?>

Sivas’ta Uzmanı Açıkladı! Anne- Babalar Dikkat!

Aile Danışmanı Sevtap Sümbüloğlu, çocukluk çağı ile yetişkinlik çağı arasındaki geçiş dönemi olarak tanımlanan 'Ergenlik Dönemi' hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Ergenlik dönemi yaşayan bireylerin davranışlarına değinen Sümbüloğlu, ebeveynlerin bu dönemde çocuklarına nasıl yaklaşmaları gerektiğini de aktardı.

Gündem - 8 ay önce

Demet KARAKUŞ

PEK ÇOK YETİŞME EVRESİ VAR

Sümbüloğlu, insanın doğumundan ölümüne kadar bir çok evre olduğunu belirterek “Çocuk yetiştirmek bizim üstlendiğimiz en önemli sorumluluk gerektiren en önemli görevlerden bir tanesi.  Çocuk yetiştirmek yetiştirirken biz anne baba olmadan önce bunun hiçbir eğitimini almıyoruz. Hiçbir şekilde bize bir bilgi verilmiyor sadece öğrendiğimiz kadarını en mükemmel şekilde yapmaya çalışıyoruz. Aslında bir yetişme evresi insan doğumundan ölümüne kadar pek çok yetişme evresi var. Ergenlik dediğimiz zaman bu konu çocukları etiketleme gibi oluyor sanki ergen kelimesi toplumda bir sorun yumağı şeklinde algılanıyor. O yüzden ben buna birazcık daha yetişkinlik evresi olarak bahsetmek isterim. Çünkü bunu hem çocuklar açısından hem büyükler açısından yetişkinler açısından direk bir yargılama olarak bakıldığı için biraz ön yargıyla bakılıyor. Senin de mi ergen çocuğun var denildiğinde sanki o kötü bir şeymiş gibi algılanıyor çocuk bunu duyduğu zaman da zaten ben ergenim her şeyi yapabilirim diye algılayabiliyor’’ dedi.

ERGENLİK DÖNEMİ BELLİ BİR YAŞ SINIRI VAR

Sevtap Sümbüloğlu, son dönemde yapılan araştırmalarda ergenlik yaşının kızlarda 22 erkeklerde 25’e çıktığını aktararak, “Bundan 15 yıl öncesine kadar yapılan araştırılmalar ergenlik için kızlarda 18 erkekler de 20 yaş olarak belirtirken son yapılan araştırılmalara göre verilen bilgiler doğrultusun da ergenlik yaşı kızlarda 22 erkeklerde 25 e kadar çıktı. Çocukluktan çıkıp hızlı bir geçiş tamamen beynin deki korteks alanının geç gelişmesiyle alakalı. Beynimizin en son gelişen katmanı. Ve bunun geç oluşması yetişme döneminde ki çocukların kafa karışıklığı, uyumsuzluğu, duygusal olarak algılıyorlar. Küsme davranışları çok fazla olabiliyorlar. Bir odanın içinde yaşanan bir olay 4 kişiyi etkilemeyebilir ama ergen çocuk dediğimiz çocuk üzerinde çok büyük etki bırakabilir. Üzerine alınabilir, daha duygusal davranabilir bu da beynin korteks dediğimiz alanın pek gelişmemiş olması. Bizim kendi algılarımız, kendi değerlerimiz, inançlarımız anne babaların yetişkinlerin doğruları bizi şuanda çocuklar üzerinde hiçbir etkisi ve geçerliliği yoktur’’ şeklinde konuştu.

TEKNOLOJİ KONUSUNDA SINIRLAR ÇİZİN

Sümbüloğlu, ergenlik dönemine giren bireylerin teknolojiyle aralarına sınır koymaları gerektiğini kaydederek, “Teknoloji konusunda sınırlar çizerek ayırmamız çok önemli. Burada çocuklarımıza şöyle yapmama konusunda şunları söyleyebilirim lütfen o yaşta ki çocuklarımızı lütfen eleştirmeyelim, küçümsemeyelim, aşağılamayalım, kıyaslama yapmayalım ve yapabileceklerimizin listesinde de en başta sevgi, zaman ayırmaya çalışma en önemlisi çocuklar o an almak isterler, komut sevmezler, emir kipleriyle konuşmayalım. Ebeveynler olarak önce sınır oluşturup sınır içerisinde çocuklara sunacağınız tercihlerle onun da özgüvenini incitmeden onu incitmeden ona özgüvenini vererek tercihleri doğrultusunda seçim yapmasını sağlayabiliriz’’ diye konuştu.

GÜVENİLİR BİR LİMAN OLACAĞINIZI HİSSETTİRİN

Ebeveynlerin çocuklarına nasıl davranması gerektiği hakkında önemli açıklamalar yapan Sevtap Sümbüloğlu sözlerini şu şekilde sonlandırdı: “Anne baba olarak çocuklarımıza bura da spor yapmaları, takım sporlarına yönlendirmeleri ve aile ile geçirecekleri zamanları biraz daha uzatmaları çok önemli. Çocukları eğitim konusun da çok fazla baskı altında tuttukların da sistemden kaynaklı bir durum olduğu için bütün anne babalar maalesef bu durumun içindeler. Ama akademik başarıyı çok önemsiyoruz ama burada yaşan başarıları, becerileri çok önemli. Çocuklarımıza ne kadar yaşam becerileri katabilirsek özellikle bu dönemde çocukları birbirimize bağlamak için çok kıymetli. Yaşam becerilerini çok fazla edinen bir çocuk ilerde yetişkinlik evresinde de bunu hayatına daha sağlıklı bir şekilde yansıtacaktır. Ve her zaman lütfen sizin ne olursa olsun onlar için güvenilir bir liman olacağınızı hissettirin.’’

sivas son dakika    sivas ekspres, ekspres.com ekspres haberler ekspres son dakika

Haftanın Öne Çıkanları

Sivas'ta Trafik Kazası: 1 Ölü, 6 Yaralı

2024-01-17 10:16 - Gündem

Sivas'ta Feci Kaza, Çok Sayıda Yaralı Var

2024-01-22 08:37 - Asayiş

Ormanın Hayaleti Sivas'ta Görüntülendi

2024-01-23 10:11 - Gündem

Sivas'ta Aramızdan Ayrılanlar – 18 Ocak 2024

2024-01-18 09:14 - Yaşam

Sivas’a Devasa Eserler Kazandırıldı

2024-01-17 10:01 - Gündem

Gürün'de Evlerin Duvarlarında Çatlaklar Oluştu

2024-01-20 09:16 - Gündem

Sivas’ta MHP’den Toplu İstifa

2024-01-22 10:24 - Gündem

Sivas'taki Feci Kazanın Detayları Belli Oldu: 26 Yaralı

2024-01-22 09:40 - Asayiş

Akşener Sivas'ta Adayını Tanıtacak

2024-01-17 12:11 - Siyaset

Sivaslı Vekil Metroda Yaşananları Sordu

2024-01-23 10:08 - Gündem

İlgili Haberler

MHP VE DEM Parti Yakınlaşıyor mu? Bahçeli'den açıklama

16:07 - Gündem

Cem Garipoğlu olayında naylon poşet detayı

14:59 - Gündem

Sivas'ta Bugün 12 Kişi Vefat Etti

14:29 - Gündem

Hangi ilde vatandaşa ne yedirdiler? İşte liste

13:22 - Gündem

Görme Engellilere Kur’an Öğretecek

11:56 - Gündem

Günün Manşetleri

Sivasspor İlk Yarıyı Geride Kapattı!

16:58 - Spor

İnfial Yaratan Olayda Sivaslı Vatandaş Hayatını Kaybetti

15:46 - Asayiş

Sivas'ta Bugün 12 Kişi Vefat Etti

14:29 - Gündem

Sivas'ta Fiyatlar Yüksek Köylüler Mağdur

14:02 - Yaşam

Sivaslı Üretici Aracıları Ortadan Kaldırdı, Artık Kendi İşinin Patronu   

13:11 - Yaşam