ESNAF ÇÖZÜME HAZIR

ESNAF ÇÖZÜME HAZIR

Gündem - 4 yıl önce

Yüksel MENEKŞE

Eski Sanayi sitesinin Kentsel Dönüşüm ile Sivas´a kazandırılması konusunda olumlu adımlar atılmaya başlandı. Sanayi esnafları ve mülk sahipleri yaklaşık 20 yıldır sürüncemede kalan ve inatlaşmalarla bir yol alınamayan bölgenin yeniden yapılanması için belediyeden olumlu sinyaller aldıklarını ifade ettiler. Mülk sahipleri Ali İhsan Sümbüloğlu, Fahri Ataman, Ersin Başaran ve Erhan Yerliyurt, Eski sanayide bugüne dek haksız uygulamalar yapılmak istendiğini vurgulayarak, Başkan Hilmi Bilgin´in bu haksızlığı gördüğünü ve bu doğrultuda çalışmalar yürüttüğünü ifade ettiler.

Süreci ve bugün gelinen noktayı aktaran hak sahipleri, ?Eski sanayi sitesinde yaklaşık 20 yıldır bir çalışma var. Osman Seçilmiş döneminden başlayan ve Sami Aydın döneminde devam eden bir imar çalışması başladı. Sami Aydın´ın görevinin sonuna yaklaştığında bizim geldiğimiz noktada, ön blok yeni bir yapılanma olması, arka tarafta ise Karaağaç köprüsüne kadar olan bölümlerde adalar bazında yapılanmalar gerçekleştirilmesi planlanıyordu. Yani bir nevi Yenişehir gibi bir yapılanma burada olacaktı. Bu çalışmanın bir taslağı vardı ama kesinleşmiş bir şey yoktu?

ÜRGÜP DÖNEMİ

?O sırada Doğan Ürgüp´ün seçimleri kazanmasıyla birlikte yeni bir sürece geçildi. Eleştirmek için söylemiyoruz ama bir gerçeği tespit etmek için söylüyoruz; Doğan beyin projesi çok gerçekleşebilir bir proje değildi. Birden bire çok aşığı yoğunluk yaratan, birden bire çok büyük ticaret haneler yaratan ve neredeyse 25 ? 30 bini barındıracak bir şehir oluşturacaktı buraya.  Biz belki mülkiyet değerlerinin sıkıntıya düşmesinden dolayı buna karşı çıktık ama burada oluşacak yoğunluğa da karşı çıktık. 25-30 katlı 4-5 tane kule, 15-20 katlı 8-10 tane kule yoğunlukta ve bunların altında da çok büyük otel, çok büyük avm ve ticarethaneler planlanıyordu. Şehrin altyapısı da buna hazır değil diye düşündük. 25-30 bin insanın sabah çıkışı, akşam dönüşü var. Atatürk caddesinde bugün trafik ilerlemiyor, tıkanıyor, o şartlarda nasıl trafik oluşacak? Hem biz sorduk bunları hem mahkeme sordu ve dolayısıyla bu proje bir türlü gerçekleşemedi. Doğan ben bu sıkıntıları da ilerleyen zamanlarda gördü ama burada inatlaşma oldu ve bu da hem bize süre, hem belediyeye para, hem de şahıslara da para kaybettirdi. Ayrıca Doğan beyin projesinde, örneğin mülkiyet sahiplerinin alanında neredeyse yarı yarıya azalma yaşanıyordu?

AYDIN´IN İKİNCİ DÖNEMİ

?Doğan bey gidip Sami Aydın ikince kez göreve geldiğinde bu yanlış çalışmalar bir süre daha devam etti. Hatta hızlanarak devam etti, yıkımlar oldu. Dolayısıyla eski sanayi de ön taraflar belki kendini koruyor ama arka tarafta istenmeyen görüntüler oluştu. Ve bunlar şehre yakışmıyor. Biz de istiyoruz ki burayı bu viranelikten kurtaralım. Burada çirkin görüntü var, tehlike arz eden bir durum var, asayiş olayları her geçen gün artıyor bu bölgede?

BİLGİN ÇÖZÜME YÖNELİK ÇALIŞIYOR

?Hilmi Bilgin göreve geldiğinde bu meseleyi çözeceğini söyledi. Mahkeme kararlarını incelediğini, seçimler önce de bizleri uzun uzun dinlediğini söyledi. Ve dedi ki ?Ben Eski sanayide artık bir kentsel dönüşümün gerektiğine halkın da inandığına anladım. Hazırlanan projede mülkiyet metrekareleri düşüyor, bu yanlış´ dedi. Bu bizim için yüzde 25 bir kazanım. İkinci kazanımımız, buraya müteahhit sokulmak isteniyordu. Hilmi bey buraya müteahhit sokmanın yeni bir hak sahibi daha ortaya çıkacağını ve vatandaşın malının üçte bire düşeceğini ifade ederek müteahhide yaptırmayacağını söyledi. Başkan bunları ifade edince meselenin yüzde 50´sini peşinen halletmiş oldu. Diğer kalan yüzde 50 ise buranın toplu yapımından vazgeçilip adalar bazında imar verilmesi. Belediye bu kadar makul bir yaklaşım yapıyor, anlayış gösteriyor, o zaman bizim de ona yardım etmemiz gerekiyor. Adalar bazında, bizi adamızdaki diğer arkadaşlarla ortak edecek. Bu çalışma buradaki ortak sayısını 300´e 400´e düşürecek. Mesela burada yarım metre ile 5 metre arasında hak sahibi olan yaklaşık 400 kişi var. Belediyenin bunlara bir çözüm bulması gerekiyor. Bu hak sahiplerinin de anlayış göstererek uzlaşmaya olumlu bakmaları gerek. Şuanda 1500-2000 arsa sahibi var. Bu sayı düştüğü zaman, bu da 15 adaya böldüğünüz zaman her adada 15-25 kişi olacaktır, bunların anlaşması çok daha kolay olur?

BAŞKANA DESTEK OLACAĞIZ

?Hilmi başkan buradaki esnafa bir anket dağıttı ve ne istediğimizi sordu. Aslında bu anketin 10 yıl önce yapılması lazımdı. Şuan süreç çok olumlu ilerliyor. Biz dedik ki ?evet biz burada bir kentsel dönüşümü kabul ediyoruz´. Bugüne kadar kabul etmeyiz diyorduk. Burada hakkımızın korunması sağlanarak, şehrin bu viraneden kurtulması talebimiz var.

Biz hem ankette, hem fikrimizin sorulduğu zamanlarda taleplerimizi Başkan Hilmi Bilgin´e ilettik. Kendisi çok olumlu yaklaşımlar gösterdi. Buranın biran önce şehre kazandırılması arzusu var. Biz başkanımıza destek olalım, bu virane yeri temizleyelim diyoruz. Gelinen noktada; başkanımız ?Biz bu konu üzerinde çalışıyoruz. Sizi de üzmeyecek bir sonuca bağlayacağız. Ama siz de bize destek olmalısınız´ dedi. Biz de şimdi diyoruz ki evet başkanım, biz size destek olacağız, bu çirkin görüntüyü kaldırıp şehre yakışır bir mekan olsun diyoruz? dediler.

Haftanın Öne Çıkanları

ŞEHİT ADNAN SAKA VE PAMUKPINAR ŞAMPİYON

2020-01-16 07:00 - Spor

ERDAL SARILAR´DAN ŞAMPİYONLUK AÇIKLAMASI

2020-01-13 07:00 - Spor

TÜBİTAK´TAN ÜNİVERSİTE´YE PROJE VE BURS DESTEĞİ

2020-01-14 07:00 - Gündem

KUPALARI KAZANDILAR

2020-01-10 07:00 - Spor

NİHAL KANGAL VE YÖNETİMİ GÜVEN TAZELEDİ

2020-01-13 07:00 - Gündem

KAMPTA DOĞUM GÜNÜ KUTLAMASI

2020-01-10 07:00 - Spor

KAYAK YARIŞLARINA SİVAS DAMGASI

2020-01-13 07:00 - Gündem

PERDE KARABÜK MAÇI İLE AÇILACAK

2020-01-11 07:00 - Spor

" TENİSE OLAN İLGİ ÇOK GÜZEL"

2020-01-14 07:00 - Spor

ESNAF ÇÖZÜME HAZIR

2020-01-16 07:00 - Gündem

İlgili Haberler

Sivas'ta Ziraat Odalarına Bilgilendirme Toplantısı!

11:48 - Gündem

Sivas Kent Konseyi’ne Logo Tepkisi

11:37 - Gündem

Uğurlu ve Güngör’e Veda Yemeği

10:32 - Gündem

Aksu Hafriyat Sahasına Döndü

10:29 - Gündem

Başbağlar Hepimizin Ortak Acısı

10:27 - Gündem

Günün Manşetleri

Sivasspor'un Yeni Golcüsü İddialı!

12:03 - Spor

Sivas'ta Ziraat Odalarına Bilgilendirme Toplantısı!

11:48 - Gündem

Sivas Kent Konseyi’ne Logo Tepkisi

11:37 - Gündem

Sivasspor’da Brahima Sesleri

10:56 - Spor

Petik'e Sivasspor'da Önemli Görev

10:54 - Spor