Sivas'ta Ev Fiyatları Nasıl? Hangi Mahalleler Daha Ucuz?

Sivas Emlakçılar Birliği Başkanı Kerim Çayır, kentte kira ve satılık konut fiyatlarına ilişkin önemli açıklamalarda bulunarak, mahallelere göre daire fiyatlarını değerlendirdi. Ayrıntılar haberimizde….

Ekonomi - 8 ay önce

Demet KARAKUŞ

Son yıllarda enflasyonun artması ile birlikte iğneden ipliğe birçok şeye zam geldi. Zamdan en çok etkilenen sektörlerden biri de kuşkusuz konut fiyatlarını da etkiledi. Özellikle yıl içerisinde kiralık ve satılık konut fiyatları adeta pik yaptı. Sivas’ta da kiralık ev fiyatlarında önceki yıllara oranla büyük artış yaşandı.   Sivas Emlakçılar Birliği Başkanı Kerim Çayır, kentte artan kiralık ve satılık konut fiyatlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

NORMALİN ÇOK ÇOK ÜSTÜNE ÇIKTI

Çayır konuya ilişkin yaptığı açıklamada; “Özellikle son 8 aydır tüm ülkede olduğu gibi şehrimizde de kira fiyatları ciddi bir artış gösterdi.  Geçmiş yıllarda kiralarımız gayet uygundu ve piyasaların çok çok altındaydı. Memleketimiz yaşanan depremden sonra da büyük bir göç aldı. Kiralık evlerin bulunmaması ile birlikte ne yazık ki talep arz dengesi bozuldu. Çok aşırı bir talep oluştu ev sahiplerine karşı.  Bu süreçte de kira fiyatları arttı. Normalin çok çok üstüne çıktı. Örnek veriyorum 2 bin liralık daireler 4-5 bin lira olması gerekiyorken vatandaş bunu 8-10 bin gibi rakamlar telaffuz etmeye başladı. Ama şuan içinde bulunduğumuz durumda da baktığımızda ciddi bir kiralık ev yığılmasına dönüştük. Bu da bir ay sonra piyasaların normal seyrine döneceğine, ortalama bir denge oluşacağı kanaatindeyiz. Bu her dönem böyle olmuştur. Bundan sonra da böyle olacak ama ne yazık ki içinde bulunduğumuz süreçte ani ve hızlı bir şekilde yükseldi. Kiracılarımız mustarip oldu ama ev sahiplerimizin de haklı olduğu yerler var. Bizim burada tavsiyemiz 10 bin lira yapmasın ama 2 bin liraya da oturmasın. Çünkü adaletsizlik oluyor.  Her iki taraf mutlu edilecek şekilde yapılırsa iyi olur’’ dedi.  

SİVAS’TA EV FİYATLAR UYGUN

Türkiye geneline bakıldığında kentte fiyatların uygun ve cazip olduğunu belirten Kerim Çayır, “Kardeşler mahallesi, üniversiteye yakın bölgeler sonradan yapılaştı. Rezidans, villa tarzı binalar yapıldı. Bunlar özellikli konutlar olduğu için bunların fiyatları bir hayli fazla. Şehrimizde kenar semtlerde yapılan sıfır konutların fiyatları da yüksek gibi gözüküyor. Ama bunu Türkiye genellemesi yaparak sonuca baktığımız zaman yine Sivas uygun ve cazip. Mülk fiyatları da bayağı arttı. O fiyatlara göre kiraların getirisi yine uygunda kalıyor’’ şeklinde konuştu.

KİRALIK VE SATILIK EV FİYATLARI YAPIYA GÖRE DEĞİŞİYOR

Çayır, fiyatların yapıya göre değiştiğini aktararak, “Ucuz olan bölgeler yapılaşmanın en gerisinde kalan bölgeleri kastedebiliriz. Şuan revizyonda olan bölgeler var şehrimizde. İki katlı tek katlı genellikle dışardan gelen yabancıların en ekonomik kaldığı bölgeler var. Yenimahalle bölgesi revizyonda şuan. Her mahallenin yapılaşma açısından 30-40 sene eski yapıları var ve biraz daha uygun gidiyor. Genelleme yapamıyorum çünkü Tuzlugöl bölgesinde eski konutta var yeni yapılmış konutlarda var. Kümbette var Alibaba da var.   Sivas’ı çerçevelettiğimizde eski ve yeni konutlar mevcut.  Bunu tüm semtlere odaklamamız lazım. Mülk satın alacaklar için şuanda 800-850 bin liradan başlıyor. Müstakil villalara girersek 20 milyona kadar çıkıyor. Dolayısıyla oturulacak bir konutun ortalama fiyatı1 milyon bir buçuk milyon arasında gidip geliyor. Sıfır konutlarda 2-3 milyon arasında değişiyor. Yapının büyüklüğü metrekaresi gözünde bulundurmak kaydıyla değişkenlik gösteriyor. Kiralıklarda ortalama bir denge kuramıyoruz. Son aylarda ki ani artışlardan dolayı taban fiyatı söyleyemiyorum.  Üst seviye geliri olanlar için 10-15 bin lira gibi rakamlardan kiraya tutuluyor’’ diye konuştu.

sivas son dakika   sivas ekspres, ekspres.com ekspres haberler ekspres son dakika

Haftanın Öne Çıkanları

SİVAS MERKEZ ASIM ŞAHİN 24 DERSLİKLİ OKUL ÇATI TADİLATI İŞİ SİVAS İL ÖZEL İDARESİ

2023-10-10 00:00 - Resmi İlanlar

T.C. ZARA (SULH HUKUK MAH.) SATIŞ MEMURLUĞU

2023-10-12 00:00 - Resmi İlanlar

İLAN SİVAS BELEDİYE BAŞKANLIĞINDAN

2023-10-11 00:00 - Resmi İlanlar

Sivas'ta Ev Fiyatları Nasıl? Hangi Mahalleler Daha Ucuz?

2023-10-12 11:22 - Ekonomi

CHP İstanbul İl Başkanlığına Sivaslı Başkan

2023-10-09 09:49 - Siyaset

Bu Başarı Hepimizin

2023-10-05 16:34 - Medya

Sivas'ta Aramızdan Ayrılanlar – 12 Ekim 2023

2023-10-12 09:36 - Yaşam

Sivas'ta Basına Sansür Uygulayan Kurum Müdürü Kim?

2023-10-12 09:48 - Gündem

Sivas'ta Bugün Hava Nasıl Olacak?

2023-10-12 09:43 - Gündem

Sivas’ta Kaza, 3 Ağır Yaralı

2023-10-11 09:12 - Asayiş

İlgili Haberler

Ödemeler Hesaplara Yatıyor

12:58 - Ekonomi

Emeklinin Yeni Maaş Tablosu Belli Oldu

12:55 - Ekonomi

Bayram Tatili Sonrası 60 Ayrı Vergi Var! 

12:51 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ekonomi Programımız Meyvelerini Veriyor

11:15 - Ekonomi

Enflasyon Beklentilerindeki İyileşme Sürüyor

13:36 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Karasu'dan Otobüs Zammına Sert Tepki

13:16 - Gündem

Bayram Tatili Sonrası 60 Ayrı Vergi Var! 

12:51 - Ekonomi

Sivas'ta Adalet Yerini Bulmadı

11:57 - Yaşam

Sivas'ta Muhtarlara Kene Uyarısı

11:54 - Gündem

Bayrama Ulaşmanın Mutluluğunu Yaşıyoruz

11:45 - Gündem