?>

Bakan Şimşek'ten İşletmelere Uyarı!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, tüm esnaf ve işletmelerin yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanması ve mutlaka banka kartı ya da kredi kartıyla ödeme imkanı sunması gerektiğini belirtti.

Gündem - 2 saat önce

Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığınca (GİB) kartla ödeme almayan işletmelere yönelik yürütülen çalışmaları değerlendirdi.

Bakanlık tarafından kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin etkinleştirilmesine yönelik bugüne kadar çok sayıda uygulamanın devreye alındığına işaret eden Şimşek, bu kapsamda, perakende mal ve hizmet sunan esnaf ve işletmelerdeki banka kartlarıyla ödeme yapılmasına imkan sağlayan POS cihazlarıyla fiş düzenleyen ödeme kaydedici cihazların birleştirildiğini anımsattı.

Şimşek, bu düzenleme kapsamında geliştirilen yeni nesil ödeme kaydedici cihazların, banka kartlarıyla gerçekleştirilen ödemelerde slip ve fişin tek bir belge şeklinde çıkmasına imkan sağlayarak satışların kayıt dışı bırakılmasına engel olduğuna dikkati çekti.

Bununla birlikte bazı mükelleflerin halen eski nesil cihaz kullanması ve ödemelerde kredi kartını kabul etmemesi üzerine çalışma yaptıklarını belirten Şimşek, geçen yıl sonunda yayımlanan bir tebliğle, 1 Temmuz 2024 tarihine kadar tüm mükelleflerin yeni nesil ödeme kaydedici cihaz alması ve bu cihazlar üzerinden mutlaka banka kartı ya da kredi kartı ile ödeme kabul etmesi zorunluluğu getirdiklerini vurguladı.

"Özel usulsüzlük cezası kesiliyor"

Şimşek, yeni düzenlemeye ilişkin şunları kaydetti:

"Artık perakende mal ve hizmet sunan tüm esnaf ve işletmelerde yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanılması ve bu işletmelerin mutlaka banka kartı ya da kredi kartıyla ödeme imkanı sunması gerekiyor. GİB tarafından yapılan denetimlerde yeni nesil ödeme kaydedici cihaz almayan ya da tahsilatlarında banka kartı veya kredi kartıyla ödeme imkanı sunmayan mükelleflere özel usulsüzlük cezaları kesiliyor. Bazı işletmelerin, bankaların komisyon oranlarının yüksekliğini gerekçe göstererek nakit ödemeye göre daha yüksek tutar talep ettiğini görüyoruz. Mükelleflerimizin, bu gerekçeyle komisyon farkını vatandaştan talep etme yoluna gitmemesi önem taşıyor."

Ancak bu noktada talep edilen farkın banka komisyon oranlarının çok üzerinde olabildiğine dikkati çeken Şimşek, komisyon oranlarının bankalar arasında farklı olabildiğini, tahsil edilen tutarın bankadan alınma süresinin de bu oranı etkileyebildiğini söyledi.

GİB'e ihbar

Şimşek, kimi bankaların oranlarının son dönemde düştüğü ve yüzde 2'nin altına indiğini aktararak, "Bu kapsamda, kendisine banka kartı ya da kredi kartı ile ödeme imkanı sunulmayan ya da yüksek tutarlı fark istenen vatandaşların bunu Gelir İdaremize ihbar etmesi durumunda, denetim yapılarak gerekli cezai işlemler uygulanıyor. Vatandaşlar, Dijital Vergi Dairesi, GİB Mobil uygulaması, BİP ya da Whatsapp gibi farklı kanallardan ihbarda bulunabilir." ifadesini kullandı.

"Banka ve ödeme kuruluşlarına da ceza kesiliyor"

GİB'in, yeni nesil ödeme kaydedici cihaz almak zorunda olmasına rağmen kendilerine banka ve ödeme kuruluşları tarafından sadece POS cihazı verilen mükelleflerle bu banka ve ödeme kuruluşlarına da her bir tespit için ayrı ayrı ceza kestiğine işaret eden Şimşek, şunları kaydetti:

"Son kanun değişikliğiyle söz konusu ceza tutarı 200 bin liraya yükseltildi. Bu tutar her yıl yeniden değerleme oranıyla artırılacak. Başkanlık, tüm banka ve ödeme kuruluşlarına resmi yazılar yazarak bu şekilde hatalı POS cihazlarının kullanımına son verilmesini, mükelleflerden bu cihazların alınmasını ve bunlar yerine yeni nesil ödeme kaydedici cihazların verilmesini istedi. Verilen sürede bu değişimi yapmayan banka ve ödeme kuruluşlarına yine her bir tespit için ceza kesilecek. Bakanlığımız, perakende ticaretteki kayıt dışılıkla mücadele konusundaki çalışmalarına kararlıkla ve ara vermeden devam ediyor. Bu çalışmalarla, vergide adalet ve etkinliğin artırılmasına yönelik çalışmaları da derinleştirmiş oluyoruz."

AA

Haftanın Öne Çıkanları

ŞARKIŞLA BELEDİYESİ DESTEK HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ

2024-09-27 00:00 - Resmi İlanlar

Sivas'ta Aramızdan Ayrılanlar – 28 Eylül 2024

2024-09-28 09:34 - Gündem

Sivas'ta Bugün Hava Nasıl Olacak?

2024-09-28 09:32 - Yaşam

Bülent Uygun Konuştu: "Çok Eksiklerimiz Vardı, Maçı Kaybettik''

2024-09-28 09:36 - Yaşam

Sivasspor Anlamlı Şeyda Yılmaz Kararı

2024-09-28 09:44 - Gündem

“Son 10 dakika acı çektik”  

2024-09-28 09:40 - Spor

Sivas'ta Bugün Hava Nasıl Olacak?

2024-09-27 09:01 - Yaşam

Sivas'ta Aramızdan Ayrılanlar – 27 Eylül 2024

2024-09-27 09:04 - Aramızdan Ayrılanlar

AK Parti Sivas Teşkilatında Beklenen Oldu

2024-09-27 09:32 - Siyaset

Sivas'ın Kahramanlarından Valiye Ziyaret

2024-09-27 09:55 - Gündem

İlgili Haberler

Suşehri'nde Yangın Tatbikatı

10:32 - Gündem

64 Yıldır Demir Doğruyor

09:51 - Gündem

Depremzedeler için yapılan 256 konut kasımda teslim edilecek

09:46 - Gündem

Türkiye'den Somali'ye Yardım

09:43 - Gündem

Erdoğan'dan İsrail Mesajı

09:41 - Gündem

Günün Manşetleri

Sivasspor’un 3 Puan Hasreti Sürüyor

12:34 - Spor

Sivas Gücü’nden Galibiyetli Prova

12:28 - Spor

Dört Eylül Gümbür Gümbür

12:09 - Spor

As Başkan Kızılırmak TFF’ye sert çıktı!

12:01 - Spor

Sivas'ta Trafik Kazası: 1 Yaralı

11:46 - Asayiş