BAŞKAN AYDIN´DAN SU TEDBİRİ

BAŞKAN AYDIN´DAN SU TEDBİRİ

Yaşam - 5 yıl önce

Özellikle ikinci döneminde şehre önemli hizmetler yapan Belediye Başkanı Sami Aydın, görevinin bitmesine 3 ay kala, şehrin gelecekte su sıkıntısı çekmemesi için hayati bir tedbir daha aldı. 4 Eylül Barajı´na takviye olarak Tavra Deresindeki su için terfi istasyonu ve Alibaba´daki şebekeye yeni isale hattıyla bağlantı yapımını sağlayan Başkan Aydın, ?Eğer buralardaki su yetersiz olursa alternatif olarak Hafik Pusat-Özen Barajı´ndan su getirilmesi için de gerekli çalışmayı başlattık. Bu proje takip edilip yapılırsa şehrin gelecekte kesinlikle su sorunu olmaz? dedi.

TAVRA´DA 700 METRE KALDI

Tavra deresindeki suyu şehir şebekesine taşıyacak 4200 metrelik isale hattında incelemelerde bulunan Başkan Aydın, 3500 metrelik kısmın tamamlandığını ifade ederek ?Kayalık bölgede çalışmalar uzun zaman aldı ama 700 metre kaldı. Tavra Deresine yeni kurulan terfi istasyonundan başlayarak Paşabahçe içerisinden askeri bölgenin arkasından Alibaba Mahallesi´ndeki İçme Suyu Arıtma Tesisine ulaşacak olan hat ile gelen su arıtıldıktan sonra şehir şebekesine verilecek. Toplamda 11 milyona mal olacak, isale hattından sonra suyun sertliğinin düşürülmesi için de 15 milyonluk bir yatırımla yeni nesil arıtma sistemi kurulacak? ifadelerini kullandı.

Hayrullah AĞKAŞ

Son yıllarda özellikse içme suyuna yaptığı hizmetlerle adından söz ettiren Belediye Başkanı Sami Aydın, şehrin önümüzdeki yıllarda içme suyu sıkıntısı çekmemek için önemli projelere imza atmaya devam ediyor.

İçme suyunda klor kullanmak yerine hipoklorit sistemini hayata geçiren Başkan Aydın, bu projesiyle birçok Belediye örnek olmuştu. Geçtiğimiz dönemlerde birçok çevre il Belediye yetkilileri ilimize gelerek, bu tesiste incelemelerde bulunmuştu.

Mevsimsel şartlar nedeniyle 4 Eylül Barajı´ndaki su seviyesinin azalması üzerine de tedbirler alan Başkan Aydın, ilk olarak Tavra Deresi´ndeki suyu Su Arıtma Tesisi´ne ulaştırmak için bir projeyi hayata geçirmişti. Bu projede sona yaklaşılırken, sonrasında da Hafik Pusat-Özen Barajı´ndan su getirmek için kolları sıvadı.

PUSAT ÖZEN´DEN

4 EYLÜL´E

Tavra Deresi´ne yeni yapılan terfi istasyonundaki çalışmaları da inceleyen Aydın, ?Tavra Deresi 1000 litre/sn su potansiyele sahip. Bu da şehrin ihtiyacını şimdi karşılıyor. Buranın her zaman koruma altında olması lazım ve barajda ne zaman su yetersiz olursa buradan ihtiyaç olduğu kadar takviye edilecek. Onunla ilgili de tüm çalışmalar planlandı, tamamlandı. İnşallah Sivas yıllar boyu su sorunu yaşamayacak. İki alternatifimiz var. Bir de Pusat-Özen barajından 4 Eylül Barajına isale hattı yapılması gerekiyor. Bununla ilgili çalışmaları da başlattık. İnşallah önümüzdeki süreçte de bu çalışmalar takip edilip Hafik Pusat Özen Barajı 4 Eylül Barajı´na bağlandığı zaman şehirde hiçbir zaman su sorunu yaşamayacak? dedi.

TAVRA DERESİ´NDE

SON 700 METRE

Belediye, Tavra Deresi suyunu Su Arıtma Tesisine deplase etmek için başlattığı 4200 metrelik hattın 3500 metrelik kısmını tamamladı. 4 Eylül Barajı´ndaki su seviyesinin düşmesi sebebiyle, hali hazırda kullanılan Tavra Deresi suyunu da arıtmak için çalışma başlatan belediye, hattın büyük bölümünü tamamladı.

Proje kapsamında Paşabahçe üst kısmında yeni bir terfi istasyonu inşa edildi. Devlet Su İşleri ile ortak hareket ederek başlatılan çalışma ile hem yaşanması muhtemel su sıkıntısının önüne geçilecek hem de Tavra Deresi´nin suyu arıtılmış olacak.

Bu çerçevede Tavra deresine yeni kurulan terfi istasyonundan başlayarak Paşabahçe Mesire Alanı içerisinden geçerek Askeri bölgenin arkasından Alibaba Mahallesi´nde bulunan İçme Suyu Arıtma Tesisine ulaşacak olan su, arıtıldıktan sonra şehir şebekesine verilecek. Toplamda 11 milyona mal olacak hat çalışmasının ardından suyun sertliğinin düşürülmesi amacıyla da 15 milyonluk bir yatırımla yeni nesil arıtma sistemi kurulacak.

YILLIK SU İHTİYACI

30 MİLYON METREKÜP

İsale hattındaki çalışmaları yerinde inceleyen Belediye Başkanı Sami Aydın, ?Paşabahçe´den Arıtma Tesisine uzanan isale hattı çalışmalarını yerinde inceliyoruz. Gördüğünüz gibi baya taşlık bir araziden geçtik. Dolayısıyla çalışmaları aksattı ve uzattı. Binlik çelik boruklarla tavla deresinden suyu alıp arıtma tesisine ulaştırıyoruz. Normalde Sivas´ın su ihtiyacı 30 milyon metreküp, barajımızın yıllık kapasitesi ise yaklaşık 40 milyon metreküp ancak son yıllardaki mevsimlerin kurak geçmesi sebebiyle barajımızdaki su yetersiz kalıyor? dedi.

Bu durumda şehrin yarısına barajdan, yarısına da tavla deresinden su vermek zorunda kaldıklarını belirten Başkan Aydın, ?Arıtma tesisimiz kolej deponun olduğu bölgede tavra deresinden verdiğimiz su ise Türk-İş depo ve Karşıyaka depo. Bu depolardan beslenen hatlara arıtılamadan suyu vermek durumunda kalıyoruz. Bu yüzde de klor kullanmak zorunda kalıyoruz. Klor kullandığımız zamanda suyun kalitesi standarttı sorun olmuyor ama görüntü açısından, damak tadı açısından sorun oluyor. Bunu ortadan kaldırmak adına barajda eksik kaldığı dönemlerde tavla deresinden takviye etmek adına böyle bir çalışmayı başlattık? ifadelerini kullandı.

SERTLİK DÜŞECEK

Tavra deresinin suyunun hem sert hem de damak tadına uygun olmadığını belirten Aydın; Bu çalışmayla daha sonraki aşamada ise bu suyun sertliği biraz yüksek olduğu için yaklaşık 33-34 fransız sertliğinde Tavra Deresi´nin suyu. Barajın suyu ise 13-14 sertliğinde. 2. aşamada ise bu suyun sertliğini düşüren yatırımı DSİ ile birlikte yapacağız. Onunda yaklaşık maliyeti 15 milyon. Toplamda yaklaşık 30 milyonluk bir yatırım söz konusu? dedi.

BARAJIN SUYU YETERSİZ

Başkan Aydın, ?Barajımızın suyu yüzde 10´larda, yani su miktarımız 3 milyon metreküp. Eğer bu suyu biz kullansak 1 buçuk 2 ayda barajın suyu bitmiş olacak. Bu gerçeklerden yola çıkarak bu çalışmanın şehrimiz adına çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu çalışmamız 3 hafta gibi bir sürede tamamlanmış olacak? diyerek çalışmanın yaklaşık 3 ay gibi bir zaman diliminde tamamlanacağını söyledi.

Haftanın Öne Çıkanları

U17 LİGİNDE HEYECAN YÜKSELİYOR

2019-01-03 07:35 - Spor

EĞİTİMDE DEĞİŞİM-DÖNÜŞÜM´DE BİR ADIM DAHA

2019-01-04 07:35 - Yaşam

ERDOĞAN TUNÇ KYK´DAN GENÇLİK SPOR´A

2019-01-04 07:45 - Spor

FACİAYA KILPAYI

2019-01-02 07:57 - Yaşam

ÇOCUKLARDAN YEMEN´E YARDIM

2018-12-31 07:21 - Dünya

BAŞKAN AYDIN´DAN SU TEDBİRİ

2019-01-04 07:59 - Yaşam

SPORCULAR ÖDÜLLENDİRİLDİ

2018-12-29 07:26 - Spor

KLASİK MÜZİK ZİYAFETİ - video

2019-01-03 07:32 - Yaşam

YARINLARDAN UMUTLUYUZ

2018-12-31 07:29 - Yaşam

4 ADAY SİVASLI

2019-01-02 07:57 - Siyaset

İlgili Haberler

Sivas'ta 4 Bin Yıllık Apartman Turizme Kazandırılmayı Bekleniyor 

11:14 - Yaşam

Vali Şimşek Koruyucu Aileler İle Buluştu

10:02 - Yaşam

Sivaslı LGS Birincisi Dila’ya, Vali Şimşek'ten Tebrik

09:59 - Yaşam

Sivas'tan Filistin’e Destek Sürecek

09:56 - Yaşam

Sivas'ta Bugün Hava Nasıl Olacak?

09:21 - Yaşam

Günün Manşetleri

Sivas Ekspres Ana Haber Bülteni - 4 Temmuz Perşembe

19:00 - Gündem

Sivas’ta Yolcu Otobüsünün Çarptığı Yaşlı Adam Öldü

18:33 - Asayiş

Sivaslılar Bedelli Askerlik Zammını Değerlendirdi

16:17 - Röportajlar

Balık Adamlar Gökpınar Gölü’nü Temizledi

16:15 - Gündem

Refah Payı Verilmeli

15:06 - Gündem