?UYKUSUZLUK EPİLEPSİ NÖBETİNİ ARTIRIR?

?UYKUSUZLUK EPİLEPSİ NÖBETİNİ ARTIRIR?

Sağlık - 7 yıl önce

Beste KURT/

Halk arasında sara hastalığı olarak bilinen epilepsinin dünyada olduğu gibi ülkemizde de sık görülen bir nörolojik hastalık olduğunu bildiren Medicana Sivas Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Hatice Balaban,  uykusuzluğun epilepsi nöbetini artırdığını söyledi.

Dr. Balaban, epilepsinin her hastada farklı klinik tablo ile ortaya çıktığını vurgulayarak, epilepsi hastalarının günlük yaşamlarında dikkat etmeleri konusunda uyardı.

Hastalığın, tedavisi, tanısı ve nöbet sıklığıyla ilgili önemli açıklamalarda bulunan Nöroloji Uzmanı Dr. Balaban, ?Epilepsi, dünyada olduğu kadar ülkemizde de sık görülen bir nörolojik hastalıktır. Klasik tanımlamada; beynin anormal elektriksel deşarjlarına bağlı ortaya çıkan bilinçte bozulmanın eşlik ettiği ya da etmediği, bir zaman dilimine sınırlı anormal motor, duyusal, otonomik, psişik ve ruhsal belirti ve aktivitelerdir. Epilepsi denildiği zaman hastalarda tek bir nöbet paterni görülmez. Her hastada farklı klinik tablo ile ortaya çıkar. Bunun yanında; altta yatan neden de her hastada değişiktir. Bu durumlar göz önüne alındığında, genel gidişat ve hastaların günlük yaşam aktiviteleri açısından etkilenmeleri olgular arasında büyük farklılıklar gösterir. Bir epilepsi hastasında tedavi sırasında göz önüne alınan en önemli faktörlerden biri de nöbet tipi olduğu kadar nöbet sıklığıdır. Tedavide başarının da bir belirleyicisi olan nöbet sıklığı, hastaların günlük yaşam kalitesini çok büyük ölçüde belirler. Yılda birden daha az sıklıkta nöbet geçiren bir hastada etkilenme daha az olurken, sık nöbetler hastada daha fazla kısıtlayıcı olacaktır´´ dedi.

VARDİYALI HASTALAR DİKKAT!

Uykusuzluk olgularının çoğunda nöbet sıklığının arttığı epilepsi hastalarından özellikle vardiyalı olarak çalışanların çalışma saatlerini yeniden düzenleme getirmesi gerektiğini de kaydeden Balaban, açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

?Genel olarak epilepsi hastalarının günlük yaşamlarında özellikle dikkat etmeleri gereken; hastadan hastaya değişmekle birlikte, tüm hastalara bildirdiğimiz bir takım durumlar vardır. Bunlardan birincisi uyku düzenidir. Uykusuzluk, olguların çoğunda nöbet sıklığını artırır. Hastaların bu duruma özellikle dikkat etmeleri hatırlatılmalıdır. Vardiyalı çalışan hastalarda ise çalışma saatlerine yeniden düzenleme getirilmesi söz konusu olabilir. İlaçların önerildiği doz ve saatte kullanılması bir diğer önemli faktördür. Hastaların büyük bir kısmında uzun süre, hatta ömür boyu ilaç almaları söz konusu olduğu için bu durum uyum zorluğuna sebep olabilir. Uzun etkili ilaç formları birden fazla ilaç alan hastalarda tedavi uyumunu artırabilir. Enfeksiyon, nöbetleri artıran en sık durumlardan bir olduğu için hastaların özellikle kış aylarında gribal enfeksiyon salgınlarından mümkün olduğunca korunmaları sağlanmalıdır. Sık idrar yolu enfeksiyonu geçiren hastalarda, alta yatan durum araştırılmalıdır. Bağışıklık sistemini bozan durumlardan uzak durulmalıdır. Aşırı ve uzun süreli stres, alkol kullanımı nöbetleri tetikleyen diğer durumlardır. Çalışmalar, epilepsili hastalarda anksiyete dediğimiz artmış kaygı durumu ve depresyonun daha fazla olduğunu göstermiştir. Tedavi edilmemiş bu ruhsal bozukluklar hastalarda stresle baş etme zorluğuna ve artmış madde kullanımına yol açabilir. Fiziksel aktivitelerin azlığı da bildirilen bir diğer durumdur. Fiziksel aktiviteden kaçınma ve hareketsiz yaşam hipertansiyon, diyabet ve kalp hastalıklarının gelişiminde olumsuz etkileri olduğu kadar depresyon ve anksiyetenin gelişiminde de olumsuz rol oynar.´´

Haftanın Öne Çıkanları

ÇİFTÇİNİN DOMUZ ZARARI

2017-08-18 07:58 - Yaşam

SORUN GİDERİLDİ

2017-08-18 07:59 - Sağlık

?DÖVME SİLDİRMEDE UZMANA GİDİN?

2017-08-22 07:56 - Yaşam

YENİ ALT GEÇİT İNŞAATLARINDA YOĞUN TEMPO

2017-08-19 07:57 - Yaşam

İSTANBUL POLİSİNE KANGAL KÖPEĞİ

2017-08-22 07:47 - Yaşam

MUSLERA´YI ÖRNEK ALIYOR

2017-08-23 07:00 - Gündem

ÇOÇUKLARI İÇİN 6 BİN LİRAYA ARABA YAPTI

2017-08-18 07:58 - Gündem

KOYULHİSAR´DA SEL EKİLİ ALANLARA ZARAR VERDİ

2017-08-19 07:35 - Gündem

?UYKUSUZLUK EPİLEPSİ NÖBETİNİ ARTIRIR?

2017-08-23 07:55 - Sağlık

18 YILLIK ACI

2017-08-16 07:58 - Yaşam

İlgili Haberler

Memişoğlu Görevi Fahrettin Koca'dan Devraldı

14:15 - Sağlık

Çocukların "Hareketsiz Sosyalleşmesi" Omurga Sağlığını Etkileyebilir

15:51 - Sağlık

Eczacılardan Sahte Ürünlere Karşı Uyarı

14:27 - Sağlık

Kalp Krizi Riskini Artırıyor

15:06 - Sağlık

Prof. Dr. Canan Karatay'dan Korkutan Deterjan Uyarısı!

14:58 - Sağlık

Günün Manşetleri

Ülkemiz Üzerinde Ameliyat Yapılmasına İzin Vermiyoruz

21:33 - Gündem

Sivasspor Çift Antrenmanla Hazırlanıyor

19:32 - Spor

Bülent Uygun: “3-4 Futbolcu Alacağız"

19:30 - Spor

Sivasspor’dan Bir Transfer Daha!

14:42 - Spor

Özgür Özel Sivas'ta Konuştu! Madımak Olayı Bir Can Davası

14:41 - Gündem