TİCARET AHLAKINI ANLATTILAR

TİCARET AHLAKINI ANLATTILAR

Yaşam - 6 yıl önce

Türk-İslam kültüründen gelen önemli bir ticari-sosyal gelenek olan ahiliği sempozyum ile ele alan Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, ahilik temelinin güzel ahlaka dayandığını belirtti. Ticaret ahlakı ve günümüze uyarlanan ahilik teşkilatıyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.

ALMANYA´DA AHİLİK KÜLTÜRÜ

Ahilik kültürünün günümüze gelene kadar hoyratça baltalandığı ve bu geleneğe sahip çıkılmadığı belirtildi. Özellikle Almanya´nın esnaflıkta, ticarette kullandığı kültürün ahilik kültürü uygulamaları olduğu açıklandı.

Cumhuriyet Üniversitesi Konferans salonunda dün gerçekleştirilen sempozyumun açılış konuşmasını yapan Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, ahiliğin İslam´ın ticaret ahlakını ön plana çıkaran bir teşkilat olduğunu söyledi.

Beste KURT/

Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanlığı, Uluslararası ahilikte İş ve Ticaret Ahlakı sempozyumu düzenledi. Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Rektör Yıldız, ?Ahiliğin temeli güzel ahlaka dayanıyor? dedi.

Sempozyumda katılımcılara ahiliğin yanı sıra ticaret ahlakı ahlatıldı.

Selçuklu ve Osmanlı döneminde Anadolu´da önemli bir yer edinmiş olan ve Ahi Evran tarafından kurulan ahilikle ilgili görsel sunumların da yer aldığı sempozyumun ahilik kültürüne katkı sunmasını dileyen Yıldız, ?Ahilik elbette çok önemli bir teşkilat Ahi Evran ile başlayan fakat Ahi Evran´dan öncede temelleri olan bir teşkilat. İslam´ın ticaret ahlakını ön plana çıkaran bir teşkilat ve daha sonra Osmanlı döneminde de devam etmiş. Ahilik, kişileri ahlaki erdemlerle donatıp beşeri insan yapmayı amaçlamış kişilerin oluşturduğu aileden millete ve hatta topyekûn insanlık âlemine varıncaya kadar bütün toplumsal yapıların müreffeh, huzur ve esenlik içinde yaşamalarını hedef alan bir teşkilat olarak iş ve meslek ahlakı disiplinini oluşturan usta-kalfa-çırak sistemine dayanan bir yapı olarak karşımıza çıkmıştır. Ahiliğin temelinde elbette Allah´ın insanlara vaaz ettiği ?Dünyayı Bütün İnsanların Hayrına Güzelleştirmek´ esası vardır. Yine ahlak temeline dayandığı için Mehmet Akif in ifadesiyle ?Ne İrfandır Veren Ahlaka Yükseklik, Ne Vicdandır. Fazilet Hissi İnsanlarda Allah Korkusundandır.´ şeklinde de ifade olunabilir.  Günümüzde maalesef özellikle birkaç ay içerisinde yaşadığımız şeyler ahiliğin ve ticaretteki iş ahlakının ne kadar önemli olduğunu bize gösteriyor. ?dedi.

?BİZDEN ALIP BİZE SATMIŞLAR?

Ticaret İl Müdürü Selim Baş ise Türk milletinin her gitti yerde iz bıraktığını belirterek, ?Ahilik kültürü; kardeşlik, birlik ve beraberlik bir idare şekli, bir yönetim şekli olarak bizim her zaman içimizde olan, bizi biz yapan değerlerden birisi. Ancak ne tecellidir ki biz bizde olanları ya hoyratça kullanmış veya sahip çıkmamışız. Buna ne ad verirsek verelim çağdaşlaşma mı diyelim modernleşme mi diyelim kendimizde olanları kendimiz hoyratça baltalamışız. Almanya´nın şuan itibariyle esnaflıkta ticarette kullandığı kültür ahilik kültürü ahilik uygulamaları hep bizden almışlar ve boyayarak bize karşı uygulamışlar. Bugün itibariyle ise biz yeni modeller, yeni sistemler arayışı içine girmişiz. Tüketici hakem heyetini kurmuşuz. Hâlbuki temellerimizde bunlar var. Ahilik haftası kutlamalarının bu değerlerimizin sadece bir hafta içerisinde konuşulan rutin bir uygulama olmayıp bir yaşam biçimi olarak her zaman hayatımızın her noktasında olmasını temenni ediyorum? diye konuştu.

İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Doğan da asırlar boyu ahilik teşkilatının devam ettiğini ve temellerinin fütüvvet anlayışına kadar gittiğini söyledi.

Açılış konuşmalarının ardından sempozyum Ahilikte İş ve Ticaret Ahlakının Temelleri başlıklı panel ile son buldu.

 

Haftanın Öne Çıkanları

HAYRAN KALDILAR

2018-10-01 07:58 - Dünya

SİVASSPOR U19 TAKIMI 2 ATTI 3 ALDI

2018-09-26 07:02 - Spor

?DÜNYAYA AÇILDIK?

2018-09-29 07:59 - Dünya

SUŞEHRİ´NDE SİNEMA KEYFİ

2018-10-01 07:45 - Yaşam

KANGAL KÖPEKLERİNE HAYRAN KALDILAR

2018-09-29 07:55 - Yaşam

32 BİN BÜYÜKBAŞ HAYVANA ŞAP AŞISI

2018-09-28 07:54 - Yaşam

KUPADA 3. TUR TAMAMLANDI

2018-09-29 07:39 - Spor

SİVAS TAKIMLARINA ULUSAL LİSANS

2018-10-01 07:26 - Spor

SERVİS ŞOFÖRLERİNE EĞİTİM

2018-09-28 07:20 - Yaşam

7 BİN LİRALIK ROBOT İLGİ ODAĞI OLDU

2018-09-28 07:59 - Yaşam

İlgili Haberler

Tomakin Çifti Sivas'ta Yarım Asırdır Arıcılık Yapıyor

16:29 - Yaşam

Sivas'ta Bugün Hava Nasıl Olacak?

09:30 - Yaşam

Sivas'ta 4 Bin Yıllık Apartman Turizme Kazandırılmayı Bekleniyor 

11:14 - Yaşam

Vali Şimşek Koruyucu Aileler İle Buluştu

10:02 - Yaşam

Sivaslı LGS Birincisi Dila’ya, Vali Şimşek'ten Tebrik

09:59 - Yaşam

Günün Manşetleri

Tomakin Çifti Sivas'ta Yarım Asırdır Arıcılık Yapıyor

16:29 - Yaşam

Sinan Ateş Davasında 10 Sanık Tahliye Edildi

14:41 - Gündem

Sivassporlu Futbolcular Testten Geçti

14:20 - Spor

Sivassporlu Eski Futbolcu Hayatını Kaybetti

14:19 - Spor

Sivas'ta Arpa Tarlası Yandı!

13:53 - Gündem