Sivaslılar Dikkat! Bunu Yapana Ceza Var

İnternet ve diğer dijital platformlarda gerçekleşen taciz, tehdit, istismar veya saldırı şeklinde tanımlanan dijital şiddet son zamanlarda hızla yayılmaya başladı. Sivas’ta avukatlık yapan Enes Çolak, dijital şiddete dikkat çekerek “Sosyal medyadan herhangi bir zorbalığa maruz kalan bireyler şikâyette bulunarak hakkını aradığı takdirde, karşı taraf para cezasından hapis cezasına kadar cezai yaptırımlara maruz kalır” dedi.

Gündem - 2 gün önce

Sultan ÖZKARAMAN/

Uzun yıllardır avukatlık yapan Enes Çolak, dijital şiddet türlerinin arasında siber taciz, kişisel bilgi istismarı ve sahte profillerin bulunduğunu söyledi.

Sosyal medya üzerinde tehditler almak, özel bilgilerinin ifşa edilmesi veya hesaplarının hacklenmesi gibi olayların dijital şiddet olduğunu vurgulayan avukat Çolak,  dijital şiddetin yasal olarak suç kabul edildiğini ve çoğu ülkede de cezai yaptırımlarının  olduğunu söyledi.

Mağdurlara güvenliklerini sağlamaları noktasında güçlü şifreler kullanma, kanıt toplama ve hukuki destek alma önerilerinde bulunan Çolak, “Vatandaşlar sosyal medya üzerinden herhangi bir zorbalığa maruz kaldıklarında karşı tarafı engelleyerek bir şekilde hayatına devam ediyor ve suç teşkil eden mesaj, video gibi birçok içeriği de görmezden geliyor; bazen de korkusundan kaynaklı durumun üzerine gidemiyor. Bizim önerimiz bu tarz problemler yaşandığında gerekli hukuksal haklarını araştırmaları ve araştırmakla kalmayıp haklarını aramalarıdır” şeklinde konuştu.

DİJİTAL ŞİDDET TÜRLERİ NELERDİR?

Çolak, dijital şiddet türleri hakkında ise şu bilgileri verdi:

SİBER TACİZ VE TEHDİTLER: Mağdurlar sürekli olarak rahatsız edici, tehdit edici mesajlar alabilir. Bu mesajlar genellikle kişisel güvenliği tehdit eder nitelikte olabilir ve mağdurlarda ciddi psikolojik stres yaratabilir.

KİŞİSEL BİLGİ İSTİSMARI: Dijital şiddetin bir diğer türü, mağdurun kişisel bilgilerinin istismar edilmesidir. Örneğin, intikam amaçlı olarak özel fotoğraf veya videoların internete sızdırılması, mağdurun itibarını ve kişisel yaşamını büyük ölçüde etkileyebilir.

HESAP KÖTÜYE KULLANIMI VE İZLEME: Dijital ortamlarda mağdurun hesaplarının ele geçirilmesi veya izlenmesi, kişisel bilgilerinin kötüye kullanılması gibi durumlar da dijital şiddetin yaygın örneklerindendir. Bu tür saldırılar mağdurların dijital güvenliklerini ciddi şekilde tehlikeye atabilir.

SAHTE PROFİL OLUŞTURMA VE İFTİRA: Mağdur hakkında sahte sosyal medya profilleri oluşturarak iftira yaymak da dijital şiddetin bir türüdür. Bu durum, mağdurun itibarını zedeleyebilir ve sosyal ilişkilerini olumsuz etkileyebilir.

"HUKUKİ YOLLARA BAŞVURUN!"

Dijital şiddet mağduriyetlerinin önüne geçmek için tavsiyelerde bulunan Çolak, güçlü şifreler kullanmanın, iki faktörlü kimlik doğrulama gibi güvenlik önlemleri almanın dijital güvenliği artırma hususunda önemli olduğunu söyledi. Çolak, son olarak dijital şiddet mağdurlarının, hukuki yollarla haklarını korumalarını ve saldırganlara karşı yasal adımlar atmalarını önerdi.

Dijital taciz ve dijital şiddet  davalarının ücretsiz açıldığını belirten Çolak, vatandaşların kendisine rahatlıkla ulaşabileceğini sözlerine ekledi.

sivas son dakika    sivas ekspres, ekspres.com ekspres            haberler ekspres son dakika 

Haftanın Öne Çıkanları

Sivas'ta TIR ile Kamyon Çarpıştı

2024-06-28 09:56 - Asayiş

Sivas’ta Yine İndirim Kuyruğu

2024-06-28 11:37 - Gündem

Sivas’ta Yakıt Yüklü Tanker İle Otomobil Çarpıştı: 1 Ağır, 2 Yaralı

2024-06-27 09:29 - Asayiş

Sivas’ta Lunapark Eğlencesi Kavgayla Sonlandı!

2024-07-03 10:52 - Asayiş

Sivas’ta Tarım Arazileri Hobi Bahçesi Mi Oluyor?

2024-06-26 12:00 - Tarım

Bakanlar Değişti!

2024-07-02 08:37 - Gündem

Açıklandı! Sivas’ta Emekliler Burada Ücretsiz Kalabilecek

2024-06-29 09:17 - Gündem

Ankara-Sivas YHT’de Sefer Saatleri Değişti

2024-07-02 10:00 - Gündem

Sivas’ta İlçe Halkı İsyanda: “ Bunun Adı Soygunculuk’’

2024-06-29 13:30 - Gündem

Yerlikaya Futbol Kulübünden Maç Saati Tepkisi

2024-07-01 10:56 - Spor

İlgili Haberler

Milletvekilleri ve Bakanların Alacağı Zam Belli Oldu

16:34 - Gündem

Sivas Ekspres Ana Haber Bülteni - 5 Temmuz Cuma

19:00 - Gündem

Başbağlar Şehitleri Anıldı

16:01 - Gündem

Şehide Hüzünlü Veda

15:20 - Gündem

Sinan Ateş Davasında 10 Sanık Tahliye Edildi

14:41 - Gündem

Günün Manşetleri

Sivas Ekspres Ana Haber Bülteni - 5 Temmuz Cuma

19:00 - Gündem

Tomakin Çifti Sivas'ta Yarım Asırdır Arıcılık Yapıyor

16:29 - Yaşam

Sinan Ateş Davasında 10 Sanık Tahliye Edildi

14:41 - Gündem

Sivassporlu Futbolcular Testten Geçti

14:20 - Spor

Sivassporlu Eski Futbolcu Hayatını Kaybetti

14:19 - Spor