?OKUL KAYGISI NORMALDİR´

?OKUL KAYGISI NORMALDİR´

Sağlık - 7 yıl önce

 

Gökhan KARA /

Çocuk Gelişim Uzmanı Yıldız Karakaya, eğitim ve öğretim yılının başlamasına kısa süre kala çocuklarda görülebilecek okul fobisi hakkında anne ve babalara tavsiyelerde bulundu

                Okula başlarken çocuklarda kaygı oluşmasının normal bir süreç olduğunu belirten Karakaya, anne babanın rahat olması halinde çocuğun da süreci rahat atlatacağını söyledi.

Karakaya, ?Çocuğun neredeyse 6 yıldır alışık olduğu ev ortamından çıkıp hiç bilmediği, tanımadığı insanların arasına girmesinin çok kolay olmasını elbette bekleyemeyiz. Düşünsenize anne figürü değişmiş, yerine öğretmen gelmiş, kardeş figürü değişmiş yerine arkadaşlar gelmiş, kahvaltı saatleri hatta uyku ve uyanma saatleri bile değişmiş. Bu sebeplerden dolayı bu durum gayet normaldir. Fakat çocuğun evden veya bağlandığı kişiden ayrılması sonucunda yaşadığı beklenenden fazla düzeyde anksiyete yaşaması durumuna okul korkusu diyebiliriz. Okulun ilk günlerinde çocuğun kaygılı olmasını normal karşılarken bu durum 1 aydan daha uzun sürüyor ve çocuğun kaygıları hem fiziksel hem ruhsal hem de toplumsal anlamda düzenini bozacak seviyeye ulaştıysa müdahale edilmelidir? dedi.

?OKUL FOBİSİN BİRÇOK SEBEBİ VAR?

Okul fobisinin birçok sebebi olduğunu belirten Karaya, ?Acaba okulda kaybolur muyum? Ben okuldayken anneme babama bir şey olursa? Arkadaş edinebilecek miyim? Ya derste tuvalete gitmem gerekirse ne yapacağım?  Dersler çok uzun sürüyor, acaba oyun oynamaya zamanım kalacak mı? Annem, babam beni almaya gelmezlerse eve tekrar nasıl geri döneceğim? Okulun kurallarına nasıl uyum sağlayacağım?  Neden her gün okula gitmek zorundayım? gibi endişeler bunlardan başlıca olanlarıdır? diye konuştu.

?RAHATSIZLIK GÖRÜLEBİLİR?

Karakaya, ailelerin çocuğun sabah kalkıp okul hazırlığı aşamasına geçtiği andan itibaren, kaygılı ve korkulu görünmesi, zaman zaman ağlaması, karın ağrısı, baş ağrısı, mide bulantısı gibi bir takım bedensel şikayetlerinin olması halinde okul fobisinin gelişebileceğine dikkat etmesi gerektiğini söyleyerek ?Bu durum ilk haftalarda doğal karşılanabilir. Bir sıkıntı olsa dahi çocuğun okula gidip gelmesini sağlayabilmek önemli. Ama eğer bu sağlanamıyor, çok yoğun bir sorun yaşanıyorsa, ya da süreç birkaç haftayı geçiyorsa o zaman bu sorunla ilgili önlemler alınmalı ve belki tedavi için başvuru yapmak gerekebilir? şeklinde konuştu.

?ÇOCUKLA BİRLİKTE YAPIN?

Sorun ortaya çıkmadan önce çocuğun aklındaki belirsizlikleri ortadan kaldırmak için bazı adımlar atılmasının faydalı olacağını belirten Karakaya, ?İlk haftalarda çocuğun stres ve kaygı yaşamasının normal olduğu ona anlatılmalı, Okula başlamadan önce bu konuyla ilgili muhakkak çocukla konuşulmalı.  Çocuk o güne kadar görmediyse, okulu anne ve babasıyla görmesi çocuk için rahatlatıcı olabilir. Okul hazırlıklarının çocuğun da dahil edilerek yapılması çok etkili olabilir. Okul alışverişini birlikte yapmak, kırtasiye malzemelerini birlikte seçmek yada çocuğun odasını yeni koşullara göre birlikte düzenlemek aslında çocuğun da bu işin içine keyifle katılmasını sağlar. Okul başlamadan ve başladıktan sonraki günlük hayatlarının nasıl olacağını planlamaları gerekir. Sabah çocuğu kim uyandıracağı, hazırlanmasının nasıl sağlanacağı, okula kimin bırakacağı ve kimin almaya geleceği gibi konuların çok net belirlenip organize edilmesi çocuğu rahatlatabilir? dedi.

 

Haftanın Öne Çıkanları

REKORTMENLERE PLAKET

2017-09-08 07:58 - Ekonomi

Aşırı kilo dizlerde kireçleme yapıyor

2017-09-07 07:54 - Gündem

?Çolak Selo?dan SİVASSPOR kitabı

2017-09-06 07:35 - Spor

SUŞEHRİ´NDE KAZA: 2 ÖLÜ

2017-09-08 07:41 - Yaşam

?OKUL KAYGISI NORMALDİR´

2017-09-09 07:56 - Sağlık

GÜMÜŞ TEPSİ GELENEĞİ SÜRÜYOR

2017-09-06 07:57 - Gündem

SIFIRDAN 57 KM´YE

2017-09-08 07:57 - Ekonomi

YOLCU OTOBÜSÜ VE OTOMOBİL ÇARPIŞTI: 1 ÖLÜ, 17 YARALI

2017-09-07 07:34 - Gündem

HOŞGİZ, ?KAZANARAK BAŞLAMAK İSTİYORUZ?

2017-09-08 07:00 - Spor

Adli yılın açılış töreninde; YARGI REFORMU ÇAĞRISI

2017-09-06 07:59 - Yaşam

İlgili Haberler

Memişoğlu Görevi Fahrettin Koca'dan Devraldı

14:15 - Sağlık

Çocukların "Hareketsiz Sosyalleşmesi" Omurga Sağlığını Etkileyebilir

15:51 - Sağlık

Eczacılardan Sahte Ürünlere Karşı Uyarı

14:27 - Sağlık

Kalp Krizi Riskini Artırıyor

15:06 - Sağlık

Prof. Dr. Canan Karatay'dan Korkutan Deterjan Uyarısı!

14:58 - Sağlık

Günün Manşetleri

Ülkemiz Üzerinde Ameliyat Yapılmasına İzin Vermiyoruz

21:33 - Gündem

Sivasspor Çift Antrenmanla Hazırlanıyor

19:32 - Spor

Bülent Uygun: “3-4 Futbolcu Alacağız"

19:30 - Spor

Sivasspor’dan Bir Transfer Daha!

14:42 - Spor

Özgür Özel Sivas'ta Konuştu! Madımak Olayı Bir Can Davası

14:41 - Gündem