LAZER´E DİKKAT ?KÖR OLABİLİRSİNİZ?

LAZER´E DİKKAT ?KÖR OLABİLİRSİNİZ?

Sağlık - 6 yıl önce

Nurettin ÇUKURYURT/

Göz-Koop. Eğitim ve Mevzuat Komisyonu Başkanı Taylan Küçüker, lazer ameliyatlarında seyrek te olsa kör olma riski olduğunu söyledi.

Son günlerde lazer ameliyatları ile ilgili etik dışı pazarlama uygulamalarının reklamlarla arttığını vurgulayan Küçüker, dün yaptığı yazılı açıklamada ?İnternet sitelerinde, reklam panoların da yer alan lazer cerrahisine davet eden ifadelerin, tabip tarafından uygulanması gereken tıbbi işlemlere yönelik talep yaratıcı nitelikte olduğu; bu nedenle, söz konusu tanıtımların bilgilendirme kapsamını aşarak ?reklam? niteliğindedir. Sağlık alanında çalışan kuruluşların faaliyetlerine ticari bir görünüm kazandırdığı ve kuruluşa yönlendirme yaparak, diğer kuruluşlar açısından haksız rekabete yol açmaktadır? dedi.

Göz-Koop. Eğitim ve Mevzuat Komisyonu Başkanı Küçüker, sağlıkla ilgili dürüst bir iletişimde reklam ya da propagandanın etik olmadığını da belirterek, açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

?Kim size ?gözlüğünüzden kurtulabilirsiniz? diyorsa, sizin için asla gerçekleşmeyecek bir dua ediyor olabilir. ?gözlüğünüzden kurtulun, gözlüğünüzü atın? kartal gözü Bu davetlerin karşı konulamaz dayanılmaz bir çekiciliği ve cazibesi vardır. Reklâmlar gözlük kullanıcılarının beklentileri yükseltmekte, asla gerçekleşmeyecek vaatlerle bilinçaltlarına, beyinlere kazınmaktadır. Bu aşamadan sonra gözlük kullanıcısına hangi lasik komplikasyonunu anlatırsanız anlatın dinlemez.

İMZALADIĞINIZ ONAY

BELGESİNİN KOPYASINI ALIN

Göz klinikleri refractive cerrahi yaptırmaya karar veren hastalardan yazılı imzalı bir onay almaktadır. Bir öneri imzaladığınız bu belgeyi bir gün önce alarak mutlaka okuyun, okumadan imzalamayın. Hastaneye ödediğiniz ücret faturasını muhafaza edin, hekimle yapacağınız görüşmeyi kayıt altına alın, imzaladığınız onay belgesinden bir suretini de kendinize almayı unutmayınız. Lazerle yapılan bu işlem, Sağlık bakanlığının hukuki görüşüne göre kişinin isteğine bağlı estetik kozmetik cerrahidir, sağlık açısından yapılma zorunluluğu da yoktur. Başarı oranı propagandalarda söylendiği gibi %100 değildir. Uzun dönemde göz üzerinde ne gibi etkiler yaratacağı hakkında elde edilmiş bir bilgi veri tabanı yoktur. En büyük risk de budur. Lasik ameliyatlarının %5 oranında görülen geri dönüşümü olmayan riskleri vardır. 36 ay kadar sonra bile görülebilen ?ektazi? denilen kornea erimesi riski, kornea nakline kadar götürür ve bunun tedavi masrafları daha yüksektir. En tehlikeli ve feci lasik koplikasyonlarından olan Ektazi (kornea erimesi ) olmuş Ektazi olmuş insanlar, bütün Dünyada olduğu gibi maalesef ülkemizde de bulunmaktadır. Bazı komplikasyonlar aylar, yıllar sonra ortaya çıkabilmektedir. Lazer(Lasik) sağlam, saydam, şeffaf göze uygulanan ve geri dönüşümü olmayan estetik bir cerrahi yöntemdir.

LAZER AMELİYATLARININ

GİZLENEN KARANLIK YÜZÜ

Operasyon sırasında kornea üzerinde keserek açılan Flap ( kapakçık) asla tamamen iyileşmez, yıllar sonra bir darbede tekrar yerinden oynayabilir. Lasik olmuş kişi kornea vericisi olamaz. Bu ameliyat kornea dokusunun yapısal sağlamlığını azaltır.

Uzak görme kusuru olan birçok kişi, bu problemini çözmek için lazer cerrahisini düşünüyor ve sırf gözlüklerden kurtulmak uğruna, cerrahinin risklerini hiç dikkate almadan ameliyat olma kararı verebiliyor.?

 

Haftanın Öne Çıkanları

HALK EĞİTİM´E BAYAN MÜDÜR

2018-07-25 07:35 - Yaşam

KÜÇÜKLERE JİMNASTİK ÇAĞRISI

2018-07-23 07:32 - Spor

TRİTİKALE İNCELEMESİ

2018-07-26 07:54 - Ekonomi

AŞIK VEYSEL, FESTİVALDE ANILDI

2018-07-24 07:58 - Yaşam

8 DİLDE TEPKİ

2018-07-24 07:59 - Gündem

TÜRKÇE SEVDALILARI SİVAS´TA

2018-07-24 07:40 - Yaşam

LAZER´E DİKKAT ?KÖR OLABİLİRSİNİZ?

2018-07-28 07:38 - Sağlık

GEBELİKTE RİSK UYARISI

2018-07-25 07:53 - Sağlık

TÜNEL İÇİN YIKIM BAŞLADI

2018-07-23 07:58 - Gündem

SEVİNDİK

2018-07-23 07:59 - Siyaset

İlgili Haberler

Sıcaklık Gıda Zehirlenmelerini Artırıyor

16:22 - Sağlık

Sivas'ta Uzmanı Uyardı! Kanser Riskini Arttırıyor 

13:14 - Sağlık

Memişoğlu Görevi Fahrettin Koca'dan Devraldı

14:15 - Sağlık

Çocukların "Hareketsiz Sosyalleşmesi" Omurga Sağlığını Etkileyebilir

15:51 - Sağlık

Eczacılardan Sahte Ürünlere Karşı Uyarı

14:27 - Sağlık

Günün Manşetleri

Tomakin Çifti Sivas'ta Yarım Asırdır Arıcılık Yapıyor

16:29 - Yaşam

Sinan Ateş Davasında 10 Sanık Tahliye Edildi

14:41 - Gündem

Sivassporlu Futbolcular Testten Geçti

14:20 - Spor

Sivassporlu Eski Futbolcu Hayatını Kaybetti

14:19 - Spor

Sivas'ta Arpa Tarlası Yandı!

13:53 - Gündem