GENERAL, HERŞEYİ İTİRAF ETTİ

GENERAL, HERŞEYİ İTİRAF ETTİ

Gündem - 7 yıl önce

Hakkında 38 sayfadan oluşan iddianamenin kabul edilmesinin ardından dün hâkim karşısına çıkan Sivas eski 5´inci Piyade Er Eğitim Tugayı ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Fatih Celaleddin Sağır, Gülen´in sohbetlerine bizzat katıldığını bildirdi.

15 Temmuz gecesi Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması´na (FETÖ/PDY) mensup bir gurup cuntacı asker tarafından gerçekleştirilmeye çalışılan darbe girişiminin ardından tutuklanan Sivas 5´inci Piyade Er Eğitim Tugayı ve eski Garnizon Komutanı Tuğgeneral Fatih Celaleddin Sağır, dün hâkim karşısına çıktı.

FETÖ ile olan bağlantılarını tek tek itiraf eden tutuklu General Sağır, Gülen´in sohbetlerine bizzat katıldığını, toplantılarda sohbet kasetlerini dinlediğini, iki kez olmak üzere maddi destek verdiğini ve örgütsel bilgiler elde ettiğini itiraf etti.

DİNİ KONULARA MERAK SARMIŞ

Sivas Cumhuriyet Başsavcılığı Devlete Karşı Suçlar ve Örgütlü Suçlar Bürosunca hazırlanan ve Sivas 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede sanık Celaleddin Sağır ile 14 tanığın ifadelerine yer verildi.

FETÖ´nün darbe girişiminin başarılı olması durumunda, cuntacıların hazırladığı görevlendirme listesinde adı "Sivas Sıkıyönetim Komutanı" olarak yer alan ve daha önce emniyetteki ifadesinde FETÖ ile bağlantısını itiraf eden tutuklu General Sağır, hakkında hazırlanan 38 sayfalık iddianamede, örgütle ilişkisini anlattı.

Harp okulundan arkadaşı olan Tümgeneral Mehmet Akyürek vasıtasıyla FETÖ ile tanıştığını öne süren Sağır, Akyürek´in kendisine örgütle ilgili bilgiler verdiğini iddia etti. Bu bilgilerle dini konularda sohbet yaptığını, FETÖ ele başı Fetullah Gülen´in vaaz kasetlerini dinlediklerini, iki kez olmak üzere örgüte maddi destekte bulunduğu ifade eden Sağır, ?Denizli´de bulunduğum süreçte 2 kez İzmir´e giderek Fetullah Gülen´in sohbetine bizzat katıldım. 1991-1992 yıllarında Fetullah Gülen´i soru-cevap ortamında kalabalık bir grubun bulunduğu mekânda İzmir ilinde 2 kez gördüm, sohbetine katıldım, bu sohbetlere beni Tevfik götürmüştü. Toplantıların kimlerin olduğunu bilmiyorum. Dini konulara olan merakım nedeniyle bu sohbetlere katıldım. Ayrıca cemaatin görünürdeki fikirlerinin de o dönemde kötü olmadığını düşünüyordum. Tuğgeneral rütbesiyle Sivas´a atandıktan sonra da cemaat mensuplarıyla herhangi bir irtibatım olmadı. Ancak fiili olarak içerisinde bulunmasam bile özelikle yurt dışındaki okullarındaki hizmetleri sebebiyle 2007 yılına kadar cemaati gönülden destekledim.  Ergenekon, Balyoz süreçleri ve 2012´deki MİT olayıyla bu yapının tehlike arz ettiğini düşündüm. Denizli´de görev yaptığım dönemde Tevfik isimli kişiye bir veya iki kez para verdim ancak bunun haricinde bu yapının herhangi bir kurumuna bir maddi katkım olmadı. Sıkıyönetim komutanı olarak ismimin emir yazısında belirtilmesi tamamen bilgim dışında gerçekleşen bir olaydır. Kalkışmadan önce bu olaydan herhangi bir şekilde haberim olmadı? ifadesinde bulundu.

TANIK ALBAY´DAN ŞOK İFADE! KORUMASINA ATEŞ EMRİ VERMİŞ

38 Sayfalık iddianamede tanık olarak ifade veren dönemin Sivas İl Jandarma Komutanı Albay Bektaş Arslan, koruması olan Uzman Jandarma Çavuş A.U.´ya hedef gözetmeksizin ateş emri verdiğini anlattı.

Albay Arslan, iddianamede yer alan ifadesinde, 15 Temmuz gecesi tutuklu General Sağır´ın kendisini telefonla aradığı ve bir emirden bahsettiğini belirterek, şunları söyledi; ?Sağır tugaya gelmemi emretti. Alaydan ayrılmadan önce görevli subayıma emri kesinlikle alt birimlere göndermemesi gerektiğini söyledim. Ayrıca terör kaynaklı arazide bulunan timler ve zırhlı araçlar dışında tüm personelin birliklerine geri dönmeleri, yoklama alınması ve dışarı çıkılmaması yönünde karar aldık ve bu emrin alt birimlere iletilmesini sağladım. Tugaya korumam uzman jandarma çavuş A.U. ile gittim. Tugaya gittiğimde odada Tugay Komutanı Fatih Celaleddin Sağır ile Orduevi Müdürü olan Albay S.Y. vardı. Odaya girmeden önce korumam olan A.U´ya makam odasında olumsuz bir durum olması halinde sesleneceğimi bu durumda odaya girerek hedef gözetmeksizin beni kurtarması için ateş edebileceği emrini verdim. Bu şekilde odaya girdim, odaya girdiğimde Tugay Komutanı makamında oturuyordu. Emri bana göstererek ´Bu nedir´ diye sorduğunda, masa üstünde bulunan emrin altındaki Mehmet Partigöç´ün ismini söyleyerek ´Bu ismi biliyor musunuz, bu adam FETÖ´cü, Fetullah´ın gizli genelkurmay başkanı. Listedeki birçok isim de Fetullahçı, siz bunları tanımıyor musunuz?´ diye söyledim. Kendisi sanki bu kişilerin durumlarını ilk defa duyuyormuş gibi ´Ben bilmiyorum´ dedi. Halbuki bu olaylar öncesinde Vali başkanlığında çarşamba günleri yapılan bir asayiş toplantısında Partigöç´ün durumunu kendisine söyleyerek Meclisten geçen bir kısım albayın emekliliğine sebebiyet verecek yasa değişikliğinin altında, bu ismin olduğunu söylemiştim."

"BOŞ VER VALİYİ?

Bu sırada Sivas Valisi Davut Gül´ün kendisini arayarak nerede olduğunu sorduğunu anlatan Arslan, Valilikte buluşmak üzere emir verdiğini belirtti.

Sağır´a Vali Gül´ün aradığını, hemen gitmesi gerektiğini, kendisinin de gelmesinin iyi olacağını söylediğini anlatan Arslan, ifadesinde şu bilgileri verdi:

"Birlikte gidebileceğimizi söyledim. Tugay Komutanı ´Boşver Vali´yi´ tarzında bir söz söyledi. Ben Valiliğe gideceğimi söylediğimde ´Ben bir bakayım´ dedi. Bu şekilde hiç oturmadan tugaydan ayrıldım ve hızlı bir şekilde Valiliğe geçtim. Vali Bey´e emrinde olduğumu İl Jandarma da tüm görevlileri kışlada topladığımı, arazide operasyon için birlikler bulunduğunu aktardım. Vali Bey yaptığımız görüşme sonrasında tüm birliklerde yoklama alınmasını, zırhlı araçların ve silahlıkların anahtarlarını güvenilir kişilere teslim edilmesini söyledi. Vali Bey, Emniyet Müdürü, MİT Başkanı, Başsavcı ve birçok kurum amiri kısa bir sürede Valilikte toplanmasına rağmen Tugay Komutanı daha sonra sivil olarak Valiliğe geldi. Biz sabaha kadar Valilikte bulunmamıza rağmen Tugay Komutanı belirli bir süre kaldıktan sonra Valilikten ayrıldı. Ayrılmadan önce ´Burada bir şey yok, boşuna niye toplandınız, uykum var gidip yatacağım´ şeklinde bir söz söyledi. Tokat Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Adnan Arslan´ın darbe soruşturmaları kapsamında tutuklandı. Arslan ile Sağır aynı devredir. Darbe girişimi öncesinde iki ayrı izinlerini aynı zamanlarda kullandıklarını haricen duydum. Yine darbe girişiminde ismi geçen tümgeneral Mehmet Dişli, 2016 yılı içerisinde Sivas´a ziyarete gelmişti." (AA)

Haftanın Öne Çıkanları

Sivas, Halil Sezai ile ?İSYAN´ DEDİ

2017-03-31 07:57 - Magazin

2 BİN KADINA,6 MİLYON KREDİ

2017-04-04 07:59 - Ekonomi

STK´LARDAN ?KERKÜK´ TEPKİSİ

2017-04-04 07:55 - Dünya

TÜRKİYE´DE 7 YILDA 7´NİN ÜSTÜNDE DEPREM SÜRPRİZ DDEĞİL

2017-03-30 07:26 - Yaşam

FEDAKÂR ÖĞRETMEN

2017-03-30 07:55 - Spor

530 DAVAYA UZLAŞMA

2017-03-31 07:59 - Yaşam

AKKAŞ ?GÜNDEM TERÖR DEĞİL, İŞSİZLİK OLMALI?

2017-04-01 07:55 - Gündem

GÜLER´DEN İKİ ALTIN MADALYA

2017-03-31 07:19 - Spor

22.5´LUK ET İSTEMEDİK

2017-04-01 07:59 - Ekonomi

?STK´lar YEREL BASINA DESTEK OLMALI?

2017-03-30 07:05 - Medya

İlgili Haberler

Sivas'ta Çermik İçin Otobüs Seferleri Başladı!

15:23 - Gündem

Sivas'ta Çıkan Yangın Söndürüldü!

15:20 - Gündem

Başkan Geçkil Güven Tazeledi

15:05 - Gündem

Sakarya Gaz Sahası'nda Günlük Üretim 5,5 Milyon Metreküpe Ulaştı

15:03 - Gündem

Gazze'de Can Kaybı 37 Bin 877'ye Çıktı

15:01 - Gündem

Günün Manşetleri

Sivas'ta Otomobil Devrildi: 1 Ölü, 4 Yaralı

17:36 - Asayiş

Sivas'ta Çermik İçin Otobüs Seferleri Başladı!

15:23 - Gündem

Sivas'ta Çıkan Yangın Söndürüldü!

15:20 - Gündem

Sivas'ta Bugün Hangi Eczaneler Nöbetçi? 30 Haziran 2024

15:16 - Nöbetçi Eczaneler

Başkan Geçkil Güven Tazeledi

15:05 - Gündem