?>
Bakan Kurum: 5 Yılda Bitiririz
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul'da kentsel dönüşümle ilgili "İstanbul’da 1.5 milyon riskli konutumuz var. Acil dönüşmesi gerekenin yaklaşık yüzde yirmi beşi ve bu 1.5 milyon konutu da hızlı dönüştürmemiz gerekiyor. Tabi birileri bizim adımıza hesaplar yapıyor. İşte 20 yılda 1 milyon 200 bin konut yaptıysanız, demek ki bu da 50 yıl sürer, 100 yıl sürer gibi. Ama bu devlet, bu güçlü irade Sayın Cumhurbaşkan
Gündem -
2 yıl önce
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı ve AK Parti İstanbul 1. Bölge Milletvekili Adayı Murat Kurum, Bakanlığın koordinasyonunda tamamlanan Türkiye’de ekonomi ve ticaretin kalbinin atacağı İstanbul Finans Merkezi’nde medya yöneticileriyle iftar yemeğinde bir araya geldi.
İşte Bakan Kurum’un açıklamalarından satır başları:Ülkemizin geleceği, çocuklarımız için, evlatlarımız için çok önemli. Bir tarafta deprem bölgesindeki çalışmalarımız, diğer tarafta 14 Mayıs seçimleri… Seçimler sebebiyle yapmış olduğumuz çalışmalar, bu manada sürecin ülkemiz ve geleceğimiz adına ne kadar kritik öneme sahip olduğunu net bir şekilde gösteriyor.
Dün ülkemiz adına, İstanbul adına, İstanbul’umuzun ekonomi ve finans şehri olması için önemli bir adım attık. Burada doğrudan 50 bin, dolaylı olarak 100 bin vatandaşımıza, kardeşimize istihdam sağlayacak bir proje olması için çalışıyoruz ki az önce başkanımız da ifade etti. Gelinen süreçte salgına ve dünyadaki tedarik sürecindeki bozulmaya rağmen, bu süreçte bir afet yaşamış olmamıza rağmen dün bu projemizi hamdolsun açtık ve aziz İstanbul’umuza kazandırdık. Tabi, İstanbul’un finans merkezi olması sadece ülkemizi değil, yakın coğrafyamızı da ilgilendiren bir konu. Bu vesileyle Orta Doğu’ya yakın ve Avrupa’ya hizmet verecek durumda olması, kıymetini bu manada artıracaktır. İçindeki istihdam alanları, hem finans sektörü adına hem de finansın altyapısı adına önemlidir. İçindeki okullarıyla, sosyal donatılarıyla, vatandaşlarımıza ve çalışanlara hizmet verecek alanlarıyla çok çok önemli projeyi İstanbul’umuza kazandırmış olduk.
"BU PROJENİN GÜNCEL YATIRIM MALİYETİ 65 MİLYAR LİRA"
26 bin 500 araç kapasiteli otoparkıyla da bölgedeki Trafik yoğunluğunu azaltacak, burada gelen vatandaşlarımızın, çalışanlarımızın alan içerisinde park yapabileceği bir yapı olacak. Projeyi tasarlarken de bu güzergahta bir metro hattı ve metro istasyonu da var. Zannedersem Ziraat Bankası kulelerinin altına denk düşüyordu. Yani 50 bin çalışanımız buradan metroya binecek, Çekmeköy istikametindeki hatta bağlanmak istiyorlarsa bir taraftaki, Kadıköy’e bağlanmak istiyorlarsa da diğer taraftaki metro hattını kullanabilecekler. İnşallah proje ile birlikte İstanbul’umuzun finans anlamında değeri kat be kat artacaktır. Bu proje İstanbul’umuza, ülkemize hayırlı olsun. Bu projenin güncel yatırım maliyeti 65 milyar liradır.
Proje firmasıyla 65 milyar liralık bir projenin tasarımını yaptık. Tasarımımızda avlularımız var. Bu avlular Ayasofya Cami'sine, tarihi yarımadaya bakıyor. Bir nevi batıya bakıyor. Bir diğer avlumuz da İstanbul'a gelenleri karşılayan Anadolu topraklarımızı, medeniyetimizi selamlayan bir tasarımı var. Avlulu düzeniyle hem Osmanlı Devleti'nden hem de Selçuklu mimarisinden ilham alarak o günkü öğeleri bugünkü anlayışla modernize etmiş bir tasarım olarak yansıyor. Bu projede dünyanın, Türkiye'nin en iyi mimar ve mühendisleriyle çalıştık. Buradaki tasarımı ve mimari dizaynı yapacak iç mimarlarla çalıştık. Bu projeyi İstanbul'umuza sunmuş olduk.
FİKİRTEPE KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ
İstanbul'umuz için önemli olan bir diğer projemiz de anahtar teslimi yaptık. Fikirtepe hepinizin bildiği gibi kangren olmuş, İstanbul'da başlamış belki de ilk dönüşüm projesiydi. Ancak maalesef gelinen süreçte gerek vatandaştan, gerek yüklenici firmalardan kaynaklı sebeplerden dolayı tam anlamıyla başarılı olamamış bir projeydi ta ki bundan iki yıl önceye kadar. İki yıl önce Sayın Cumhurbaşkanımızın buradaki durumu görmesi, vatandaşlarımızın yaşadığı problemler üzerine sorunun çözümü adına sürece dâhil olduk. Fikirtepe'de Emlak Konut Genel Müdürlüğümüz ile birlikte dönüşüme katkı sağlayabilecek iradeyi ortaya koyduk. Bu irade çerçevesinde ilk anahtarlarımızı teslim ettik. Ardından 20 milyar liralık yatırım değerine sahip 12 bin konutluk projemiz de kararlı bir şekilde yürüyor. Yine aynı projemiz içerisinde 2'nci, 3'üncü etaplarının görüşmelerine başlayıp deprem dönüşümünü kararlı bir şekilde yürüteceğiz.
DEPREM BÖLGESİNDE YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR
Gelinen süreçte ülkemiz zor bir dönemden geçiyor. Bir taraftan depremler, bir taraftan seller, yangınlar, heyelanlar olmak üzere şehirlerimizi etkisi altına alan afetlerle karşı karşıyayız. Pandemi süreciyle birlikte tedarik zincirinde sorunların yaşandığı dönemde ülkemizde hem deprem bölgesi ve hem de 81 ilimizde tüm olanakları vatandaşlarımıza en iyi şartlarıyla sunmak için gayret gösteriyoruz. Hamdolsun bugüne kadar hiç bir afette milletimizi açta açıkta bırakmadık. Hep onların yanında olduk, onlarla birlikte hareket ettik. Bu depremde de depremin ilk saatleri itibariyle devletimiz tüm bakan arkadaşımız ve ilgili kurumlarımızla birlikte deprem bölgesinde 11 ilimizdeydik. Her saat, her dakika üstüne koya koya çalışmalarımızı yaptık. Kolay değildi. Depremin olduğu 6 Şubat tarihinde, hava şartları çok çok kötüydü. Hava şartların kötü olmasından dolayı hava ulaşımının sağlanamaması, 11 ilimizin birbirine komşu olması, ulaşım güzergâhlarındaki göçmelerin olduğu bir ortamda her saat, her dakika üstüne koya koya mücadelemizi yaptık. Milletimiz için olması gereken çalışmayı en üst kademede göstermeye gayret harcadık. 85 milyon deprem bölgesindeydi. 85 milyonun duasını oradaki mücadele gördük, hissettik. İstanbullu, Adıyamanlı, Kahramanmaraşlı, Konyalı, Bolulu, Düzceli vatandaşlar vardı. Gerçekten Türkiye tek yürek olmuştu.
Bir tarafta enkaz kaldırma çalışmaları yürüttük diğer taraftan hasar tespit çalışmalarına başladık. Hasar tespit ile birlikte aynı anda geçici barınma sunmak zorundasınız. Vatandaşların hem ilk saat itibarıylayemek, çadır bakım hizmetleri sunmak zorundasınız. Bunları da tüm illerde eş zamanlı yapmaya gayret gösterdik. Şehirlerimizin alt yapısı zarar gördü. Alt yapıya ilişkin İller Bankasıyla çalışma yaptık. AFAD’ımızla koordinasyon içerisinde her ilde bir koordinasyon süreci başlattık. Bu süreçle birlikte geçici barınma diyeceğimiz çelikten, prefabrikten, konteynerden geçici yaşam alanlarına ilişkinde süreçleri 11 ilde eş zamanlı yürütüyoruz.
"75 GÜNDE 100 BİN KONUTUN TEMELİ ATILDI"
Diğer taraftan tabi bazı kesimlerin ‘Ne aceleniz var?’ demesine rağmen biz milletimiz için orada ki afetzede kardeşlerimiz için acele etmemiz gerekiyordu. Bu anlayışla depremin olduğu ilk günden 15 günden sonra TOKİ Başkanlığımızla sözleşmelerimizi imzaladık. 40. günde temellerimizi atmaya başladık. Geçtiğimiz günlerde 75. günde Şanlıurfa’mızda 100 bin konutun temelini attık. 75 günde 100 bin konutun temeli atıldı. Bu temellere ilişkinde en doğru zeminlerde en sağlam zeminlerde zemin etütlerinin ayrıntılı olarak incelendiği, mikro bölgeleme çalışmalarının yapıldığı ve burada en doğru zeminde tüm bilim insanlarımızla görüşerek onların fikirleri doğrultusunda çalışmaları yürüttük. Bizim çalışmalarımız bütün binalarda ki hasar durumları zemin durumuna, zeminin kalitesine sıvılaşma riskine kadar her türlü veri bakanlığımız bünyesinde var. Bu veriler ışığında da inşaat sürecine başladık. İlk afet konutlarımızın kaba inşaatları bitiyor. Bayramda da Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle başlamış olduğumuz köy konutlarımızı teslim edeceğiz. Nurdağı’nda ve Gaziantep Dulkadiroğlu’nda başladığımız ilk biten konutlarımızı teslim edeceğiz. (DHA)
Haftanın Öne Çıkanları
İlgili Haberler
Günün Manşetleri