Diri Fay Hatları Güncellendi, Sivas’ın O İlçeleri Risk Altında

Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü’nün güncellediği diri fay hatları haritasında Sivas’ın Altınyayla ve Yıldızeli ilçeleri de bulunuyor.

Gündem - 9 ay önce

Demet KARAKUŞ

MTA diri fay hatları haritasını güncelleyerek kamuoyuyla paylaştı. Harita üzerinde toplam 485 diri fay hattı belirtildi. Haritayı değerlendiren Yüksek Jeofizik Mühendisi Mehmet Sarper Celasun, "Bizim ülkemizde olan depremler 7 büyüklüğünden 7.6 büyüklüğüne kadar olabiliyor ama bunlar ana kırıklar üzerinde. Dolayısıyla ikincil kırıklarda belki 2 ya da 3 büyüklüğünde 4'e kadar küçük depremler beklenebilir. Bunu tam olarak bilmek mümkün değil. Kırıkların üzerinde yapılaşma olmaması gerekir ama her kırık da yüzeyden anlaşılmıyor" ifadelerini kullandı.

İşte risk altındaki il ve ilçeler;

ADIYAMAN: Gölbaşı AFYONKARAHİSAR: Çay, Dinar, Kızılören, Sandıklı ANKARA: Şereflikoçhisar ANTALYA: Demre AYDIN: Bozdoğan, Germencik, İncirliova, Koçarlı, Köşk, Kuşadası, Nazilli, Söke, Sultanhisar, Yenipazar BALIKESİR: Gönen, Manyaz BATMAN : Kozluk BİNGÖL: Karlıova, Yedisu BOLU: Gerede, Yeniçağa BURSA: Gemlik, Kestel, Mustafakemalpaşa ÇANAKKALE: Çan, Yenice ÇORUM: Laçin DENİZLİ: Babadağ, Çameli, Çardak, Honaz DİYARBAKIR: Lice DÜZCE: Çilimli, Cumayeri, Gölyaka, Gümüşova, Kaynaşlı ELAZIĞ: Palu, Sivrice ERZİNCAN: Üzümlü ESKİŞEHİR: İnönü GAZİANTEP: İslahiye HAKKARİ: Şemdinli HATAY: Erzin, Hassa, Kırıkhan, Payas ISPARTA: Eğirdir, Senirkent, Uluborlu İZMİR: Kemalpaşa, Seferihisar, Tire K.MARAŞ: Nurhak, Türkoğlu KAYSERİ: Talas, Yeşilhisar KIRIKKALE: Keskin KIRŞEHİR: Akpınar, Mucur KOCAELİ: Başiskele, Derince, Gölcük, Kartepe KONYA: Akşehir, Altınekin, Doğanhisar, Ilgın KÜTAHYA: Gediz, Simav MALATYA: Akçadağ MANİSA: Ahmetli, Alaşehir, Gölmarmara, Kırkağaç, Salihli, Sarıgöl, Soma, Turgutlu MERSİN: Çamlıyayla, Mut MUĞLA: Menteşe, Milas MUŞ: Korkut, Varto NİĞDE: Altunhisar, Bor OSMANİYE: Düziçi, Toprakkale SAKARYA: Akyazı, Arifiye, Ferizli, Hendek, Karapürçek, Sapanca ŞANLIURFA: Bozova SİİRT: Eruh ŞIRNAK: Beytüşşebap SİVAS: Altınyayla, Yıldızeli TOKAT: Niksar, Pazar, Reşadiye VAN: Çaldıran, Özalp YALOVA: Altınova, Çınarcık

“ŞEHİRLEŞME KIRIKLARDAN UZAK OLMASI LAZIM’’

Celasun, "Bu kırıklar bizim için neden önemli? Depreme dayanıklılıkta birinci konu, depremin büyüklüğü ve depremden uzak olma. Bu çalışmalarla biz hem kırıkların yerini, ne kadar büyüklükte deprem üretebileceğini, bu büyüklükteki depremlere göre nasıl yapı tasarlanması gerektiğini hesaplayabiliyoruz. Kendi yaptığımız çalışmalarla da hem yapıların güvenliğini, hem yerde deprem güvenliğini ölçebiliyoruz. Yerde titreşim ölçüleri alarak 'Yerin bir deprem büyütmesi var mı, rezonansa giriyor mu? Yapıların bileşenleri sağlıklı mı?' Bunlara bakılıyor. Kırıkların da yerleri bilindiği zaman 'Burası bu kadar deprem üretebilir, o zaman bu dayanıklılığa göre yapı yapılması lazım, burada şehirleşme kırıklardan uzak olması lazım' gibi birçok konu açığa çıkmış oluyor" dedi.

" EN KÖTÜYE HAZIRLANMAK ÖNEMLİ "

Celasun, "Önce deprem beklenen yeri tespit etmemiz lazım, kırıkların önemi buradan geliyor. Kırıkları buluyoruz ki buralarda deprem beklenebilir, buralarda deprem olabilir. Önemli olan ikincil kırıklar veya buna bağlı küçük kırıklar değil ana kırık hatları çok önemli. İstanbul için konuşulacak olursa Kuzey Anadolu kırığının Marmara'daki kırılmasını beklediğimiz kısım şu anda öncelikli ama sadece İstanbul değil Marmara'ya yakın illerin tamamında bu deprem hissedilecek. Dolayısıyla burada en kötüye hazırlanmak önemli. Biz önlemlerimizi almalıyız. Bu kırıklar mühendisler için önemi ama insanlar açısından da oturduğu yeri bilmesi, inceleyip karar vermesi için tabii ki önemli" diye konuştu.

 sivas son dakika  sivas ekspres, ekspres.com ekspres haberler ekspres son dakika 

Haftanın Öne Çıkanları

Sivas Sel Suları Altında

2023-10-01 16:00 - Asayiş

Tehdit ve Şantaj Suçlamasıyla Levent Olgun Tutuklandı

2023-10-02 21:52 - Asayiş

Ankara'da Patlama

2023-10-01 11:58 - Asayiş

Kılıçdaroğlu’na Desteğimiz Sürecek

2023-09-30 11:49 - Siyaset

Sivas'ta Tam 25 Kilo Esrar Yakalandı

2023-09-29 14:13 - Asayiş

Sivas'ta TOKİ Sevinci

2023-09-30 16:14 - Gündem

Sivas'ta Yağmur Suyunda Balık Avladılar

2023-10-01 20:49 - Asayiş

Kangal Köpekleri Yapay Zeka İle İzlenecek

2023-09-30 15:59 - Gündem

Böyle Acı Yok, 2 Yaşındaki Çocuk Öldü

2023-09-30 16:35 - Gündem

Servet Çetin, Hatay Maçını Değerlendirdi

2023-09-30 16:12 - Spor

İlgili Haberler

Türk Bilim İnsanı Kutupları Onaracak!

14:09 - Gündem

Yollara Akıllı Ulaşım Sistemleri Kurulacak

14:06 - Gündem

Sivas'ta Ekili Araziler Zarar Gördü

12:49 - Gündem

"Ata Tohumu Memleket Meselesi"

12:05 - Gündem

50 Metreden Düşerek Öldü!

12:04 - Gündem

Günün Manşetleri

Sivasspor'dan Bir Transfer Daha

17:03 - Spor

Sivas'ta Dolandırıcılık Yaptı Denizli'de Yakalandı!

14:14 - Asayiş

Sivas'ta Ekili Araziler Zarar Gördü

12:49 - Gündem

Sivasspor Güç Depoluyor

12:18 - Spor

Bu Kez İndirim Geldi!

11:06 - Gündem