Çiftçinin TMO Mağduriyeti

Ülke genelinde bahar ayları ve yaz başında yağışların bol olması çiftçiyi sevindirirken hububatta verimin artması çiftçinin yüzünü bir nebze de olsa güldürmüştü. Ancak TMO tarafından uygulanan yanlış politikalar çiftçiyi hem mağdur etti hem de çiftçiye zarar ettirdi.

Gündem - 1 yıl önce

Arife Defne ARSLAN 

Yüksek verim nedeniyle sevinen çiftçi hasat dönemiyle birlikte TMO engeline takıldı. Ülke genelinde neredeyse hasat dönemi bitmek üzereyken çiftçi tarlasından çıkan mahsulünü TMO’ya satamıyor. TMO’nun ısrarla direttiği yanlış politikalar tabiri caizse çiftçiyi tüccarın kucağına attı. Yıllardır devam eden ve çiftçiyi mağdur eden sistemden vazgeçmeyen TMO için çiftçi artık isyan bayrağını çekti.

AYLARCA RANDEVU BEKLİYORUZ

Özellikle Kangal, Ulaş, Şarkışla ve Yıldızeli bölgesinde çiftçiler TMO’dan muzdarip. Tarlasından çıkan mahsulü TMO’ya satmak isteyen çiftçi aylarca randevu sırasında beklemek zorunda kalıyor. Çiftçiler, “Sivas’ta hasat dönemi Ağustos ayıyla birlikte başlar. Ağustos’un ortasına doğru hasat biter. Çiftçi gider mahsulünü satar borcunu öder yeni sezon için ekim hazırlıklarına başlar. Ancak son yıllarda TMO’nun akıl almaz politikası yüzünden ne mahsulümüzü satabiliyoruz ne borcumuzu ödeyebiliyoruz. Çiftçi Eylül ayına borçlanır. Ağustos’ta hasadını yapar mahsulünü satar borcunu öderdi. Şimdi Ağustos’ta hasat yapıp mahsulümüzü Ekim’de Kasım’da ancak satabiliyoruz. Üstelik parasını da 1 ay sonra alıyoruz. Çiftçi borcunu gününde ödeyemiyor, alacağını alamıyor. Yetkili merciler çiftçinin bu mağduriyetini ne zaman görecek ne zaman çözüm üretecek?” şeklinde sitemde bulundu.

ÇİFTÇİYİ TÜCCARIN KUCAĞINA ATTILAR

TMO bu yıl açıkladığı hububat alım fiyatlarını prim hariç makarnalık buğday için ton başına 9 bin lira, ekmeklik buğday için ton başına 8 bin 250 lira, arpa için ton başına 7 bin lira olarak belirlemişti. Ancak TMO tarafından belirlenen fiyatlara rağmen piyasada buğday fiyatlarının çok düşük olması çiftçiyi memnun etmedi. Piyasadaki fiyatların TMO fiyatlarının çok altında kalması ve özellikle son zamlarla birlikte mazotun litre fiyatının 40 lirayı görmesi çiftçiyi kara kara düşündürmeye başladı. Çiftçiler, “TMO buğday fiyatını açıkladığında mazotun litresi 20 liraydı. Bugün mazot 40 lira ama buğdayın fiyatı hala aynı. Ayrıca borcumuzu ödemek için aylarca TMO’nun randevu sitemini beklemek istemiyoruz. Borcumuzdan ötürü ödeme günü geldiğinde 10 liralık buğdayı tüccara 6-7 liraya vermek zorunda kalıyoruz. Çiftçinin anasını ağlattılar” şeklinde konuştu.

MİLLETVEKİLLERİNE ÇAĞRI

Çiftçiler TMO tarafından uygulanan bu yanlış politikalardan ötürü siyasilerin devreye girerek çiftçilerin daha rahat bir şekilde tarımsal faaliyetlerini sürdürebilmesi için çağrıda bulundu. Her yıl yaşanan sorunlara artık bir çözüm üretilmesi gerektiğini kaydeden çiftçiler özellikle Sivas’ın iktidar partisi milletvekillerinin ellerini taşın altına koyması gerektiğini ifade etti. Hatırlanacağı üzere CHP Milletvekili Ulaş Karasu TMO’nun yaşattığı mağduriyet nedeniyle TBMM’ye soru önergesi vermiş ancak Tarım Bakanlığı tarafından herhangi bir açıklama yapılmamıştı. Şimdi ise çiftçiler gözünü iktidar milletvekillerine çevirerek artık çözüm istediklerini söylüyor.

sivas son dakika sivas ekspres, ekspres.com ekspres haberler ekspres son dakika

Haftanın Öne Çıkanları

Soğuk Çermik’te Saat Kısıtlaması Olmamalı

2023-08-13 12:26 - Gündem

Aramızdan Ayrılanlar

2023-08-14 14:38 - Gündem

Niğde'de Üretiliyor 19 Ülkeye İhraç Ediliyor

2023-08-11 15:09 - Gündem

Çalışmalar Tüm Hızıyla Sürüyor

2023-08-12 19:18 - Gündem

Şampiyon Belli Oldu

2023-08-13 15:58 - Spor

Dönence Dizisi Yayınlanmadı

2023-08-09 14:56 - Medya

BİNA İNŞAATI YAPTIRILACAKTIR YAPI İŞLERİ VE TEKNİK DAİRESİ BAŞKANLIĞI YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SİVAS BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ

2023-08-10 00:00 - Resmi İlanlar

Nerede Bu Taraftar?

2023-08-14 10:54 - Spor

T.C. SİVAS İLİ ALTINYAYLA BELEDİYE BAŞKANLIĞI

2023-08-12 00:00 - Resmi İlanlar

AGREGA (ASFALT MICIRI) SATIN ALINACAKTIR SUŞEHRİ BELEDİYESİ FEN İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ

2023-08-15 00:00 - Resmi İlanlar

İlgili Haberler

Bayraktar saldırı öncesi uyarmış

16:18 - Gündem

Esrarengiz hayvan keşfedildi

16:15 - Gündem

Ticaret Bakanlığı yılın 8 ayındaki denetimlerde 815,3 milyon lira ceza kesti

16:11 - Gündem

Yeni Ankara Adalet Sarayının temeli törenle atıldı

16:09 - Gündem

Tarihi Kapalıçarşı'nın yenilenen çatısı özel turlarla geziliyor

16:08 - Gündem

Günün Manşetleri

Türkiye'nin ilk yüzer gaz üretim platformu Çanakkale'ye ulaştı

16:06 - Gündem

Sivas'ta Bugün Hangi Eczaneler Nöbetçi?

15:38 - Nöbetçi Eczaneler

Sivaslı Gaziler 18 Yıl Arayla Aynı Yerde Gazi Oldular

15:11 - Gündem

Sivas’ta O İhale Vatandaşın Tepkisini Topladı!

15:01 - Röportajlar

Merkez Bankası Faiz Kararını Açıkladı

14:09 - Gündem