?>

Saçlarınız beyazlıyorsa dikkat!

Yaşınızın ilerlemesiyle birlikte saçlarınız da beyazlamaya başlar. Ancak hem kadınlarda hem de erkeklerde genç yaşlarda da beyaz saçlar görülür Genellikle genç yaşta görülen beyaz saçların genetik olduğu düşünülür ama durum sandığınız gibi olmayabilir. Çünkü bazı hastalıklar saçların erken beyazlamasına neden olabiliyor. Genç yaşta beyazlayan saçlar vücuttaki bazı eksikliklerin sinyalini veriyor olabilir.

Sağlık - 4 saat önce

HABER MERKEZİ/

Saçların beyazlaması doğal bir süreç olarak kabul edilir. Genellikle 30'lu yaşlar sonrasında saçlar beyazlamaya başlar. Önce grileşir ardından tamamen beyaz rengibi alır.

Saça doğal rengini veren, melanin üreten pigment hücreleridir. Bu hücrelerin üretimi özellikle 30-40’lı yaşlara kadar sağlıklı bir şekilde devam eder.

Yaş ilerledikçe önce üretim azalır, daha sonra ise hücreler tamamen ölür. Sonrasında beyaz saçlar ortaya çıkar. Ancak beyaz saçlar sadece 30 yaş sonrasında ortaya çıkmaz. Çok genç yaşlarda da saçlarınız beyazlayabilir.

Erken beyazlayan saçların genellikle genetik olduğu düşünülür. Fakat durum böyle olmayabilir. Çünkü saçların erken beyazlamasını vücudunuzdaki bazı eksiklikleri işaret ediyor olabilir.

KRONİK STRES

Kronik stres ve kaygı saçların erken beyazlamasına neden olabilir. Yüksek stres seviyeleri melanositleri (pigment üretiminden sorumlu hücreler) tüketerek saç renginin kaybına neden olabilir.,

YETERSİZ BESLENME BİÇİMİ

Temel besin maddelerinden, özellikle de B12 gibi vitaminlerden, folik asit, demirden ve bakır ve çinko gibi minerallerden yoksun bir beslenme, erken beyazlamaya katkıda bulunabilir.

ALKOL VE SİGARA GİBİ ZARARLI ALIŞKANLIKLAR

Tütün mamülleri saçların erken beyazlamasına neden olur. Tütün dumanındaki zararlı kimyasallar saç köklerine zarar verebilir ve melanin üretimini bozabilir.Aşırı alkol tüketimi erken beyazlamaya neden olabilir. Alkol vücudun hayati besin maddelerini tüketebilir, gerekli vitamin ve minerallerin emilimini engelleyebilir ve genel sağlığı bozabilir; bunların tümü erken beyazlamaya katkıda bulunabilir.

DÜZENSİZ UYKU

Yetersiz veya düşük kaliteli uyku, beyazlama sürecini hızlandırabilir. Uyku eksikliği saç sağlığıyla ilgili olanlar da dahil olmak üzere çeşitli vücut fonksiyonlarını bozabilir.

ÇEVRESEL FAKTÖRLER

Saç ürünlerindeki kirlilik ve sert kimyasallar gibi çevresel kirleticilere ve toksinlere maruz kalmak, erken beyazlamaya katkıda bulunabilir. Bu maddeler saç köklerine zarar verebilir ve melanin üretimini engelleyebilir.

FİZİKSEL AKTİVİTE EKSİKLİĞİ

Hareketsiz yaşam tarzları erken beyazlamaya katkıda bulunabilir. Düzenli egzersiz daha iyi kan dolaşımını teşvik eder, bu da gerekli besinlerin saç köklerine ulaşmasını sağlar.

B12 VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ

B12 vitamini eksikliği, erken beyazlayan saçların en yaygın nedenlerinden biridir. Çalışmalar B12 takviyeleri almanın , saç dökülmesine yol açabilen yüksek homosistein seviyelerini azalttığını ve erken saç beyazlamasını önlediğini bulmuştur.

Et, balık ve sütte bulunan vitamin, saç büyümesi ve sağlığı için gerekli olan kırmızı kan hücrelerinin üretilmesine de yardımcı olur.

TİROİD HASTALIĞI

Hipertiroidizm veya hipotiroidizm gibi tiroid probleminin neden olduğu hormonal değişiklikler de erken beyaz saçlardan sorumlu olabilir. Tiroid, metabolizma gibi bedensel işlevlerden sorumlu olan kelebek şeklinde bir bezdir. Aşırı aktif veya az aktif bir tiroid vücudunuzun daha az melanin üretmesine neden olabilir.

SAÇ DÖKÜLMESİ

Vücudun kendisine saldırdığı otoimmün hastalık da erken beyaz saçlara neden olabilir. Alopesi durumunda bağışıklık sistemi saça saldırabilir ve pigment kaybına neden olabilir. Alopesi areata, büyük bir madeni para büyüklüğünde kellik lekelerine neden olur - hem erkekler hem de kadınlar eşit derecede etkilenir.ÖNEMLİ! Bu yaşam tarzı faktörleri erken beyazlamaya katkıda bulunsa da genetik de önemli bir rol oynamaktadır. Bazı insanlar, yaşam tarzı tercihlerine bakılmaksızın, genetik olarak erken beyazlamaya yatkındır. Erken beyazlama konusunda endişeleriniz varsa, kişiselleştirilmiş tavsiye ve tedavi seçenekleri için bir sağlık uzmanına danışmanız tavsiye edilir.

Haftanın Öne Çıkanları

KARAYOLLARI 16. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ

2024-09-30 00:00 - Resmi İlanlar

ÇEPNİ BELEDİYESİ İHALE İLANI

2024-09-30 00:00 - Resmi İlanlar

Sivas'ta Bugün Hava Nasıl Olacak?

2024-09-30 09:01 - Gündem

Sivas'ta Çapa Motoru Kazası: 1 Ölü 1 Yaralı

2024-09-30 09:08 - Asayiş

Sivas Yolunda Askeri Araç Otomobille Çarpıştı:5'i Asker 7 Yaralı

2024-09-30 09:11 - Asayiş

SİVAS BELEDİYESİ MEZARLIKLAR MÜDÜRLÜĞÜ

2024-10-03 00:00 - Resmi İlanlar

SİVAS BELEDİYESİ PARK VE BAHÇELER MÜDÜRLÜĞÜ

2024-10-04 00:00 - Resmi İlanlar

SİVAS İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ

2024-10-04 00:00 - Resmi İlanlar

SİVAS İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ

2024-10-04 00:00 - Resmi İlanlar

Sivas'ta Bugün Hava Nasıl Olacak?

2024-10-01 09:02 - Yaşam

İlgili Haberler

Şeker hastalığı riskini ortadan kaldıran 10 saat kuralı

17:04 - Sağlık

Gençliğin sırrı onda saklıymış

16:46 - Sağlık

Herkes bilmeden tüketiyor ama zararı çok

16:35 - Sağlık

Vitamin ve takviyelerde gizli tehlike

13:19 - Sağlık

Sivaslıların Kalbi Ölçüldü

09:43 - Sağlık

Günün Manşetleri

Sivas Gücü'nden Muhteşem Başlangıç

18:22 - Spor

Sivas'taki Orman Yangını Söndürüldü

18:21 - Asayiş

Sivas'ta Filistin'e Destek Yürüyüşü

18:19 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Açıklaması Sivaslıları Adeta İkiye Böldü!

16:50 - Röportajlar

Dört Eylül’den Kötü Başlangıç!

15:56 - Spor