedenle biz bu konuda bir dava konusu yaptık, dedik ki biz köy çocuklarını fakültemize getireceğiz, ağırlayacağız ve burada tüm tedavilerini yapıp öyle geri göndereceğiz. Bu konuda gerçekten büyük bir özverili çalışmaya devam ediyoruz, sadece bu çocuklara özel bir klinik ayarlandı, tüm gün dekanımızın desteği ile de bütün gün bu çocuklarla ilgilenilip tüm tedavileri yapılıp, mutlu bir şekilde evlerine geri gönderildi” dedi.

      Diş muayenesi yapılan çocuklar ise yaşadıkları mutluluğu dile getirerek “ilk kez diş doktoru gördüm, ilk defa dişlerimi muayene ettirdim. Çok korkuyordum yolda gelirken ama hiçbir acı hissetmedim. Diş bakımı gerçekten çok önemliymiş bunu anladım. Doktorlar bizimle çok yakından ilgilendi. Onlara teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

 

Haftanın Öne Çıkanları

SİVAS´TAN 49 İHRAÇ DAHA

2016-11-23 18:10 - Gündem

TARİHİ KIYAFETLER DEFİLESİ

2016-11-21 10:00 - Magazin

3 MEDENİYETİN İZİ TEK MEYDANDA

2016-11-17 16:37 - Dünya

İLK KEZ DİŞ DOKTORU GÖRDÜLER

2016-11-24 10:12 - Sağlık

SİVAS STORE GÜN SAYIYOR

2016-11-22 10:32 - Spor

YİĞİDO´DA MORALLER BOZUK

2016-11-23 10:23 - Spor

SUİKAST ŞÜPHESİNE IŞIK TUTACAK

2016-11-17 11:16 - Yaşam

ÖNCÜ İŞ GÜVENLİĞİ MERKEZİ TÖRENLE AÇILDI

2016-11-22 15:39 - Gündem

?HİÇ KİMSE KORUNMUYOR?

2016-11-22 09:54 - Gündem

EN İYİ SU SİVAS´TA

2016-11-17 11:19 - Yaşam

İlgili Haberler

Memişoğlu Görevi Fahrettin Koca'dan Devraldı

14:15 - Sağlık

Çocukların "Hareketsiz Sosyalleşmesi" Omurga Sağlığını Etkileyebilir

15:51 - Sağlık

Eczacılardan Sahte Ürünlere Karşı Uyarı

14:27 - Sağlık

Kalp Krizi Riskini Artırıyor

15:06 - Sağlık

Prof. Dr. Canan Karatay'dan Korkutan Deterjan Uyarısı!

14:58 - Sağlık

Günün Manşetleri

Ülkemiz Üzerinde Ameliyat Yapılmasına İzin Vermiyoruz

21:33 - Gündem

Sivasspor Çift Antrenmanla Hazırlanıyor

19:32 - Spor

Bülent Uygun: “3-4 Futbolcu Alacağız"

19:30 - Spor

Sivasspor’dan Bir Transfer Daha!

14:42 - Spor

Özgür Özel Sivas'ta Konuştu! Madımak Olayı Bir Can Davası

14:41 - Gündem