Sivas'ın O İlçesinde Büyük Tehlike! Kül Soluyorlar

Sivas’ın Gürün ilçesinde yaklaşık 35 yıldır faaliyet gösteren termik santralin çevresindeki 20 köyü yaşanılamaz hale getirdi, oluşturduğu kül dağları vatandaşı canından bezdirdi. Mağara Köyü’nü ziyaret eden CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, “Bunun adı vahşi madenciliğin adıdır. Bu kül dağları ile madencilik faaliyeti yürütülemez” dedi ve yetkilileri bir an önce önlem almaya davet etti.

Gündem - 1 ay önce

DEMET KARAKUŞ

Sivas’ın Gürün ilçesinde yaklaşık 35 yıldır faaliyet gösteren, termik santralin elektrik üretimi için yakılan kömürlerin küllerinden oluşan kül dağları, yarattığı olumsuzluklarla yörede yaşayan vatandaşların sağlığını, tarımı ve doğayı tehdit ediyor. Vatandaşların haklı mücadelesinin yanında olduklarını belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, “Bunun adı vahşi madenciliğin adıdır. Bu kül dağları ile madencilik faaliyeti yürütülemez” dedi ve yetkilileri bir an önce önlem almaya davet etti.

Gürün ilçesindeki Kangal Termik Santralinden çıkan küller, bulunduğu alandaki yaklaşık 20 köyü yaşanılmaz hale getirdi. Santralinin külü köyün üzerine yağarken, yöre halkının sağlığında bozulmalar yaşanıyor, tarım alanlarındaki verimi düşüyor. Santral, özellikle rüzgarın çevreye yaydığı küllerle vatandaşı canından bezdiriyor ve santrale yaklaşık 200 metre mesafede bulunan Mağara köyü, tüm bu olumsuzluklardan etkilenen köylerin başında geliyor.

BUNUN ADI VAHŞİ MADENCİLİK

Mağara köyünü ziyaret eden CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Karasu, vatandaşlarla görüştü. Köy ile santralin arasının yaklaşık 200 metre olduğunu belirten Karasu, köy halkının ciddi sorunlar yaşadığını vurguladı. Yörede yaşayan vatandaşlarımızda önemli sağlık sorunları oluştuğunu belirten Karasu, “Köylerde, tarımda ve hayvancılıkta büyük verim kayıpları oluşuyor. Vatandaşlar ağaçlarından meyve yerine kül topluyorlar” diyen Karasu, şöyle devam etti:

“Bunun adı vahşi madenciliğin adıdır. Bu kül dağları ile madencilik faaliyeti yürütülemez. Yapılması gereken, yetkililerin bu kül dağlarını yok etmeleridir. Ancak, Kangal Termik Santrali sorumluluklarını yıllardır sorumluluklarını bir türlü yerine getirmiyor. Bunları toprak ile kapatıp sulamaları ve yeşillendirmeleri gerekirken, yıllardır sulama tesisini bile kurmayan bir tesis ile karşı karşıyayız. Yetkililere bir kez daha sesleniyorum, buradaki vatandaşlarımızın mahkemeye başvuru hakları var ve bu yol açık. Zaten hukuk önünde haklarını da arayacaklar. Bizler de burada yaşayan vatandaşlarımızın sağlığını tehdit eden bu kül dağlarına ve termik santralin yöneticilerinin sorumsuzluğuna karşı mücadele etmeye devam edeceğiz. Oluşan kanserojen tehlikesi nedeniyle, tek bir vatandaşımızın dahi hayatını kaybetmesine asla izin vermemeliyiz”

Köyde yaşayan vatandaşların maskeyle sokağa çıkmak zorunda kaldıklarını, evlerinde balkonlarına dahi çıkamadıklarını hatırlatan Karasu, “Yetkililerin bu konuya duyarlı olmasını bu tesisle ilgili gerekli işlemleri yapmasını ve bu kül dağlarının bir an önce rehabilite edilmesini talep ediyoruz” dedi.

BİR AN ÖNCE ÇÖZÜM BULUNSUN

Yapı kullanma izni olmayan, ancak ruhsat verilmiş olan santrale ÇED raporuna göre 2018 yılına kadar 2 adet filtre takılması gerekirken halen takılmadığı belirtilirken, küllerin neden olduğu olumsuzlukları dile getiren Mağara Köyü Yardımlaşma Derneği Başkanı Mahmut Atmaca da köy halkının yaşadıkları sorunları anlatmak üzere santral yetkilileri ile görüştüklerini, ancak sağlıklı bir cevap alamadıklarını söyledi. Atmaca, “Biz bu külün bir katliam olduğunu, doğamıza, insanlarımıza, hayvanlarımıza zarar verdiğini, katlettiğini ağaçlarımızı yok ettiğini görüyoruz, yaşıyoruz. Köydeki vatandaşlarımız sokağa çıkamıyorlar. Yaşlılarımız köylerine gelip dinlenemiyor, torunlarını getirip burada sevemiyorlar. Başka yerlere gitmek zorunda kalıyoruz. Bir an önce çözüm bulunmasını istiyoruz. Biz bunun mücadelesini vereceğiz” diye konuştu.

sivas son dakika    sivas ekspres, ekspres.com ekspres   haberler ekspres son dakika

Haftanın Öne Çıkanları

SAMSUN-KALIN HATTI KM325+000'İN AÇIK YARMAYA DÖNÜŞTÜRÜLMESİ İŞİ

2024-07-29 00:00 - Resmi İlanlar

Sivas'ta Yürek Burkan Görüntüler

2024-07-27 15:20 - Yaşam

Sivas'ta Trafikte Yeni Dönem

2024-07-29 12:03 - Gündem

Sivaslılar Ne Yapsın? Çadırda Mı Kalsın?

2024-07-25 11:19 - Gündem

Sivas Belediyesinde Böcek Alarmı!

2024-07-24 17:19 - Gündem

Sivas'ta Aramızdan Ayrılanlar – 24 Temmuz 2024

2024-07-24 09:24 - Gündem

Çamlıbel Tüneli Hayal Mi Oldu?

2024-07-24 09:19 - Gündem

Bingöl Üniversitesi’ne Sivaslı Rektör

2024-07-28 09:12 - Eğitim

Sendikalı Memura 641 Lira İkramiye

2024-07-28 08:51 - Gündem

Sivas Orman Zengini

2024-07-28 09:20 - Gündem

İlgili Haberler

Vekil Toy'dan Yeni Eğitim Öğretim Yılı Mesajı

17:10 - Gündem

Sivas Protokolü Narin'in Ölümüne Sessiz Kalmadı

15:32 - Gündem

Bakan Bayraktar: “(Akkuyu NGS) Hedefimiz 2028'de 4 reaktörün de devreye girmesi”

15:29 - Gündem

Akran zorbalığı çocuklarda kötü etki bırakıyor

15:26 - Gündem

Sivaslı Kıbrıs Gazisi Son Yolculuğuna Uğurlandı

15:15 - Gündem

Günün Manşetleri

Vekil Toy'dan Yeni Eğitim Öğretim Yılı Mesajı

17:10 - Gündem

Sivas'ta Bugün Hangi Eczaneler Nöbetçi?

16:04 - Nöbetçi Eczaneler

Sivas Protokolü Narin'in Ölümüne Sessiz Kalmadı

15:32 - Gündem

Sivaslı Kıbrıs Gazisi Son Yolculuğuna Uğurlandı

15:15 - Gündem

Vali Şimşek İstanbul'da Sivas Kongresini Anlattı

15:13 - Gündem