Emlakta yeni düzenlemenin detayları belli oldu

Ticaret Bakanlığı tarafından 15 Eylül'den itibaren devreye alınacak "doğrulanmış ilan" düzenlemesiyle, aynı taşınmaz için birden fazla emlakçının yetkilendirilmesine imkan tanınırken, yetkilendirme süresi de 3 ay olarak belirlendi.

Yaşam - 1 ay önce

Bakanlıkça, tüketici mağduriyetinin engellenmesi, sahte ilanlarla vatandaşların karşılaştığı fiyat manipülasyonlarının önüne geçilmesi amacıyla uygulanacak "doğrulanmış ilan" düzenlemesinin esas ve usulleri tespit edildi.

Uygulamaya göre, konut satacak kişiler, e-Devlet üzerinde kendisine ait gayrimenkulü seçerek, açılacak pencereden emlakçısını yetkilendirecek. Böylece emlakçılar da aldıkları yetkiyle sitelere ilan girebilecek.

Bakanlıktan konuya ilişkin ilgili sivil toplum kuruluşlarına gönderilen yazıya göre, söz konusu düzenlemenin uygulanmaya başlamasıyla yetki belgesiz emlak işletmeleri ilan girişi yapamayacak.

Yetki belgesiz faaliyet gösteren emlak işletmelerinin, Elektronik İlan Doğrulama Sistemi'nde (EİDS) yetki doğrulamasının devreye alınması sonrasında ilan verirken sorun yaşamamak ve idari yaptırıma maruz kalmamak için bu belgeyi alması önem taşıyor.

İlan platformlarınca, yetki doğrulama uygulamasına ilişkin teknik çalışmalar 15 Eylül'e kadar tamamlanacak ve sistem bu tarihten itibaren devreye alınacak.

Doğrulama yapılarak yayımlanan ilanlarda, "EİDS'den yetki doğrulamasının yapıldığı" yönünde bir logoya veya ibareye yer verilecek.

Uygulama, 1 Ocak 2025'ten itibaren tamamen devreye alınacak ve bu tarihten sonra yetki doğrulaması yapılmadan ilan verilemeyecek.

Aynı taşınmaza ilişkin, birden fazla emlak işletmesinin yetkilendirilmesi mümkün olacak. İlan platformlarında aynı taşınmaza ilişkin başka ilan bulunması durumunda, diğer ilana ait fiyat bilgilerini içeren kısa yollara veya linklere yer verilecek.

e-Devlet yetkilendirme ekranında taşınmaz sahibi tarafından verilen yetkinin iptali mümkün olacak, fakat yetkilendirmenin iptali halinde ilan otomatik olarak yayımdan kalkmayacak.

İlanın yenilenmesi durumunda yetkilendirmeye ilişkin sorgulamalar tekrar gerçekleştirilecek.

Yetkilendirme ekranında taşınmaz sahibi tarafından yapılacak yetkilendirmenin süresi asgari 3 ay olacak, verilen yetkinin süresi taşınmaz sahibince aynı ekrandan uzatılabilecek.

Kiralık ilanları için de zorunlu

EİDS yetki doğrulama uygulaması hem satılık hem de kiralık taşınmaz ilanları için zorunlu olacak. Günlük kiralık taşınmazlar ile henüz kat irtifakı tesis edilmemiş konut projeleri, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ile Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı konut projeleri, gecekondu vasfındaki taşınmazlar gibi herhangi bir sebeple tapusu bulunmayan taşınmazlar uygulamaya dahil olmayacak.

Tapusu bulunmayan taşınmazlara ilişkin ilanlar, platformlarda yer alabilecek ancak bu taşınmazlara ilişkin ilanların girişinde, taşınmazın tapu kaydının olmadığına ilişkin bir işaretleme yapılacak ve bu durum ilanda da belirtilecek.

İl, ilçe, ada ve parsel bilgileri, değiştirilemeyecek şekilde ilanda yer alacak, ancak mahalle bilgisi değiştirilebilir nitelikte olacak.

Uygulama devreye alındığı anda yayımda olan ilanlar kalmaya devam edecek. Yayımdaki ilanların yenilenmesi durumunda ise EİDS üzerinden yetkilendirmeye ilişkin sorgulama gerçekleştirilecek.

AA

Haftanın Öne Çıkanları

Sivas’ta Bu Kez Halk Otobüsü Şoförleri Dertli! Yetkililer Ses Verin

2024-08-14 10:50 - Gündem

FİLTRE PRES MAKİNESİ ET VE SÜT KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SİVAS ET KOMBİNASI MÜDÜRLÜĞÜ

2024-08-12 00:00 - Resmi İlanlar

SİVAS MERKEZ OVACIK KÖYÜ MUHTARLIK HİZMET BİNASI YAPIM İŞİ SİVAS İL ÖZEL İDARE

2024-08-12 00:00 - Resmi İlanlar

İLAN HAFİK KAYMAKAMLIĞINDAN (MİLLİ EMLAK ŞEFLİĞİ) SATIŞI YAPILACAK TAŞINMAZ

2024-08-12 00:00 - Resmi İlanlar

3 KISIM FAKO KASETİ VE FAKO KASETİ KARŞILIĞI CİHAZ ALIMI SİVAS İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ

2024-08-12 00:00 - Resmi İlanlar

Sivas'ta Aramızdan Ayrılanlar – 13 Ağustos 2024

2024-08-13 09:10 - Aramızdan Ayrılanlar

Sivaslı Emeklilere bu 2 hizmet bedava olacak

2024-08-14 13:59 - Gündem

HASTANE BİLGİ YÖNETİM SİSTEMİ (HBYS) HİZMETİ ALINACAKTIR İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK BAKANLIĞI BAKAN YARDIMCILIKLARI

2024-08-09 00:00 - Resmi İlanlar

Sivas'ta Bugün Hava Nasıl Olacak?

2024-08-13 09:14 - Yaşam

Sivas'ta Bugün Hava Nasıl Olacak?

2024-08-11 09:20 - Gündem

İlgili Haberler

Vatan Uğruna Gözlerinden Oldular, Bu Spor İle Hayata Tutundular

11:28 - Yaşam

Yok Artık! Sivas'ta ki Bu İşçiyi Görünce İnanamayacaksınız

11:20 - Yaşam

Teknik Adamdan Dikkat Çeken Transfer Açıklaması

10:27 - Yaşam

Sivas’ta Goalball Rüzgarı Esiyor

10:23 - Yaşam

Sivas'ta Öğrencilere Sıcak Yuva

10:16 - Yaşam

Günün Manşetleri

Türkiye'nin ilk yüzer gaz üretim platformu Çanakkale'ye ulaştı

16:06 - Gündem

Sivas'ta Bugün Hangi Eczaneler Nöbetçi?

15:38 - Nöbetçi Eczaneler

Sivaslı Gaziler 18 Yıl Arayla Aynı Yerde Gazi Oldular

15:11 - Gündem

Sivas’ta O İhale Vatandaşın Tepkisini Topladı!

15:01 - Röportajlar

Merkez Bankası Faiz Kararını Açıkladı

14:09 - Gündem