PEYGAMBER SÜNNETİNİN BİLİNMEYENLERİ ANLATTI

PEYGAMBER SÜNNETİNİN BİLİNMEYENLERİ ANLATTI

Sağlık - 6 yıl önce

 

Gökhan KARA/

Medicana Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Mahmut Aluç, Peygamber sünnetiyle ilgili açıklama yaptı. Peygamber sünnetli çocukların yarım sünnet olmuş gibi doğduklarını kaydeden Aluç, Böyle çocuklar adeta yarım sünnet olmuş gibi doğarlar, dikkatle bakıldığında idrarlarını bacaklarına doğru ve pipilerinin altından yaptıkları fark edilir. En uçta deliğe benzer bir görünüm olsa bile burası kördür ve idrar buradan gelmez. Oldukça sık rastlanan bir doğumsal anormallikte en büyük hata, bu çocukların ameliyat öncesinde sünnet ettirilmesidir? dedi.

?ALT DERİDE SÜNNET DERİSİ OLMAZ?

Aluç, ?Hipospadiaslı çocuklar için halk arasında Peygamber sünnetli ya da yarım sünnetli gibi deyimler kullanılır. Böyle çocuklarda sünnet derisi çoğunlukla sadece pipinin sırt tarafında ve adeta bir horoz ibiği gibi görülür. Pipinin alt yüzünde sünnet derisi olmaz. Alt yüzde olan ise, normalde en uçta olması gereken dış idrar deliğidir. Bazen bu delik olması gerekenden çok daha dar olur. O zaman bu çocuklar hem makara ipliği gibi ince işerler, hem de çişlerinin bitmesi uzun zaman alır. Hipospadiaslı büyük çocuklarda canlarını çok sıkan bir durum da çişlerini aşağı ve ayaklarına doğru yapmalarıdır. Bazen de idrarın uçtan fışkırmadığı fark edilir. Bu delik çoğu zaman pipinin alt yüzünde ve uca yakın olsa da bazı hastalarda pipinin de gerisinde, torbaların arasında veya makatın önünde bile olabilir. Hatalı delik pipinin baş kısmına ne kadar uzaksa anormallik de o kadar ağır demektir. Bazı anne ve babalar ise en önce eğriliği fark ederler? şeklinde konuştu.

?TEDAVİ YANLIŞ DEĞİLSE DÜZELTİLİR?

Dr. Aluç,  ?Yanlış tedaviler uygulanmazsa rahatlıkla olabilirler. Özellikle eğriliğin tam düzeltilmesi hem çocuk sahibi olma yönünden, hem de cinsel münasebette sorun olmaması yönünden çok önemlidir. Zamanımızda modern cerrahi prensipler kullanılarak, uygun yöntemler de seçilerek bu hastalar tam şifaya kavuşturulabilmektedir. Zamanından geç tedaviye başlanan ve ehil eller müdahale etmediği için defalarca ameliyat edilmesine rağmen bir türlü tam düzelmeyen çocuklarda bütün hayatlarını etkileyen fiziksel sorunların yanı sıra ciddi ruhi sorunlar da ortaya çıkabilir? dedi.

?AMELİYAT 6 AY - 1 YAŞ ARASI YAPILMALI?

İdeal olarak ameliyatın 6 aylık ile 1 yaş arasında yapılabileceğine dikkat çeken Dr. Aluç, ?Bu yaştaki çocuklarda hem ameliyatın kendisi, hem ameliyat sonrası bakım büyüklere oranla çok daha kolaydır. Özellikle 6. ayını doldurmuş ve henüz emeklemeye ya da yürümeye başlamamış çocuklarda aileler açısından bakım kolaylığı çok belirgindir. Ayrıca bu yaşlarda ameliyat edilerek şifaya kavuşmuş olan hastalar ileride başlarından böyle bir olay geçtiğini de hatırlamazlar. Bu da önemli bir avantajdır. Bu yaşları kaçırmış olan çocuklarda ise daha fazla bekletmeden bir an önce ameliyat yapılmalıdır. Üst yaş sınırı yoktur? diye konuştu.

?BAŞARILI BİR AMELİYAT SONRASI HER ŞEY NORMALE DÖNER?

Başarılı bir ameliyatın ardından her şeyin normale döndüğünü belirten Aluç, ?Ameliyat sonrasında yeni oluşturulan idrar yolunun içine konan ve pipinin ucundan çıkan bir plastik tüp takılır. Bunlar yeni oluşturulan idrar kanalının güvenliği için gereklidir ve ameliyatın ağırlık derecesine göre, operasyondan 5-14 gün sonra çıkarılırlar. Bu süre içinde tüplerin tıkanmaması önemlidir ve hastanın ağızdan bol sıvı almasına dikkat edilir. Bezli çocuklarda sonda bakımı da daha kolaydır, özel pansumanla birlikte darbelere karşı ameliyat bölgesini daha dayanıklı hale getirir. Son yıllarda kullandığımız yeni tip sondalar ile idrar torbası kullanmadan yeni yapılan pipi ucundan hemen idrar yapılması sağlanmaktadır. Hipospadias ameliyatını başarılı bir şekilde geçirmiş olan çocuklar tamamen normale dönerler. İdrar yapma ve ilerideki cinsel fonksiyonlar bakımından normal erkeklerden hiçbir farkları kalmaz? dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

YAZ MEVSİMİNDE KAPLICA İLGİSİ

2018-08-06 07:32 - Gündem

FESTİVAL BİTTİ

2018-08-01 07:37 - Spor

YETENEK SINAVIYLA ÖĞRENCİ ALINACAK

2018-08-07 07:54 - Eğitim

PEYGAMBER SÜNNETİNİN BİLİNMEYENLERİ ANLATTI

2018-08-07 07:57 - Sağlık

46 SPORCU DERECE YAPTI

2018-08-03 07:37 - Spor

25 YILLIK KAFE YENİLENİYOR

2018-08-06 07:58 - Gündem

?SAHTE BIÇAK ALMAYIN?

2018-08-03 07:57 - Gündem

YOLCU İLE OTOBÜS ŞOFÖRÜNÜN KAVGASI KAMERALARA YANSIDI

2018-08-07 07:32 - Gündem

HAYAT AĞACI´NDAN ARAKAN´A YARDIM

2018-08-01 07:35 - Yaşam

"TEK KARŞILAŞMAYI KAÇIRMADIM"

2018-08-02 07:33 - Spor

İlgili Haberler

Varisi Olanlar Dikkat!

10:58 - Sağlık

Sıcaklık Gıda Zehirlenmelerini Artırıyor

16:22 - Sağlık

Sivas'ta Uzmanı Uyardı! Kanser Riskini Arttırıyor 

13:14 - Sağlık

Memişoğlu Görevi Fahrettin Koca'dan Devraldı

14:15 - Sağlık

Çocukların "Hareketsiz Sosyalleşmesi" Omurga Sağlığını Etkileyebilir

15:51 - Sağlık

Günün Manşetleri

Sivasspor'dan Bir Transfer Daha

17:03 - Spor

Sivas'ta Dolandırıcılık Yaptı Denizli'de Yakalandı!

14:14 - Asayiş

Sivas'ta Ekili Araziler Zarar Gördü

12:49 - Gündem

Sivasspor Güç Depoluyor

12:18 - Spor

Bu Kez İndirim Geldi!

11:06 - Gündem