SANAYİ MEKTEBİ MÜZESİ AÇILDI

SANAYİ MEKTEBİ MÜZESİ AÇILDI

Gündem - 3 yıl önce

Uğur YİĞİT

Restorasyonun tamamlandığı Sanayi Mektebi Müzesi’nin açılışına Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Vali Salih Ayhan, AK Parti Sivas milletvekilleri İsmet Yılmaz, Mehmet Habip Soluk, Semiha Ekinci, Belediye Başkanı Hilmi Bilgin ve il protokolü katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank  Sivas'ın turizm gelirlerini daha da artırmayı hedeflediklerini söyledi. Geçmişte Sanayi Mektebi olan binanın daha sonra cezaevi olarak kullanıldığını ifade eden Varank, "Bu yapıyı doğal ve özgün mimarisine en uygun şekilde restore ederek yaşayan bir müzeye dönüştürüyoruz. Müzede Sivas'ın kültürel mirası, geleneksel el sanatlarını gösterecek uygulama atölyeleri de ziyaretçilerimiz tarafından görülmüş olacak. Bu sayede bina, ilk yapılış amacı olan 'Hamidiye Sanayi Mektebi' ruhuna uygun bir şekilde yaşatılmaya devam edilecek" dedi.

Şehirlerin hafızasını gelecek nesillere aktarmayı önemsediklerini vurgulayan Bakan Varank, bu kapsamda gerçekleştirdikleri projeleri anlatarak, "Sivas, büyük bir potansiyele sahip ve bu potansiyeli harekete geçirerek Sivaslıların refahını artıracak birçok proje uyguladık. Sivas Kale Projesi'ne 10 milyon lira yatırımla başlattığımız restorasyon çalışmalarını yürüttük. Projeyle Gök Medrese, Ulu Cami ve sit alanı içinde yer alan Buruciye ve Şifahiye medreseleri gibi diğer kültürel miras alanlarını birleştirmeyi hedefliyoruz. Böylece kent meydanıyla bütünleşen geniş kapsamlı bir turizm alanı oluşturmuş olacağız." dedi.

Bakan Varank, şehre kazandırdıkları Cumhuriyet Teknoloji Geliştirme Bölgesi'ne ilişkin de bilgi vererek, projeye 30 milyon liraya yakın destek sağladıklarını, burada faaliyet gösteren 62 firmanın satışlarının 115 milyon liraya ulaştığını bildirdi. "Deneyap Teknoloji Atölyeleri"ni Sivas'ta da kuracaklarını aktaran Varank, aileleri çocukları için bu atölyelere başvurmaya davet etti. Bakan Varank, Sivas'a 7 milyon avroluk kaynakla kazandırdıkları İŞGEM Projesi'nin yoğun ilgi gördüğüne işaret ederek, merkezin yüzde 95 doluluk oranına ulaştığını söyledi. Sivas'a bölgenin ekonomisini canlandıracak bu projelerin yeterli olmadığını dile getiren Varank, "Daha da fazlasını bu güzel şehre kazandırmak için Cumhurbaşkanı'mızın liderliğinde büyük bir gayret gösteriyoruz. Önümüzdeki dönemde de Sivas'ta üretim ve istihdam sağlayacak yenilikçi yatırımları desteklemeye devam edeceğiz." diye konuştu.

Vali Salih Ayhan ise, 1902 yılında Sivas Valisi Reşid Akif Paşa tarafından II. Abdülhamit’e izafeten Hamidiye Mektebi olarak inşa edilen yapının 1961 yılından itibaren Yarı Açık Ceza Evi olarak kullanıldığını söyledi. Vali Ayhan, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın 2019 Cazibe Merkezleri Destekleme Programından 10 Milyon TL hibe desteği aldığımız bu projeyi, İl Özel İdaremizin eş finansmanı ve İçişleri Bakanlığımızın destekleri ile 22 Milyon TL bir bütçe ile şehrimize kazandırmış olduk” diye konuştu.

Tarihi yapının müzeye dönüşme sürecini de anlatan Vali Salih Ayhan, “Kadın Ceza Evi kurumumuzun taşınma işlemlerini gerçekleştirdik. Zaman içerisinde tescilli yapıların yanına inşa edilmiş herhangi bir mimari ve tarihi özelliği olmayan, ekonomik ömrünü de tamamlamış olan eklenti yapıları kaldırdık. Hassas bir biçimde tescilli yapımızın restorasyon işlemlerini tamamladık. Halk Eğitim Merkezimiz ile birlikte müzemizde yer alacak el sanatları atölyelerimizin tespitini ve planlamasını yaptık. Kültür ve Turizm İl Müdürlüğümüzle sergi alanları için gereken envanter çalışmasını tamamladık. Yaşayan Müze anlayışı ile gelen ziyaretçilerimizin uygulamalara katılmalarına olanak sağlayacak düzenlemeleri hayata geçirdik. Ziyaretçilerimizin yapının geçmişi ile bağ kurabilmelerine imkân sağlayan Açık Cezaevi Odası ve Sanayi Mektebi Odalarını oluşturduk. Nihayetinde atölyeleri, geçmişe bağ kuran odaları, sosyal alanları ve işletme modeli ile örnek bir müze projesini hayata geçirmenin mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından kurdele kesilerek müze gezildi.

Haftanın Öne Çıkanları

PİDEYE, KATMERE, ÇÖREĞE ZAM

2021-07-08 07:00 - Gündem

KIL ÇADIR DÜĞÜN SALONU HİZMETE BAŞLADI

2021-07-09 07:00 - Gündem

BAŞKAN GENÇ’TEN HAYIRLI OLSUN ZİYARETİ

2021-07-07 07:00 - Spor

ÜNİVERSİTEYİ YAKINDAN TANIDILAR

2021-07-08 07:00 - Gündem

GÖKPINAR GÖLÜ'NE TÜPLE DALDI (VİDEO)

2021-07-12 07:00 - Gündem

BEGÜMNAZ’DAN BÜYÜK BAŞARI

2021-07-06 07:00 - Spor

YENİ EMNİYET MÜDÜRÜ AKÇAY OLDU

2021-07-08 07:00 - Gündem

KIYMETLİ BİR ESER OLDU

2021-07-12 07:00 - Gündem

PANAZTEPE KAZISI BAŞKANLIĞINA GETİRİLDİ

2021-07-09 07:00 - Gündem

MESLEKTAŞIMIZIN MUTLU GÜNÜ

2021-07-09 07:00 - Gündem

İlgili Haberler

Türk Bilim İnsanı Kutupları Onaracak!

14:09 - Gündem

Yollara Akıllı Ulaşım Sistemleri Kurulacak

14:06 - Gündem

Sivas'ta Ekili Araziler Zarar Gördü

12:49 - Gündem

"Ata Tohumu Memleket Meselesi"

12:05 - Gündem

50 Metreden Düşerek Öldü!

12:04 - Gündem

Günün Manşetleri

Sivas'ta Dolandırıcılık Yaptı Denizli'de Yakalandı!

14:14 - Asayiş

Sivas'ta Ekili Araziler Zarar Gördü

12:49 - Gündem

Sivasspor Güç Depoluyor

12:18 - Spor

Bu Kez İndirim Geldi!

11:06 - Gündem

Varisi Olanlar Dikkat!

10:58 - Sağlık