ALMANAK 2017 SİVAS

ALMANAK 2017 SİVAS

Yaşam - 6 yıl önce

Erhan CEYLAN/

2017 yılı, Sivas´ta önemli olaylara ve gelişmelere sahne oldu. Siyaset, spor, ekonomi, sağlık ve eğitimde yaşanan gelişmeler kimi zaman sevindirdi, kimi zaman ise üzdü. 2016 yılında olduğu gibi 2017 yılının gündem konularının başında Fethullahçı Terör Örgütü Paralel Devlet Yapılanmasını (FETÖ/PDY) mensup bir gurup cuntacı asker tarafından gerçekleştirilmeye çalışılan darbe girişimi sonrası yaşanan itiraflar, tutuklamalar ve örgütün bilinmeyen detayları geldi.

İlimizde 2017 yılının aylar itibariyle konu başlıkları şöyle oldu..

 

 OCAK:

-Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren hattının 2018 yılsonunda hizmete gireceğini müjdeledi.

-Yeni yılın ilk FETÖ davasının görüldüğü 2. Ağır Ceza Mahkemesi´nde 3 tahliye kararı çıktı.

-İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Nebi Kaya, 2017 yılında kırsal altyapıda gerçekleştirilecek çalışmalar için bütçeden 28 milyon 500 bin lira ayrıldığını açıkladı.

-15 Temmuz darbe girişiminden sonra Sivas´ta FETÖ Soruşturmaları kapsamında 736 kişi hakkında işlem yapıldı, bunlardan 347´si tutuklanarak cezaevine konuldu.

ŞUBAT:

- Sivas´ta İstihdam Seferberliğine ilk destek veren kurum olmayı hedefleyen ESTAŞ, 130 personel alımı için yarın sınav yapacağını duyurdu.

- Sivas-Divriği arasında demiryoluyla daha konforlu taşımacılık yapılması amacıyla alınan ?Anadolu? isimli yeni Raybüs ilk seferinde Divriğili muhtarları şehre getirdi.

-?Mr.Robot" lakaplı Sivaslı boksör Avni Yıldırım, bugüne dek hiç nakavt olmayan Belaruslu boksör Sushchyts´yi ilk rauntta yere serdi.

- Suriye´nin El Bab kentinde başlatılan Fırat Kalkanı Harekâtı´nda terör örgütü IŞİD´ın saldırısı sonucu yaralanan Sivaslı Binbaşı Cem Sönmez´in hayati tehlikeyi atlattı.

- İstanbul, Ankara, Adana, Kayseri ve Sakarya´dan 15 firmanın temsilcileri yatırım yapmak için geldikleri Sivas´ta Vali Davut Gül başkanlığında toplantı yaptı.

- TSO´da düzenlenen ?Cazibe Merkezi Sivas? konulu toplantıya katılan Maliye Bakanı Naci Ağbal´dan,  4 sektörde destek ve teşvik istendi.

MART:

-AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, partisinin Sivas mitinginde 3 ayrı müjde verdi. Memleketi Erzincan´dan havayolu ile Sivas´a gelen Başbakan Yıldırım, Kent Meydanı´nda Sivaslılara hitap etti.

-İŞKUR İl Müdürü Hikmet Canpolat, ?Toplum Yararına Çalışma Programı? kapsamında 15 Marttan itibaren 2 bin 100 kişinin daha Özel İdare, Belediye, Müftülük, Orman İşletme, Emniyet ve Gençlik Spor İl Müdürlüğü´nde işe başlatılacağını söyledi.

-Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Zeki Özdemir, Nuri Demirağ Organize Sanayi Bölgesi´nin 23 ile sunulan cazibe merkezi teşvikinden faydalanmasını talep etti.

-MHP Genel Başkan Yardımcılığı görevinden istifa eden İstanbul Milletvekili Atilla Kaya, Ülkü Ocakları´nın eski genel başkanları ile ´Ülkücü Tavır, Başkanlığa Hayır´ programı kapsamında ilimize geldi.

-Ragıp Özkan´ın görevden alınmasından sonra atanan Turan Eyinç´in başkanlığına da son veren MHP, Sivas teşkilatının başına bu kez Özkan Turan Navruz´u, Merkez ilçe Başkanlığına da Metin Topçu´yu atadı.

NİSAN:

- MİT´in ele geçirdiği FETÖ ile bağlantılı emniyetçilerin bulunduğu ?Mikro kartta? isimleri olan 9 bin 103 polis açığa alınırken, Sivas´ta açığa alınarak işine son verilen polis sayısının 105 olduğu ortaya çıktı.

-Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Hilton Inn Garden Otel´de düzenlenen toplantıda yıl içerisinde 20 öğretmen alacaklarını müjdeledi.

- Sivas´ta 432 bin seçmen, 2 bin 213 sandıkta tercih yaptı. İlimizde 18 maddelik Anayasa değişikliği referandumunda oy verme işlemi sabah 07.00´da başladı, 16.00´da sona erdi. Seçmen tercihini yüzde 71,82 ile evet ´ten yana kullandı.

- Belediye Başkanı Sami Aydın, halk oylamasının ardından ilimizde yüzde 72´ye yakın ?evet´ oyu çıkmasını yatırıma bağladı.

MAYIS:

-Otobüsçülerin giderleri, yıllık enflasyon, akaryakıt fiyatlarındaki değişiklik gibi nedenleri göz önünde bulunduran Belediye, şehir içi ulaşıma 75 kuruşa varan zam yaptı.

-Büyük Birlik Partisi (BBP) İl Başkanı Uğur Bulut, Belediye eski başkanı Doğan Ürgüp döneminde başlatılan eski sanayi kentsel dönüşüm projesinin, devlette devamlılık esasınca devam ettirilmesi ve mağduriyetlerin giderilmesini talep etti.

- Sivas Belediyesi´nin şehir içi toplu taşıma araçlarına yaptığı zam, dünyaca ünlü elektronik imza sitesi Change´ye taşındı. Zammın geri alınması için imza kampanyası düzenlendi.

-2017 yılının ilk umre kafilesi Sivas´tan kutsal topraklara gitti.

- Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Yıldırım´ın TOBB Sanayi şurasında, işverenler hakkında iş mahkemelerindeki davaların haksız yere sonuçlandırılmasıyla ilgili önerisi hükümet tarafından kabul edildi.

-Ağrı´nın Tendürek Dağı´nda teröristlerle girilen çatışmada şehit olan Sivaslı Uzman Çavuş Abuzer Doğan´ın baba evine ateş düştü.

HAZİRAN:

- İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ?135. Dönem Kaçakçılık İstihbarat Koordinasyon Kurulu´ bölge toplantısına katılmak üzere dün ilimize geldi.

- Genç Çiftçi Projesi kapsamında ilimizde 310 çiftçi 9 milyon 300 bin lira hibe almaya hak kazandı. Projeye Sivas´tan toplam başvuran çiftçi sayısı ise 3 bin 875 olmuştu.

- Vali Davut Gül, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın çağrısıyla başlatılan istihdam seferberliği kapsamında Sivas´ta 13 bin 480 kişinin istihdam edildiğini, hedefin ise en kısa sürede 15 bin istihdam olduğunu açıkladı.

- Sivas Valiliği, Fırat Kalkanı bölgesinde bulunan yerleşim birimleri, kamp ve toplanma merkezlerindeki çadır kentlerde yaşayan mülteciler için yardım çağrısında bulundu.

- Partisinin Sivas İl Teşkilatı tarafından düzenlenen iftar programına katılan Destici, ?Gezi olaylarında milletin sokağa inmesi son anda önlenmiştir. Türkiye´de dikta rejimi değil demokrasi vardır çözüm millette aranmalı. Kılıçdaroğlu dikta sözünü düzeltmeli, biz o sözü reddediliriz, batı müdahil olsun diye yollara düşülmemeli, çözüm Batı´da değil Türkiye´dedir? diye konuştu.

- Sivas Belediyesi öncülüğünde Hayat Ağacı Derneği aracılığıyla toplanan 100 tonun üzerindeki gıda malzemesi, dün yapılan törenin ardından 4 TIR ile Suriye´nin İdlib kentine uğurlandı.

TEMMUZ:

- Bilim ve Teknoloji Bakanlığı´nın Küçük Sanayi Sitelerinin şehir dışına çıkarılması projesine küçük ölçekli bazı esnaf olumlu yanıt verirken bazıları ise ?destekleriz ama endişelerimiz var´ dedi.

- Şehir içinde ulaşımı sağlayan özel halk otobüslerinin yenilenmesi kapsamında iki ayrı firmanın ilimize getirdiği örnek otobüsler kent meydanında halkın beğenisine sunuldu.

- Sivas Ticaret Borsası Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi kurban fiyatlarına zam yapılmayacağını müjdeledi.

- Sivas Muhtarlar Derneği, Mimarlar Odası Sivas İl Temsilcisi ve Kent Konseyi Başkanı Serdar İnce´nin, bağlı olduğu Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından görevden alınmasına tepki gösterdi.

- Cem Vakfı Sivas Şube Başkanı Ali Dağ, 2 Temmuz Sivas olaylarının yıl dönümü nedeniyle düzenlenecek etkinlikler öncesi provokasyon uyarısı yaptı.

AĞUSTOS:

-694 milyon lira değerinde 92 tesisin temel atma ve açılış törenine katılmak üzere Sivas´a gelen Başbakan Binali Yıldırım, Sivaslılara enerji yatırımı müjdesi verdi.

- Resmi Gazete´de yayımlanan İçişleri Bakanlığı kararnamesi ile İl Emniyet Müdürü Turan Aksoy Başmüfettişliğe atanarak merkeze çekildi, yerine ise Trafik Uygulama ve Denetleme Daire Başkanı Kenan Aydoğan getirildi.

- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Sivas´ta tarımı, gıdayı ve hayvancılığı ayağa kaldırıp, şahlandıracaklarını söyledi.

- Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, bu yıl 4´ncüsü gerçekleştirilen Tarım ve Gıda Fuarında konuştu. ?Tarımda hak ettiğimiz yere geleceğiz? diyen Bakan Yılmaz, Sivas´ın yüzde 66´sının geçimini tarımdan sağladığını bildirdi.

- Ak Parti Merkez İlçe Başkanı Ahmet Kuzu, bulunduğu görevden istifa etti.

- İlk hac kafilesinde yer alan Sivaslı 340 hacı adayı kutsal topraklara dualarla uğurlandı.

-Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Yıldırım, Sivas´ın da içerisinde bulunduğu 12 ilde kurulacak olan yerli rüzgâr tribünleri imalatının Sivas´ta üretilmesi için Başbakan Binali Yıldırım´dan talepte bulundu.

- Valilik, 5´inci Piyade Er Eğitim ve Tugay Komutanlığı´nda meyve suyundan zehirlendiği iddia edilen 31 asker ile ilgili idari tahkikatın devam ettiğini bildirdi.

EYLÜL:

- Belediye, şehir içi ulaşım sağlayan Özel Halk Otobüsü sahiplerine, tebligat göndererek 45 gün içerisinde araçların değiştirilmesi gerektiğini bildirdi.

- Maliye Bakanlığı vergi borçluları listesini yayımladı. En az 1 milyon liralık borcu olanların yer aldığı yüzsüzler listesinde en çok borcu olanlar arasında Sivas Demir Çelik İşletmeleri de (SİDEMİR) yer aldı. SİDEMİR´in devlete toplam vergi borcu 700 milyon 451 bin 185 lira olarak açıklandı.

- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu´nun oğlu Kerem Kılıçdaroğlu, vatani görevini yapmak üzere Sivas´taki birliğine teslim oldu. Anne, kardeş ve nişanlısının da eşlik ettiği Kerem Kılıçdaroğlu´nun yakınlarını asker elbisesi giyerek uğurladı.

- Valilik, il sınırları içerisinde bulunan baraj, gölet, regülatör, kanal, dere, akarsular ile HES kanalları ve kum ocağı sahalarında biriken göletlere girmeyi yayımladığı genelge ile yasakladı.

- Sivas eski Valisi Âlim Barut´un ağabeyi Faruk Barut hayatını kaybetti. Barut, son yolcuğuna Yozgat´tan uğurlandı.

- Belediye´nin Yukarı Tekke mevkiinde yürüttüğü alt geçit çalışmasında iş makinesi doğalgaz boru hattını deldi. Büyük bir gürültü ile patlayan hat mahalle sakinlerine korku dolu anlar yaşattı. Facianın eşiğinden dönen Sivas´ta, gaz sızıntısının sesi birçok mahalleden yankılandı.

- Cumhuriyet Halk Partisi Sivas Milletvekili Ali Akyıldız, vekil olarak seçildiği 7 Haziran 2015 tarihinden bu yana Türkiye Büyük Millet Meclisi´nde yürüttüğü çalışmaların hesabını verdi.

- Türk milletinin bir dönem noktası olan Sivas´ta 4 Eylül Kongresinin 98. Yıldönümü coşkuyla kutlandı.

EKİM:

- Vali Davut Gül, Sivas-Ankara Yüksek Hızlı Tren (YHT) projesinin bir an önce bitirilmesi gerektiğini söyledi.

- Son yılların en kurak döneminin yaşandığı Sivas´ta tarım alanlarındaki verim kaybı rapor edildi. Ziraat Odası ile Tarım İl Müdürlüğü´nün hazırladığı Kuraklık Hasar Tespit Raporu dün Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba´ya sunuldu.

- Temelleri Sivas´ta atılan Cumhuriyeti´mizin 94´üncü yıldönümü ilk günkü coşku, heyecan, gurur ve mutlulukla kutlandı.

- Belediye tarafından yürütülen modernizasyon çalışmalarının ardından Sivas´ın en modern pazarı haline getirilen Cuma Pazarı, dün Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz´ın katılımıyla düzenlenen törenle hizmete sunuldu.

- Meral Akşener´in kurucu başkanı olduğu ´İyi Parti´ kurucu listesinde Sivas´tan 10 isim yer aldı.

- Dünyanın ilk ve tek narkotik eğitim tırı, Türkiye turnesi kapsamında dün ilimize geldi.

- Devlet Su İşleri Genel Müdürü Murat Acu, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğru´nun talimatıyla başlatılan Gölsu projesinden Sivas´ın da nasibini aldığını müjdeledi.

- AK Parti Sivas Milletvekili Habib Soluk, Sivas´ın en büyük probleminin istihdam olduğunu söyledi.

- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 5´inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı General Şükrü Kanatlı Kışlası´nda vatani görevini yapan oğlu Kerem Kılıçdaroğlu´nun yemin törenine katılmak üzere ilimize geldi.

- AK Parti Merkez İlçe 6. Olağan Genel Kurulu hafta sonu 4 Eylül Kapalı Spor Salonu´nda yapıldı. Tarık Eminoğlu, merkez ilçenin yeni başkanı seçildi.

KASIM:

- Bir süre önce kapatılan Kamu Şirket İşçileri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (KAŞİD) Genel Başkanı Adem Kuru, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın ?Taşeron´ müjdesini sevinçle karşıladıklarını bildirdi.

- Türkiye´nin en ucuz yiyecek maddelerinden biri olan ekmekte gramaj indirimi vatandaş tarafından gizli zam olarak algılandı. 1 Ocak´ta ekmeğin gramı 250´den 200´e çekileceğini ancak fiyatı değişmeyecek.

- Vali Davut Gül´ün eşi Gülden Gül, Genel Başkan Yardımcılığını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın kızı Sümeyye Erdoğan´ın yaptığı KADEM´in Sivas Temsilciliği açılış töreninde yaptığı konuşmada kadın haklarından bahsedip, ?Kadına şiddet insanlığa ihanettir? vurgusu yaptı.

- İl Genel Meclisi Kasım ayı toplantılarının dünkü oturumunda Meclis gündemini yaklaşık 3 yıldır meşgul eden ve İl Özel İdaresi ile Malatya Büyükşehir Belediyesi´nin mahkemelik olmasına yol açan Tohma suyu ile ilgili mahkeme kararı tansiyonun yükselmesine neden oldu.

- İl Özel İdare tarafından yaklaşık 2 ay önce gerçekleştirilen ihale ile Gül Tekstil ve Giyim Bank´a satılan Mavi Çarşı´da başlatılan erken tahliye süreci çarşı içerisindeki esnafı zor durumda bıraktı. Mavi Çarşı´da taşınmaz tahliyesi için tanınan 15 günlük süreye uyulmadığı gözlendi.

- İlimizin maden potansiyeli, sektörde yaşanan sıkıntıların çözümü, denetimler ve teşviklerin 2 gün süre ile irdelendiği Maden Kenti Sivas Zirvesi´nin sonuçları açıklandı. 15 maddelik sonuç bildirisinin en dikkat çekeni ise Sivas ve çevresinde altın madenlerinin aranması oldu.

- İl Genel Meclis üyesi Murat Toraman, AK Parti İl Başkanlığına adaylığını açıkladı.

- Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, ardı ardına yapılan mazot zamlarını eleştirdi ?Herhâlde zamma kimse dur demeyecek? diyen Çetindağ, zammın çiftçinin belini büktüğünü söyledi.

ARALIK:

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, partisinin 6´ncı Olağan Kongresi ve toplu açılışa katılmak üzere geldiği Sivas´ta, Sivaslının asla sözünden dönmeyeceğini belirterek, yiğitliğin Sivaslının mayasında olduğunu söyledi.

- TİM´in açıkladığı ihracat şampiyonları listesine Sivas´tan girmeyi başaran Korkmaz Panel firması, 450 ülkeye 1 milyon 57 bin dolarlık ihracatıyla gururumuz oldu.

-Yozgat´ın Akdağmadeni ilçesinde Huzur Turizme ait otobüs, sürücünün kalp krizi geçirmesi nedeniyle devrildi. Kazada sürücü öldü, 20 kişi yaralandı.

- İl Özel İdaresi´nin 30 milyon lira harcayarak Ulaş Kovalı mevkiinde kurduğu Et ve Süt Entegre Tesisinde dün yapılması beklenen kesim, yeni yıla ertelendi.

- İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin il başkanlığını binasının açılış törenine katılmak üzere Sivas´a geldi.

- Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 2019 hedefinde Ankara-Sivas hızlı tren hattının tamamlanması olduğunu belirterek, ?YHT Sivaslıların hizmetine sunulduktan sonra, hat Erzincan ve sonrası için hazırlanan projelerle devam edecek? dedi.

- Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün 1919 yılında 108 gün kaldığı Sivas´tan ayrılışının 98´nci yılı temsili olarak canlandırıldı.

- Ticaret ve Sanayi Odası´nın 2017 yılı son meclis toplantısına katılarak iş adamlarına seslenen Belediye Başkanı Sami Aydın, ?Dedikoduya aldırmayın işinizi yapın? dedi.

-Vali Davut Gül ile Belediye Başkanı Sami Aydın, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından tutuklanan Garnizon Eski Komutanı Tuğgeneral Fatih Celalettin Sağır´ın yargılamasına tanık olarak katıldı.

- Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, son yılların en kurak döneminin yaşandığı Sivas´ta tarım alanlarındaki verim kaybı nedeniyle borçların 1 yıl ertelendiğini bildirdi.

- İl Özel İdare Genel Sekreterliği´nin 2018 yılı bütçesi 135 milyon olarak belirlendi.

Haftanın Öne Çıkanları

AK Kadınlar EKİNCİ ile devam

2017-12-26 07:58 - Siyaset

YAVRU VAŞŞAK YAKALANDI

2018-01-02 07:34 - Gündem

Fiyatı 75-200 Lira olunca HİNDİLER ELDE KALDI

2018-01-01 07:55 - Gündem

ALMANAK 2017 SİVAS

2018-01-02 07:57 - Yaşam

HEDEFİMİZ 1 MİLYON KUR´AN DAĞITMAK

2018-01-02 07:57 - Gündem

Kırmızı-beyazlı ekip 2017 yılında 60 PUAN TOPLADI

2017-12-30 07:00 - Spor

MUHTARLIK AİLE GELENEKLERİ OLDU

2017-12-27 07:34 - Gündem

FUNDA BAŞ BELEDİYESPORLU OLDU

2017-12-27 07:00 - Spor

TELEKOM 3 PUANLA BAŞLADI

2017-12-28 07:00 - Spor

LİSE ÖĞRENCİLERİNİN DURUŞMA HEYECANI

2017-12-28 07:35 - Gündem

İlgili Haberler

Emekli Pilotlar Ambulans Helikopterde Hayat Kurtarıyor

15:54 - Yaşam

En Çok Tercih Edilen İkinci El Oto Markaları Belli Oldu

15:09 - Yaşam

LGS Birincileri Stres'ten Uzak Kalarak Başarıya Ulaştı

14:10 - Yaşam

Ego, Anne-Babası Gibi Kahraman Olmaya Hazırlanıyor

13:11 - Yaşam

Türkiye'den Yola Çıkan Kadın Doktor, Afrikalı Çocuklara Şifa Dağıtıyor

16:04 - Yaşam

Günün Manşetleri

Sivasspor’da Gökhan Karagöl'den Hakan Arslan'a Cevap   

15:43 - Spor

Tüm Marketlerde Yasaklandı

15:01 - Gündem

Sivas Doldu Taştı, Hedef 1 Milyon 500 Bin

13:44 - Gündem

Sivas’ta İlçe Halkı İsyanda: “ Bunun Adı Soygunculuk’’

13:30 - Gündem

Sivas’ta Hayvanlar Kaliteli Suya Bu Sistemle Kavuştu

12:51 - Gündem