?HER ÇOCUĞA ZEKA TESTİ YAPILMAMALI?

?HER ÇOCUĞA ZEKA TESTİ YAPILMAMALI?

Eğitim - 6 yıl önce

 

Gökhan KARA /

Rehberlik ve Araştırma Merkezi Öğretmeni Şevket Şimşek, her çocuğa zeki testi yapılmaması gerektiğini belirterek ?Zeka testi çocuğun seviyesi ile sorunlarının belirlenerek çözüm yolları aranmasını sağlar? dedi.             

?ZEKÂ DÜZEYLERİ ve BECERİLERİ?

Zekânın, eğitimli psikologlar ve rehberlik öğretmenleri tarafından yapılan zekâ testleri ve çocuk-ergen psikiyatrisi kliniğinde çalışan uzmanlar tarafından yapılan klinik görüşmelerle değerlendirildiğini söyleyen Rehber Öğretmeni Şimşek, ?Bu değerlendirmeler sonucunda çocuklarda zekâ geriliklerinden, üstün zekâ düzeylerine kadar çeşitli zekâ düzeyleri belirleniyor. Değerlendirme, çocuklara yaşlarına uygun sorular sorularak ya da kendilerinden yapması istenilen yönergeler verilerek yapılıyor? şeklinde konuştu.

?ÇOCUĞA ZARAR VEREBİLİR?

Şimşek, ?Çocuk sahibi olan her anne-baba, bebeğinin sağlıklı olduğu kadar zeki olmasını da arzular, zekâsını merak eder. Çocuğun her becerisi, değişik durumlardaki problem çözme ve akıl yürütme tarzı hep zekâ belirtisi olarak yorumlanır. Özellikle de becerileri ve farklılığı ile çevresi tarafından fark edilen çocukların aileleri uzmanlara başvurup bu çocuğun zeki olduğunu düşündüklerini ve zekâsını ölçtürmek istediklerini söylerler. Ancak böyle bir merak bir çocuğa zekâ testi uygulanması için yeterli bir neden değildir. Sadece çocuğun ne kadar zeki olduğunu belgelemek için test uygulanması çocuğa zarar verebilir. Zekânın ölçülmesi diğer fiziksel ve fizyolojik ölçümler kadar somut değildir. Sayısal bir veri elde edilmekle birlikte bu veri daha çok klinik değerlendirme için bir anlam ifade etmektedir? dedi.

 ?HER ÇOCUK YAPTIRMAMALI?

Zekâ testi uygulama kararının uzman tarafından verilmesi gerektiğini söyleyen Şimşek, ?Eğitimi yaşıtlarıyla aynı hızda olmayan, bazı alanlarda geç gelişim gösteren, öğretmenleri ve arkadaşlarıyla uyum problemleri yaşayan, derslerde aşırı hareketli, dikkatini vermede güçlük çeken ve bunlar gibi başka sorunları olan çocukların, sorunlarının kaynaklarının bulunabilmesi için zekâ testlerinin kullanılması gerekiyor. Zekâ testine ihtiyaç duyulmasının nedeni çocuğun olası bir öğrenme güçlüğünün saptanması olabileceği gibi üstün zihin gücüne sahip oluşunun belirlenmesi de olabilir. Çünkü her iki uçta da çocuklar uyum ve davranış sorunları yaşayabilirler. Bu sorunların nedenlerinin neler olabileceğinin saptanması aşamasında zekâ testleri bir araç olarak kullanılabilir? ifadelerine yer verdi.

?6 YAŞ ÜSTÜNDE DAHA GÜVENLİ?

Zekâ ölçümünde, çocukların yaşının ilerlemesiyle birlikte daha güvenilir sonuçlara ulaşılabildiğini ve zekâ testlerinin çoğunlukla 6 yaş ve üstü çocuklarda yapıldığını söyleyen Şimşek, ?Zekâ testi sonucuna bağlı olarak, çocuklara, kendi potansiyellerine uygun olan eğitimin verilebilmesi destekleyici olabilir. Bu şekilde, çocukların güçlü olan zihinsel becerilerinin desteklenmesi ve zayıf olan zihinsel becerilerinin geliştirilebilmesi için gerekli eğitimin verilmesine yönelik katkı sağlıyor? diye konuştu. 

Haftanın Öne Çıkanları

İMZALAR BURADA ATILACAK

2018-01-30 07:59 - Gündem

MİLLİ KÖPEK IRKLARI TÜRKİYE´NİN GÜVENLİĞİ İÇİN GÖREVDE

2018-02-02 07:32 - Gündem

Belediyesporlu Melih Mursal´ın MUTLU GÜNÜ

2018-01-31 07:34 - Spor

TARİHİ KONAĞA AHŞAPTAN MAKET

2018-01-30 07:57 - Gündem

FETÖ SANIĞI ESKİ POLİS VE EŞİNE HAPİS CEZASI

2018-02-02 07:35 - Gündem

TOKGÖZ´LERİN ANNESİ HAYATA VEDA ETTİ

2018-02-03 07:35 - Yaşam

?KIŞIN DA GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ TAKIN?

2018-02-05 07:57 - Sağlık

?HER ÇOCUĞA ZEKA TESTİ YAPILMAMALI?

2018-02-06 07:57 - Eğitim

CİM-BOM´U EZE EZE

2018-02-05 07:00 - Spor

YENİDÜNYA DÜZENİ VE TÜRKİYE KONFERANSI

2018-02-01 07:32 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

LGS Tercihinde "Öğrenci-Öğretmen-Ebeveyn" İşbirliği

14:21 - Eğitim

Uzman Öğretmen Ve Başöğretmen Olmanın Şartları Değişti Mi?

15:19 - Eğitim

Öğretmenlerin Sözlü Sınav Tarihleri Belli Oldu

15:16 - Eğitim

Sivas’ın LGS’de Başarısı Arttı

10:30 - Eğitim

DGS Sınavı Hakkında Tüm Bilgiler

15:23 - Eğitim

Günün Manşetleri

Ülkemiz Üzerinde Ameliyat Yapılmasına İzin Vermiyoruz

21:33 - Gündem

Sivasspor Çift Antrenmanla Hazırlanıyor

19:32 - Spor

Bülent Uygun: “3-4 Futbolcu Alacağız"

19:30 - Spor

Sivasspor’dan Bir Transfer Daha!

14:42 - Spor

Özgür Özel Sivas'ta Konuştu! Madımak Olayı Bir Can Davası

14:41 - Gündem