Market raflarında yeni dönem!

SETBİR Başkanı İsa Coşkun, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından görüşe açılan yeni peynir tebliği taslağı hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Gündem - 1 ay önce

İsa Coşkun, "Bu tebliğin gıda güvenliğini sağlayacağını ve haksız rekabeti önleyeceğini düşünüyoruz. Eritme peynirlerinin, geleneksel ve yöresel peynirlerimiz olan tulum, örgü, çeçil, dil, tel, kaşar ve Abaza peynirlerini taklit edecek şekilde üretilip satışa sunulması yasaklanacak" dedi.

“BU ŞEKİLDE GIDA GÜVENLİĞİ SAĞLANACAK”

Marketlerde peynir raflarına yeni bir düzenleme getiriliyor. Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Başkanı İsa Coşkun, yeni peynir tebliği taslağının taklit ve tağşişi önleyeceğini belirterek, "Bu tebliğ ile gıda güvenliğinin sağlanacağını ve haksız rekabetin önüne geçileceğini düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

ERİTME PEYNİRLERİN SATIŞINDA YENİ DÜZENLEME

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan "Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği Taslağı," gıda güvenliğini sağlamak ve haksız rekabeti önlemek amacıyla görüşe sunuldu. Yeni düzenlemeye göre, eritme peynirlerinin, geleneksel ve coğrafi işaret tescilli peynirlerle benzerlik göstermesi ve tüketiciyi yanıltması yasaklanacak.

ETİKETTE YENİ KURALLAR

Eritme peynirlerinin etiketlerinde en az 3 milimetre punto büyüklüğünde karakterlerle gıda adı belirtilmesi zorunlu olacak. Çeşnili peynirlerde ise çeşni oranı en fazla yüzde 6 olarak belirlenecek.

HAKSIZ REKABET

Coşkun, mevcut Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği'nin 8 Şubat 2015'te yürürlüğe girdiğini hatırlatarak, bakanlığın gıda güvenliğini sağlamak, tüketiciyi yanıltmamak ve haksız rekabeti önlemek amacıyla tebliği güncellemeyi hedeflediğini belirtti. Coşkun, ülkede özellikle peynirde taklit ve tağşişin yaygın olduğuna dikkat çekerek, bu durumun mevzuata uygun üretim yapan firmalar için haksız rekabet oluşturduğunu ve halk sağlığını olumsuz etkilediğini vurguladı.

DENETİMLERİN ÖNEMİ

Taklit ve tağşişi engellemenin yolunun etkin denetimden geçtiğini belirten Coşkun, "Analizlerde en son teknolojik cihazlar ve en yeni analiz yöntemleri kullanılmalıdır" dedi.

SETBİR'İN KATKILARI

Coşkun, SETBİR olarak 2022 yılında bakanlığa, peynirde taklit ve tağşişin önlenmesi, tuz oranının önemi ve eritme peynirinin diğer peynirlerle aynı kategoride olmaması gerektiğini bildirdiklerini ifade etti. Yeni tebliğ ile eritme peynirlerinin, geleneksel peynirleri çağrıştıracak şekilde üretilerek piyasaya sunulmasının yasaklanacağını belirten Coşkun, "Ürün etiketlerinde eritme peyniri ifadesi daha büyük yazılacak" dedi.

ÇEŞNİLİ PEYNİRLERDE DÜZENLEME

Coşkun, çeşnili peynirlerde toplam çeşni oranına sınırlama getirileceğini ve sert kabuklu meyveler, yağlı tohumlar ile tahıl gibi bileşenlerin ezme veya püre şeklinde kullanılmasının yasaklanacağını anlattı. Ayrıca, eritme peynirlerinde kullanım amacına ilişkin ifadelerin gıdanın adı yerine kullanılmasının engelleneceğini aktardı.

Son olarak, Coşkun, "Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği taslağı hazırlanmıştır. SETBİR üyeleri olarak, bu yeni tebliğle gıda güvenliğinin sağlanacağını ve haksız rekabetin önüne geçileceğini düşünüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

AA

Haftanın Öne Çıkanları

SAMSUN-KALIN HATTI KM325+000'İN AÇIK YARMAYA DÖNÜŞTÜRÜLMESİ İŞİ

2024-07-29 00:00 - Resmi İlanlar

TEHLİKELİ ATIKLARIN TOPLANMASI, TAŞINMASI, ARA DEPOLAMA VE GERİ KAZANIM/BERTARAFI HİZMET ALIMI

2024-07-24 00:00 - Resmi İlanlar

Sivas’ta İki Otomobil Çarpıştı: 6 Yaralı

2024-07-24 00:43 - Asayiş

Sivas’ta Motosiklet Sürücüsü Kazada Öldü

2024-07-24 00:47 - Asayiş

Sivas'ta Yürek Burkan Görüntüler

2024-07-27 15:20 - Yaşam

Sivas'ta Trafikte Yeni Dönem

2024-07-29 12:03 - Gündem

Sivaslılar Ne Yapsın? Çadırda Mı Kalsın?

2024-07-25 11:19 - Gündem

Sivas Belediyesinde Böcek Alarmı!

2024-07-24 17:19 - Gündem

Sivas'ta Yolcu Otobüsü Direğe Çarptı

2024-07-24 09:11 - Asayiş

Sivas'ta Bugün Hava Nasıl Olacak?

2024-07-24 08:56 - Yaşam

İlgili Haberler

Vekil Toy'dan Yeni Eğitim Öğretim Yılı Mesajı

17:10 - Gündem

Sivas Protokolü Narin'in Ölümüne Sessiz Kalmadı

15:32 - Gündem

Bakan Bayraktar: “(Akkuyu NGS) Hedefimiz 2028'de 4 reaktörün de devreye girmesi”

15:29 - Gündem

Akran zorbalığı çocuklarda kötü etki bırakıyor

15:26 - Gündem

Sivaslı Kıbrıs Gazisi Son Yolculuğuna Uğurlandı

15:15 - Gündem

Günün Manşetleri

Vekil Toy'dan Yeni Eğitim Öğretim Yılı Mesajı

17:10 - Gündem

Sivas'ta Bugün Hangi Eczaneler Nöbetçi?

16:04 - Nöbetçi Eczaneler

Sivas Protokolü Narin'in Ölümüne Sessiz Kalmadı

15:32 - Gündem

Sivaslı Kıbrıs Gazisi Son Yolculuğuna Uğurlandı

15:15 - Gündem

Vali Şimşek İstanbul'da Sivas Kongresini Anlattı

15:13 - Gündem