Erhan CEYLAN/ Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın büyükşehir olan il sayısının arttırılmasına ilişkin verdiği müjde, Sivas’ta heyecanla karşılanırken, adı geçen illerin başında gelen Sivas’ın büyükşehir olması gerektiğini söyleyen Belediye Başkanı Aydın, büyükşehirin eksi ve artılarını gazetemize değerlendirdi. Büyükşehir kapsamında olmayan illerde hizmetlerin götürülmesinde sıkıntı yaşanması, farklı imar kararları ve çeşitli sorunların baş göstermesi nedeniyle illerde yeni bir düzenlemenin sinyali olarak algılanan ‘büyükşehir’ nüfus açısından kan kaybeden Sivas’ta umutları yeşertti. ÖNCELİKLE YATIRIM ve PRESTİJ Sivas’ın büyükşehir olması durumunda elde edeceği kazanımlardan bahseden Başkan Aydın, yatırımcı ve prestij açısından önem arz eden büyükşehirler arasına Sivas’ın da girmesi gerektiğini belirterek, “Şuanda büyükşehirler var. Bir de şehirler var. Prestij ve statü olarak büyükşehirler adeta süper lig takımları konumunda. Diğerleri ise 1’inci ve 2’inci lig takımları gibi. Büyükşehir bizi Süper Lige taşır. Prestij açısından yatırımcıyı daha kolay çekmek adına bunun bir ihtiyaç ve gerekli olduğunu düşünüyoruz. ” diye konuştu.
İLLERİN YÜZÖLÇÜMLERİ DİKKATE ALINMALI Büyükşehir yasasıyla ilgili çalışmaları yakından takip ettiklerini de ifade eden Belediye Başkanı Sami Aydın, yasada sadece nüfus kriterlerini esas alan bir bütçenin değil, yüzölçümün de dikkate alınması gerektiğini vurguladı. Sivas’ta nüfusu 5 binin altında çok sayıda ilçenin bulunduğunu ve bunların hizmet noktasında bazı sıkıntılar yaşadığını belirten Başkan Sami Aydın, “Şuan 30 tane büyükşehir var. Sivas, bu 30’un içerisinde değil. Ama biz Sivas’ın büyükşehir olması gerektiğini düşünüyoruz. Biz Sivas’ı sadece il merkezi olarak görmüyoruz, Sivas’ın 20 bin metrekare alanı, 16 ilçesi ve köyleri ile bir bütün olarak ele alınması gerekir. Bu nedenle ilçelerin daha planlı ve verimli şekilde gelişmesi büyükşehir olunca daha kolay olacaktır. Şimdi ilçelerin çoğunun nüfusu 5 binin altında, tamamına yakını da 10 binin altında. Böyle baktığımız zaman ilçelerimiz gerek teknik eleman, gerekse araç gereç konusunda istenilen düzeyde değil. İlçelerin doğru planlanması, doğru bir şekilde gelişmesi bundan dolayı çok zor. Bu nedenle büyükşehir statüsünü çok doğru buluyorum. Bir elden planlanması ve bir bütün olarak ele alınması daha doğru olacaktır. Yüzölçümü dikkate alınarak, şehirlere aktarılan pay doğrultusunda çalışma olacak. Böyle olunca il bazındaki gelirler daha fazla olacak.”dedi. BÜYÜKLÜK SADECE NÜFUSLA OLMAZ Büyükşehir olmanın bazı olumsuzluklarının da olduğunu söyleyen Aydın şunları kaydetti. “Mevcut büyükşehirlerle ilgili çalışmaların yapılıyor olmasının sebebi de yaşanan olumsuzluklardır. Geçen gün Gaziantep’e gittik, orada büyükşehir başkanı da sorunlarını ve sıkıntılarını dile getirdi. Bizim için terazinin iki kefesine birine büyükşehir diğerine normalleri koyduğumuz zaman büyükşehir olmamız gerektiğini anlıyoruz. Büyüklük kavramı sadece nüfusla olmaz. Coğrafi açıdan en büyük ikinci iliz, tarihi kültürü, geçmişi ele alındığı zaman Sivas’ın statü gereği de büyük şehir kapsamında olması gereklidir. 2014 yılından bu güne de Sivas’ın büyükşehir olması gerektiği konusunda bazı adımlarımız oldu. Bu konuda hükümetimizin yeni bir çalışması var.
SEÇİMLERİNDEN ÖNCE OLUR Geçtiğimiz hafta içinde Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın bu konu hakkında kamuoyuna açıklama yapması bu süreci hızlandıracaktır. 2019 yılı seçimlerine büyükşehir olarak gireceğimiz kanaatindeyim. Büyükşehir olduğumuz zaman köylerde dahil olmak üzere tüm yol yapımları büyükşehir kanalıyla gerçekleştirilecek. Şuan ki gelirimizle istediğimiz seviyede istediğimiz hızda bunu hayata geçirmemiz şuan çok zor. Bu nedenle büyükşehir yasasında bir takım yüz ölçümünün de dahil olduğu yeni düzenlemelerin gerekli olduğunu düşünüyoruz. Aksi halde mevcut duruma göre belli bir kaynağı il merkezine değil, ilin geneline kullanmak zorundasınız. O zaman bunun bir takım yetersizliklerinin olacağı kaçınılmaz görünüyor.”