Sivas’ın Pezik Turşusu Yoğun Talep Görüyor

Sivas’ın tescilli lezzeti olan pezik turşusu yurt içinden ve yurt dışından yoğun talep görüyor. Sivas’ın vazgeçilmez lezzeti olan ve özellikle kış aylarında sofraları süsyeleyen pezik turşusu için Sivaslı kadınlar talep yetiştirmekte zorlanıyor.

Gündem - 7 ay önce

Demet KARAKUŞ

Sivas’ın meşhur pezik turşusu özellikle kış aylarında sofralarda sevilerek tüketiliyor. Pezik turşusu yurt içinden olduğu kadar yurt dışındaki ülkelerden de ilgi görüyor.

Sivas’ta faaliyet gösteren Karınca Kadınlar Kooperatifi, bidon bidon pezik turşusu üretiliyor. Her yıl artan talebi karşılamaya çalışan Karınca Kadınlar Kooperatifi’ndeki kadınlar taleplere yetişmek için yoğun mesai harcıyor.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan usta öğretici ve aynı zamanda gastronomi uzmanı Büşra Büke, pezik turşunu Sivaslıların çok sevdiğini belirtti. Büke, “Biz Karınca Kadınlar Kooperatifi’nde Halk Eğitim olarak kurs açtık ve bu kurslarda insanlara aşçı yardımcılığı ve bununla alakalı alanında eğitimler veriyorum. Burada hem pezik turşusunun üretimi yapılıyor hem de satışı yapılıyor. Açıkçası turşu Sivaslılar için çok önemli. Biliyorsunuz ki coğrafi işareti bize ait olan bir yani sebze demem daha doğru ve bunun turşusu yapılıyor. Bu turşu Sivaslılar açısından çok sevilen bilinen bir şey ama biz burada hem dışarıda tanıtımını yapmak olsun, hem de dışarıda satışını yapmak bu tarz şeyler yapıyoruz” dedi.

“TÜKETİMİ ÇOK RAHAT”

Eğitmen Büke, pezik pancarının Sivas'ın yöresel ürünü olduğunu belirterek, “Pezik turşu aslında dal turşusu olarak da geçiyor. Bölge bölge değişiyor. Karadeniz bölgesinde de vardır. Lakin onlar turşusunu tercih etmiyor. Onlar meze olarak tercih ediyor bunu. Aslında turşusunun faydasının say say bitmiyor. B vitamini B6 yönünden çok zengin bir turşu. Bu da nedir? Fosfor alanında da çok zengin. Bu şekilde olunca da insanların hem sindirim sistemi hem de vücut anlamında hatta vücutta düşünün sivilceye kadar iyi gelen bir yanı var. Tüketimi çok rahat. Şeker hastalığına kadar iyi gelebiliyor bu turşumuz. Baktığımız yani araştırmalarda Avrupa'daki araştırmalarda özellikle kanser, verem ve lösemiye iyi geldiği söyleniyor ve bununla alakalı araştırmalar var. Pancar yaprağının yeşil olan kısımları toplanıyor ve yaprağın son dik kısmına kadar kesilip bu 2 saat limonda bekletiliyor. 2 saat limondan sonra da kaynar suda birazcık haşlanıp, çok değil çok haşlarsanız turşu erir. Daha sonra şoklama yöntemi yapıyoruz. Sıcaktan alıyoruz, soğuğa basıyoruz. Bastıktan sonra bidonların içine basıyoruz. Bunların içinde sirke var. Üzüm sirkesi tercih ediliyor daha çok. Elma sirkesi de olur ama hası üzüm sirkesidir. Sarımsak, pul biber ve biraz kaynar suyla bekletiliyor. Yapımı gerçekten çok meşakkatli. 3 kilodan yarım kilo kadar çıkıyor. Yani bunun aslında Yapımı gerçekten çok zor. Büyük kazanlar kurularak yapılıyor. Eski Sivaslılar bilir mahalle aralarında toplaşıp kaynatarak bu kazanlara kuruluyor. Çünkü kışa hazırlık ve Sivas’ta da kış çetin geçiyor. Kış çetin geçerken bizim en temel besinlerimizden biri bulgur. Bulgur pilavı, et yanında da pezik turşusu oluyor” ifadelerini kullandı.

 

Büke, vatandaşların pezik turşuna yoğun ilgi gösterdiğini vurgulayarak, “Vatandaşların ilgisi çok güzel. Sivaslılar özellikle orada bir gurbette olan Sivaslıların pezik turşuna karşı çok büyük bir ilgisi var. Biz bunu özellikle e-ticaret yoluyla pazarlamasını yapıyoruz. Satışlar çok iyi. Burası özellikle kooperatif olduğu için fiyatlar çok uygun. Biz fabrikasyon çalışmıyoruz. Bildiğiniz anam babam usulü çalışıyoruz. Bu yönüyle çok farklı. Annelerin elinden gelen bir şey olduğu için vatandaşlarımız korkmadan tercih edebilirler. Kışları her Sivaslının yaptığı şey turşun var mı? Sorusudur. Et ve bu tarz şeyler çok pahalı olduğu için. Özellikle turşu gibi şeyler daha önemli olmaya başladı” diye konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Sivas’ta İlk, Lezzeti İle Damak Çatlatıyor

2023-11-15 11:00 - Yaşam

Sivas'ta Trafik Kazası: 2 Yaralı

2023-11-15 09:54 - Asayiş

Hizmet Aşkıyla Yanıyorum

2023-11-16 12:25 - Gündem

Sivas’ta Çember Operasyonu

2023-11-13 09:21 - Asayiş

Sivas'ta Lastik Tamirhanesi Yandı

2023-11-14 10:24 - Asayiş

Ak Parti'den Yeni Aday

2023-11-18 08:35 - Gündem

Sivas'ta Makas Atan TIR Zincirleme Kazaya Neden Oldu

2023-11-14 12:18 - Asayiş

Kazadan Bir Acı Haber Daha

2023-11-17 11:58 - Gündem

İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne Sesleniyoruz, Anız Yangınları Neden Görmezden Geliniyor?

2023-11-13 10:41 - Gündem

Başkan Bilgin Teşkilata Sorulacak

2023-11-13 10:30 - Gündem

İlgili Haberler

Sivas'ta Konuştu: "Üretim ve Depolama Kapasitesi Artıyor''

14:25 - Gündem

Sivas'ta 18 Köye Geri Dönüşüm Konteyneri Dağıtıldı 

13:58 - Gündem

Sivas'ta Gerçeğini Aratmayan Tatbikat

13:31 - Gündem

Sivas’taki Mermer Ocağı Girişimi Meclis Gündeminde!

13:26 - Gündem

Sivas’ta Yine İndirim Kuyruğu

11:37 - Gündem

Günün Manşetleri

Sivas'ta Konuştu: "Üretim ve Depolama Kapasitesi Artıyor''

14:25 - Gündem

Son Dakika: Sivasspor'dan Kırgınlıkla Ayrıldı

14:15 - Spor

Sivas'ta Yaralı Bulunan Yavru Tedaviye Alındı

14:12 - Yaşam

Sivas Yolunda, Kuraklık Araştırılacak

14:06 - Kültür Sanat

Sivas'ta 18 Köye Geri Dönüşüm Konteyneri Dağıtıldı 

13:58 - Gündem