Kışlada Artık Sosyal Medya Ve İnternet Yasak

TSK Personel Yasası ve askerlik alanına ilişkin yeni torba yasayla, askeri üs bölgeleri ve askeri kışlalarda radyo, televizyon, internet ve sosyal medya gibi iletişim araçları yasaklandı.

Gündem - 4 gün önce

Haber Merkezi

Türk Silahlı Kuvvetleri'nde (TSK) askerlerin sosyal medya kullanımı ve paylaşımları, önemli riskler oluşturuyordu.

Güvenlik zafiyeti haline gelen bu duruma el konuldu.

Meclis’te kabul edilen TSK Personel Yasası ve askerlik alanına ilişkin yeni torba yasayla, özellikle Irak’ın kuzeyindeki üs bölgelerine yönelik saldırılardan önce kullanıldığı tespit edilen her türlü sosyal medya paylaşımları yasaklandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayına giden yeni düzenlemeler, imzalanıp Resmi Gazete’de yayınlandığında uygulanmaya başlanacak.

Sosyal medya paylaşımı yapılamayacak

TSK personelleri ve askeri öğrencileri ilgilendiren düzenlemenin öne çıkan başlıkları ise şöyle:

- TSK personeli, kendisinin veya silah arkadaşlarının kimliğini açıklayamayacak. Bunun yanı sıra askerler, görev veya faaliyetleri kapsamında askeri bilgi, belge, konum bilgisi veya bunlardan herhangi birini içeren resim, yazı, fotoğraf, ses kaydı, video gibi görsel ve işitsel verileri paylaşamayacak.

- Yasak olan mecralar arasında, “radyo, televizyon, internet, sosyal medya, gazete, dergi, kitap ve diğer tüm medya araçları” açıkça yazıldı. Ayrıca “her türlü yazılı, görsel, işitsel ve elektronik kitle iletişim araçları” ifadesiyle tüm yayın alanları yasak kapsamına alındı. Bu suçu işleyen personele “hizmet yerini terk etmeme” cezası verilecek.

Erken emekli personellere maaş hakkı

- Kadrosuzluk nedeniyle emekliye sevk edilen ancak yaş şartını sağlayamadığı için emekli aylığı bağlanamayan askeri personele emekli maaşı bağlandı.

Sözleşmeli erbaş ve erlere uzman çavuşluk şansı

- Sözleşmeli erbaş ve erler, bağlı oldukları kuvvet komutanlıklarında uzman çavuşluğa geçebilecek. Bunun için, en az lise mezunu olmak veya komando nitelikliler için en az ilköğretim mezunu olmak, başvuru tarihinde ikinci hizmet yılını tamamlamış olmak, yönetmelikte öngörülen sınavlarda başarılı olmak gibi şartlar aranacak.

- Uzman çavuşlar, kullanmadıkları yıllık izinlerini subay ve astsubaylarda olduğu gibi 60 günü geçmemek üzere takip eden yılda kullanabilecekler. Ayrıca astsubaylığa geçiş işlemlerine katılamayan uzman çavuşlara ilave sınav hakkı verildi. Sözleşmeli erbaş ve erler, servis araçlarından yararlanabilecek. Uyarma, kınama, disiplin cezaları ilişik kesme işlemine neden olursa bunlara karşı yargıya başvuru yolu açıldı.

Pilotlara toplu uçuş ücretleri ve uçuş tazminatı

- Pilotlardan yükümlülük süresini tamamlayarak TSK’dan ayrılanlara, yıllık görev süresi sonu beklenmeden icra ettikleri uçuş karşılığı toptan ödeme ve ilave tazminat verilecek. Pilotlardan muvazzaf subay olarak göreve devam etmek isteyenler, emsalleriyle benzer uçuş tazminatı alacaklar.

Ek görev alan personellere ücret artışı

- Döner sermaye işlerinde ek görev alan personele ödenecek ücretler de artırıldı. Ayrıca Amfibi Deniz Piyade Komutanlıklarında görevli sözleşmeli erbaş ve erlerin ücretinde, iş güçlüğü ve risk açısından yüzde 5 artış yapıldı.

- Şehitlerin anne ve babaları da Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği’ne üye olabilecek.

MSÜ'nün dil okulu eğitim verecek

- Askeri öğrenciler, öğrenim gördükleri bölümleri/programları veya okumakta oldukları yükseköğretim kurumlarını değiştiremeyecekler veya yatay geçiş yapamayacaklar.

- Milli Savunma Üniversitesi’nde Yabancı Diller Yüksekokulu açıldı. Bu okulda, askeri öğrencilerin yanı sıra mevcut personel ve misafir öğrencilere de eğitim verilecek.

Komutanların soruşturulma esasları

- Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları ile general ve amirallerin işlediği iddia edilen askeri suçlarda soruşturma izni vermeye yetkili mercilerin belirlenmesinde son rütbeleri ve görevleri esas alınacak.

- Erbaş ve erlerin üst ve eşyalarında gecikmesinde sakınca bulunan hallerde arama yapılabilecek.

Yedek astsubaylık dönemi

- Orduda, “yedek astsubaylık” statüsü getirildi. Astsubay adaylarına temel eğitim süresince, en küçük astsubay rütbesi kabul edilen “astsubay astçavuşluk” üzerinden ödeme yapılacak. Sözleşmeli er-erbaşlar ile uzman erbaşların sözleşmesi başarısızlık nedeniyle feshedilecek.

Haftanın Öne Çıkanları

Sivas'ta Feci Kaza: 6 Yaralı

2024-06-24 09:07 - Asayiş

Sivasspor'dan Ayrıldı!

2024-06-23 10:21 - Spor

Sivasspor Zirkzee’yi İstiyor

2024-06-24 12:13 - Spor

Sivas’ta Taşı Kaldıran Şahıs Hastanelik Oldu, İşte Nedeni

2024-06-24 10:25 - Asayiş

Sivas’ta Vatandaş Perişan! Yardım Bekliyorlar

2024-06-22 09:50 - Gündem

Sivas'ta Aramızdan Ayrılanlar – 24 Haziran 2024

2024-06-24 10:00 - Gündem

Sivas'ta Cinayet! Tartıştığı Babasını Öldürdü

2024-06-23 10:11 - Gündem

Sivas'ta Yolcu Otobüsü Yoldan Çıktı: 21 Yaralı   

2024-06-21 09:02 - Asayiş

Sivasspor Geleceğin Yıldızlarını Arıyor!

2024-06-23 10:24 - Spor

Sivas'ta Aramızdan Ayrılanlar – 21 Haziran 2024

2024-06-21 09:35 - Gündem

İlgili Haberler

Sivas’ta Yine İndirim Kuyruğu

11:37 - Gündem

Sivas'ta Görev Yapıyordu, Gümüşhane'ye Müdür Yardımcısı Oldu

10:01 - Gündem

Doğal Gaza Temmuz'da Zam Gelebilir

10:03 - Gündem

PKK'lılar Ormanları Yakmaya Başladı!

10:00 - Gündem

Türkay’dan Gazetemize Ziyaret

09:59 - Gündem

Günün Manşetleri

Sivas’ta Yine İndirim Kuyruğu

11:37 - Gündem

Sivas'ın Bu Köyü Fabrika Gibi Güreşçi Yetiştiriyor

11:24 - Yaşam

Serinlemek İsterken Yoğun Bakımlık Olabilirsiniz   

10:47 - Sağlık

Sivas'ta Yaz Spor Okulları Başladı

10:41 - Spor

Taekwondo’nun Kalbi Sivas’ta Atacak

10:38 - Spor