800 YILLIK kültürümüzdür

800 YILLIK kültürümüzdür

Yaşam - 7 yıl önce

Ahilik Haftası dün Ahi Emir Türbesi önünden başlayan Mehteranlı yürüyüş ve Kongre Müzesi bahçesinde Şed Kuşatma töreni, yılın ustası, kalfası ve çırağına plaket verilmesi ve günün anlamını belirten konuşmalarla kutlandı. 3 bin kişiye bulgur pilavı, ayran ve helva ikram edilen törende Vali Gül´e ?Ahilik Onur Ödülü? veren SESOB Başkanı Beşir Köksal ?Ahilik 800 yıllık, kültürümüz ve esnafımıza yol gösteren değerimizdir? dedi.

 ?ŞEHRİN BAROMETRESİDİR?

Ahilik Kaftanı giyen Vali Davut Gül, esnafların şehrin barometresi olduğunu belirterek ?Esnafın gözüne baktığınızda eğer yüzü gülüyorsa, mutluysa, gözlerinin içi gülüyorsa o şehirde işler iyi gidiyor demektir. Esnafın yüzü asıksa, mutsuzsa bir sıkıntı var demektir. O açıdan esnafların hal ve hareketleri bir şehirde, bir ülkede genel gidişatı gösteriyor" dedi.

Erhan CEYLAN/

Ahilik Kültür Haftası dün törenlerle kutlandı, Esnaf Odaları tarafından Ahilik Onur ödülüne layık görülen Vali Davut Gül Ahilik Kaftanı giyerken, yılın ustası, kalfası ve çırağına ödülleri verildi, 3 bin kişiye bulgur pilavı, ayran ve helva ikram edildi.

Dün öğlen Ahi Emir Ahmet Türbesi´nde yapılan duanın ardından başlayan kortej yürüyüşüne Vali Davut Gül, Belediye Başkanı Sami Aydın, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri ve Vali Yardımcısı Mehmet Nebi Kaya, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Beşir Köksal, Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Yüksel Demirgil,  Cem Vakfı Sivas Şube Başkanı Ali Dağ, bazı protokol üyeleri, oda başkanları ile çok sayıda esnaf ve vatandaş katıldı.

MEHTER SEVGİSİ

Mehter takımının da yer aldığı kortej yürüyüşü renkli görüntülere sahne oldu. Ahi Emir Ahmet Türbesi önünden başlayarak Atatürk Caddesi üzerinde ilerleyen mehter takımına Sivaslılar sevgi gösterisinde bulundu. Bazı vatandaşlar Türk bayrağı dalgalandırdı, bazıları ise bu anı ölümsüzleştirmek için cep telefonu ile görüntüler aldı. Kortej yürüyüşünün son bulduğu Atatürk Kongre ve Etnografya Müze bahçesinde Şed kuşatma ve plaket töreni düzenlendi.

?ESNAF ŞEHRİN BAROMETRESİDİR?

Törende konuşan Vali Davut Gül, esnafların şehirlerin barometresi olduğunu belirterek, ?Esnafın gözüne baktığınızda eğer yüzü gülüyorsa, mutluysa, gözlerinin içi gülüyorsa o şehirde işler iyi gidiyor demektir. Esnafın yüzü asıksa, mutsuzsa bir sıkıntı var demektir. O açıdan esnafların hal ve hareketleri bir şehirde, bir ülkede genel gidişatı gösteriyor" diye konuştu.

?AHİLİK EĞİTİMİNİ ALAN  İŞİNE HİLE KARIŞTIRMAZ?

Belediye Başkanı Sami Aydın ise Ahiliğin bir akademi ve okul olduğunu söyledi.

Ahilik eğitimini alan kişinin işine asla hile karıştırmayacağını da vurgulayan Başkan Aydın, açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

?Sadece sanatın öğretildiği bir alan değil, sanatla ahlaki ve insani değerlerin birleştiği bir alan diye ifade etmek daha doğru olur. Ahilik eğitimini almış olan bir esnafın yapmış olduğu işe hile karıştırması söz konusu olamaz. Makul bir kazancın ötesinde fırsatçılık yapması söz konusu olamaz. Ahilik eğitimini almış bir esnafta sadece kendi kazancını esas alan değil, kendisi gibi diğer esnafların da kazanmasını makul ve hak bulan gerektiği zaman kendisinden fedakarlık yapan bir anlayış."

TEŞKİLAT 800 YIL ÖNCE KURULDU

Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Beşir Köksal da, teşkilatın 800 yıl önce kurulduğunu belirterek, ?Ahilik inancımız, kültürümüz ve değerlerimizin ortaya konulduğu bir davranış şeklidir. Aynı zamanda ticaret ve sanatla birleşerek uygulanması gereken kuralların bütününü ifade etmektedir. 800 yıl önce Ahi Evran tarafından kurulan teşkilatımız zamanın ekonomik, kültürel, sosyal faaliyetlerinde düzenleyici rol üstlenmiştir. Bir yaşam felsefesi olan Ahiliği kutladığımız Ahilik haftasının, ülkemize ve bütün insanlığa güzellikler ve iyilikler getirmesini temenni ediyorum? dedi.

AHİLİK ONUR ÖDÜLÜ VALİ DAVUT GÜL´E

Programda daha sonra Vali Gül´e, Başkan Köksal tarafından ahilik onur ödülü verildi. Ahilik Kaftanı giydikten sonra basın mensuplarına poz veren Vali Gül, Ahilik teşkilatına teşekkür etti.

Ahilik Kültür haftası kutlamaları kapsamında yılın ahisi, kalfası ve çırakları da seçildi. İmranlı Esnaf ve Sanatkârlar Odasına kayıtlı camcı Ayvaz Usta yılın ahisi seçilirken, yılın kalfası Zara Esnaf ve Sanatkârlar Odasına kayıtlı Yılmaz Öncü, yılın çırağı da Marangozlar Esnaf ve Sanatkârlar Odasına kayıtlı Faruk Çalış oldu.

Ahi esnafı belge ve yemin töreninin ardından programın son bölümünde Kırşehir´den gelen ekip tarafından temsili olarak "Şed Kuşatma Töreni" yapıldı.

3 BİN KİŞİYE PİLAV VE HELVA

Şed Kuşatma törenin ardından Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği tarafından yaklaşık 3 bin kişi için hazırlanan bulgur pilavı, ayran ve un helvasının dağıtıldı.

 

Haftanın Öne Çıkanları

KARACA AİLESİNİN MUTLU GÜNÜ

2017-09-18 07:32 - Yaşam

GEÇMEYEN AĞRILARA NÖRALTERAPİ

2017-09-19 07:58 - Sağlık

AYIN, OĞLUNU İZLEDİ

2017-09-15 07:00 - Spor

"ÖĞRENCİLER MUTLAKA KAHVALTI YAPMALI"

2017-09-20 07:56 - Sağlık

OYUN KÖTÜ SKOR İYİ

2017-09-18 07:00 - Spor

?İÇİMİZDEN BİRİ, DOĞRU TERCİH?

2017-09-15 07:59 - Siyaset

TMO´nun yeni alım uygulaması

2017-09-16 07:59 - Yaşam

7 MİLYON AVRO HİBE İLE OSB´DE SİVAS İŞGEM KURULUYOR

2017-09-20 07:56 - Ekonomi

?AĞIR ÇANTA BEL FITIĞI YAPABİLİR?

2017-09-21 07:57 - Gündem

Karşıyaka çamlığa 1000 KİŞİLİK SOSYAL TESİS

2017-09-21 07:55 - Yaşam

İlgili Haberler

Maraşlı Vatandaş Sivas İçin Yazdı

11:36 - Yaşam

Emekli Pilotlar Ambulans Helikopterde Hayat Kurtarıyor

15:54 - Yaşam

En Çok Tercih Edilen İkinci El Oto Markaları Belli Oldu

15:09 - Yaşam

LGS Birincileri Stres'ten Uzak Kalarak Başarıya Ulaştı

14:10 - Yaşam

Ego, Anne-Babası Gibi Kahraman Olmaya Hazırlanıyor

13:11 - Yaşam

Günün Manşetleri

Ülkemiz Üzerinde Ameliyat Yapılmasına İzin Vermiyoruz

21:33 - Gündem

Sivasspor Çift Antrenmanla Hazırlanıyor

19:32 - Spor

Bülent Uygun: “3-4 Futbolcu Alacağız"

19:30 - Spor

Sivasspor’dan Bir Transfer Daha!

14:42 - Spor

Özgür Özel Sivas'ta Konuştu! Madımak Olayı Bir Can Davası

14:41 - Gündem