?>

SIRA DIŞI ÜNİVERSİTE OLACAĞIZ (VİDEO)

SIRA DIŞI ÜNİVERSİTE OLACAĞIZ (VİDEO)

Gündem - 5 yıl önce

Uğur YİĞİT

Bilim ve Teknoloji Üniversitesi rektörlük binasında 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla ilimizde görev yapan basın mensuplarıyla bir araya gelen Rektör Prof. Dr. Mehmet Kul, tüm basın mensuplarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü´nü kutladı.

Göreve başladıktan sonra 1 yıl içerisinde üniversitede yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Rektör Kul,? İlk önce bütçemiz oluşturuldu. 2019 yılı içerisinde herhangi bir bütçe oluşturulmamıştı. İlk çalışmalarımız bütçemizin çıkarılması için gerçekleştirildi. Bununla alakalı olarak Cumhurbaşkanlığı Strateji Bütçe Başkanlığı yoğun görüşmelerimiz oldu. Bir an önce bütçemizin çıkmasını sağladık. Akademik ve idari personelimizi aldık. Kanunla üç tane fakülte kurulmuş fakat bu üç fakülte içerisindeki bölümler belirlenmemişti. Mühendislik ve doğa bilimleri fakültesi, havacılık ve uzay bilimleri fakültesi ile tarım bilimleri fakültesi var ama bunların içerisinde hangi bölümler var bunlar belli değildi. Bunların planlanmasını yaptık. Bunun içinde YÖK´e başvurduk. Bu bölümlerin açılması içinde YÖK´teki eğitim komisyonunun ikna edilmesi lazım. Çünkü şuanda YÖK öğrenci gelmeyen, öğrencilerin tercih etmediği mühendislik veya diğer farklı alanlarda olsa bölümlerin açılmasına sıcak bakmıyor. Bu aşmamız gereken büyük bir problem olarak tespit ettiğimiz bir noktaydı. Ankara, İzmir ve İstanbul haricinde diğer Anadolu´daki illerde mühendislik anlamında veya teknik bilimleri anlamında bölümleri öğrenciler pek fazla tercih etmiyor. Biz bu problemi aşabilmek için bir yol haritası çizdik. Baştan beride bunun üzerine yoğun bir şekilde çalıştık.? dedi.

SIRADIŞI BİR ÜNİVERSİTE OLALIM

Sıra dışı ve öğrencilerin tercih ettiği bir üniversite olmak için çalışmaların devam ettiğini ifade eden Prof. Dr. Kul,? Dedik ki biz sıra dışı bir üniversite olalım. Bir yol haritası belirledik. Bu yol haritası farklı sıra dışı nitelikli bir üniversite olmak. Amacımız bu anlamda da savunma sanayini hedef olarak seçtik. Savunma sanayinde ihtisas üniversitesi olmak temel hedefimiz.  Bu kapsamda ülkemizin savunma sanayinde önde gelen kuruluşlarıyla iletişime geçtik. TÜBİTAK Savunma Araştırma Geliştirme, TÜBİTAK Uzay, ROKETSAN ve ASELSAN gibi savunma kuruluşlarıyla temasa geçtik ve çeşitli anlaşmalar yaptık. ? diye konuştu.

İYİ YETİŞMİŞ MÜHENDİSLERE İHTİYAÇ VAR

Savunma sanayinde iyi yetişmiş mühendislere ihtiyaç olduğunun altını çizen Rektör Kul, ?Öğrencilerimizi hep birlikte yetiştirmek istiyoruz sizlerin ihtiyaç duyacağı mühendisler yetiştirmek istiyoruz dedik. Böyle bir üniversite yapılanması olduğunda doğal olarak bu öğrenciler sıra dışı mühendisler olacaktır. Sıradan mühendis olmayacaklardır. Özel bir alanda yetişmiş olacaklar. Savunma kuruluşlarında şuanda had safhada bu tür mühendislere ihtiyacı var. Bu alanda istihdam da çok büyük açık var. Bizimde hedefimiz bu alandaki açığı kapatmak böylece bu alana özgü mühendisler yetiştirmektir. Bunun sayesinde yeni bir üniversiteye öğrenci gelmeme durumunu aşmış olacağız. Böylece rahatlıkla iyi öğrenci ve de yüksek puanlı öğrenci getirebileceğiz. ? şeklinde konuştu.

BUTİK VE NİTELİKLİ ÜNİVERSİTE OLACAĞIZ

Bilim ve Teknoloji Üniversitesi´nin butik bir üniversite olduğunun ve üç fakülteden oluşacağını aktaran Kul, ?Kuruluşu da öyle zaten planlama zaten öyle yapılmış butik ama nitelikli bir üniversite olması zaten düşünülmüş. Lisans öğrencisi alabilmemiz biraz vaktimizi alacak. Bunun iki tane temel sebebi var. Birincisi bir üniversite nitelikli üniversite olduğunu ortaya koymadan hemen öğrenci almaya başlarsa bu kez etrafımızdaki Erzincan, Tokat, Kayseri ve Cumhuriyet Üniversitesi´ndeki pozisyona düşeriz. Öğrencilerin tercih etmediği bir üniversite pozisyonuna düşme ihtimalimiz çok yüksek çünkü yeni açılmış bir üniversite tam kadroları kurulmamış binaları, laboratuvarları tam oluşturulmamış burayı o zaman öğrenci tercih etmez. Zaten fiziki olarak şuanda yapılan bir inşaatımız var. Bu inşaat bitmeden de 4 yıllık öğrenci alma şansımız yok. Fiziki olarak binamız yok. Farklı, nitelikli bir üniversite olmadan öğrenci almamız büyük bir risk içeriyor. 2 yıl sabredelim diyorum ben iyi bir yerden başlayalım böylece önümüzde öğrenci alma gibi bir problem olmasın. Nitelikli üniversite nitelikli akademisyenle olur. Bir saray gibi binalar yapsak da, içerisine makine ve teçhizatla donatsak fakat bunun içerisine çalışan kaliteli, dinamik, genç akademisyenler olmadığı sürece bunun bir anlamı yok. Şehre ve ülkeye bir şey katmaz. ? dedi.

TEŞVİKLERİN TAKİBİ YAPILACAK

Üniversitede yaklaşık 7 bin 500 öğrencinin eğitim göreceğini belirten Kul, akademisyenlere 5 yıl boyunca verilecek olan 2 bin liralık teşvikin her yılsonunda takibinin yapılacağını ifade ederek şunları kaydetti:

?Biz nitelikli bir üniversite olarak akademisyenlerimizin ilin ihtiyaç duyduğu alanlara ilin sanayisine katkı sağlayabilecek ve yol gösterebilecek yeni yatırım alanlarının açılmasını sağlayabilmesi temel hedefimiz bu, istihdam sağlayacak yatırım sektörlerine öncülük yapacak akademisyenlerimizi almaya çalışıyoruz. 2 bin lira teşviki verelim ama bir yıl sonra oturacak bilim komisyonu değerlendirecek. Aldığınız teşvik karşısında siz ile ne gibi katkılarda bulundunuz diye soracak. Bunun değerlendirmesi yapılacak, performansına bakılacak. Buna göre teşvik miktarları artabilir veya kesilebilir. Sadece parayı verelim ne yapıyorsa yapsın diye bir şey yok.?

YÖK´ÜN KARARINI BEKLİYORUZ

 

Yüksek lisans ve doktora öğrencisi alımı için YÖK´e başvuru yapıldığını ve kararının gelecek hafta çıkacağını anlatan Rektör Kul, ?Önümüzdeki hafta değerlendiriliyor. Büyük ihtimalle de kabul edilecek. YÖK ile ön görüşmelerimiz yapıldı. Savunma teknolojileri alanında yüksek lisans, doktora, tarım bilimleri alanında da yine yüksek lisans programlarının başvuruları yapıldı. İnşallah önümüzdeki hafta olumlu olarak YÖK´ten çıkacak. Diğer hafta içerisinde de yüksek lisans ve doktora öğrencisinin alımı için ilana çıkacağız. Önümüzdeki bahar döneminde yüksek lisans ve doktora öğrencilerini alıp eğitime başlamış olacağız. Öğrencilerimiz tam sektörün içerisinde yetişmiş olacak. ?ifadelerini kullandı.

 

Haftanın Öne Çıkanları

KÜÇÜKLER VOLEYBOL DEVAM EDİYOR

2020-01-08 07:00 - Spor

KUPALARI KAZANDILAR

2020-01-10 07:00 - Spor

KAMPTA DOĞUM GÜNÜ KUTLAMASI

2020-01-10 07:00 - Spor

SİVAS GENÇLİKSPOR ŞAMPİYON OLDU

2020-01-08 07:00 - Spor

?YÜZMEDE BAŞARILI SPORCULAR ÇIKARACAK?

2020-01-06 07:00 - Spor

PERDE KARABÜK MAÇI İLE AÇILACAK

2020-01-11 07:00 - Spor

AVESİS VE ATÖSİS PROGRAMLARI TANITILDI (VİDEO)

2020-01-04 07:00 - Gündem

KIL DÖNMESİ TEDAVİSİ ARTIK ÇOK DAHA KOLAY

2020-01-08 07:00 - Sağlık

TEK DERDİMİZ SİVAS

2020-01-08 07:00 - Gündem

SİVASLI KARDEŞLERİNE ATKI VE BERE ÖRDÜLER

2020-01-06 07:00 - Gündem

İlgili Haberler

Sivas’ın Sevilen Müdürü Gidiyor

09:22 - Gündem

Sivas'ta Protesto: "İnsanlık Davamızdır''

15:32 - Gündem

Türkiye'de ilk Adana'da sergileniyor

15:03 - Gündem

 KPSS Ortaöğretim sonuçları açıklandı

13:53 - Gündem

Domuz Etinden At Etine! İnsanlara Neler Yedirmişler

13:48 - Gündem

Günün Manşetleri

Sivas'ta Alarm! Hastanede Nefes Kesen Anlar

09:49 - Yaşam

Milli Eğitim Müdüründen Yeni Müfredat Açıklaması

09:46 - Eğitim

Sivaslıların Kalbi Ölçüldü

09:43 - Sağlık

Bozdoğan Öğretmenlerle Buluştu

09:40 - Eğitim

Dört Eylül, Siverek Maçını Bekliyor

09:37 - Spor