Vatan Uğruna Gözlerinden Oldular, Bu Spor İle Hayata Tutundular

1990'lı yıllarda hain terör örgütüne karşı mücadele ederken görme yetilerini kaybeden gaziler, Goalball sporu ile hayata tutundu. Yaklaşık 21 yıldır aktif olarak bu sporla ilgilenen gaziler, gösterdikleri dayanışma ile Türkiye'ye örnek oldu.   

Yaşam - 10 saat önce

 Jandarma Astsubay olarak görev yaparken Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde terörle mücadele operasyonlarına katılan ve bir saldırı sonucu gözlerini kaybederek gazi ünvanı alan Erkan İna, rehabilitasyon merkezinde eşinin yardımı ile golbol sporuyla tanıştı. Eşinin rehabilitasyon sürecini hızlandırmak isteyen gazi Erkan İna'nın eşi Yasemin İna, Goalball takımı kurdu. Terörle mücadele sırasında gazi olan Ümit Sayırlar, Bayram Diker ve Bayram Ünal'dan oluşan Goalball  takımı 2. Lig'de mücadele etmeye başladı. 21 yıldır Goalball sporu ile uğraşan gaziler, el ele vererek hayata tutundu.

  "Bundan sonraki nesillere güzel bir ülke bırakmak için şehit ve gazi olduk" 

  Takımın kuruluş aşamasında yer alan ve kaptanlık görevini üstlenen Erkan İna, "1994 yılında Siirt Pervari'de Jandarma Astsubay olarak görev yapıyorken mayına basmam sonucu yaralandım. Daha sonrasında emekli oldum. 2001 yılında bu yana bu sporla ilgileniyorum. Ankara'da rehabilitasyon merkezinde kursa katıldık. Orada çeşitli kurslara katılıyorduk bu arada bu sporla da ilgilenmeye başladık. O yıllarda Türkiye'ye yeni gelen bu sporda biz de bir takım kurarak katkıda bulunduk. İlk zamanlar Türkiye'de 7 tane olan kulüp şu anda 80, 85 civarına geldi. Biz bunu kurarken tüm gazilerimizi bir araya getirmek amacıyla kurduk. 20 yaşında yaralanmış askerlerimiz hareketsiz evde oturuyorlardı. Bu spor sayesinde bir hareket başladı. Yeni yaralanan arkadaşları aramıza alıyoruz. Onların evden çıkıp kendilerine güvenmelerini sağlıyoruz. Gönül ister ki ülkemizde ne gazi ne şehit olsun ama konumu itibarıyla şehidimiz ve gazimiz eksik olmuyor. Bundan sonra da olmayacak gibi görünüyor. Gaziler ve şehitlerimiz bizim çocuklarımıza güzel bir vatan bırakmamız için bir garanti. Biz de onlardan bu ülkeyi devraldık. Biz de bundan sonraki nesillere güzel bir ülke bırakmak için şehit ve gazi olduk. Bütün Türkiye'deki gazilerimize şifa, şehitlerimize de Allah'tan rahmet diliyorum" dedi.

  1999 yılında Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde çıkan sıcak temasta roket patlaması sonucu gözlerini kaybeden gazi Ümit Sayırlar, "Bu spor sayesinde arkadaşlarımızla buluşup dert paylaşıyoruz. Birbirimize yardımcı oluyoruz" şeklinde konuştu.    Bayram Diker: "Gazi olduktan sonra sporu hiç bırakmadım" 

  Takımda forma giyen Bayram Diker ise, "5 Temmuz 1999 yılında Mardin Nusaybin'de mayın patlaması sonucu gözlerimi kaybettim. Spor süper bir şey. İnsanı çok motive ve deşarj ediyor. Gazi olduktan sonra hiç bırakmadım. İlk olarak yüzme ile başladım ve Türkiye birinciliği kazandım. Sonra golbol sporunu öğrendim ve katıldım. 20 seneyi aşkın bir süredir devam ediyoruz. Çok mutluyuz, güzeliz, iyiyiz. Şu an buradaki takımlar arasında en yaşlıları bizleriz. Çok yaşlı olduğumuz halde onlara kafa tutabiliyor, yenebiliyoruz" ifadelerini kullandı.

  "Benden başka görme engelli yok diye düşünüyordum" 

  Bayram Ünal de 1994 yılında Kars Kağızman'da askerlik görevini yaparken pusuya düştüğünü ifade ederek, "Zaralı asker arkadaşım Üzeyir Gençdoğmuş aynı olayda şehit oldu, ben de gazi oldum. Müsabakalar eğlenceli geçiyor. Biraz yorucu ama eğlenceli. Arkadaşlarla birlikte vakit geçirerek motive oluyoruz. Bağımsızlığımız bu şekilde ortaya çıkıyor. 2003 yılında rehabilitasyon merkezinde başladım. oraya gelene kadar köyden çıkmamıştım. Ben oraya gidene kadar benden başka görme engelli yok diye düşünüyordum. Orada arkadaşlarla tanıştık" şeklinde konuştu. 

 "Bütün gazilerimiz bu onuru hayatları boyunca taşısınlar" 

  Gazi Erkan İna'nın eşi ve aynı zamanda TSK Rehabilitasyon Merkezi Engelliler Spor Kulübü Goalball Antrenörü Yasemin İna ise, "2002 yılında rehabilitasyon merkezinde eşime refakat ederken bu sporla tanıştım. Türkiye'ye gelen ilk eğitmenlerden antrenörlük ve hakemlik kursu alarak arkadaşlarımla 21 yıldır bu yolculuğu sürdürüyorum. 21 yıldır silahlı kuvvetlerde gönüllü olarak çalışıyorum. Eşimin yaralandıktan sonraki sürecini beraber yaşadık. Sporla tanışana kadar dört duvar arasındaydı. Sporla tanıştıktan sonra hem eşimin hem de benim hayata daha adapte olduğumuzu gördük. Bizden sonraki arkadaşlarımıza örnek olabileceğimizi düşünerek devam etme kararı aldık. Oyuna başladığımızda Türkiye'nin milli takımı yoktu. Eşim ve Ümit, milli takıma gitti. Bugün Gaziler Günü, çok özel bir gün. Bu camiada gazi olmuş birçok arkadaşımın Gaziler Günü'nü kutluyorum demek istemiyorum. Hepsi hayatları boyunca bu onuru taşısınlar. Biz de eşim ve çocuklarımla taşımaya devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.  İHA                                  

sivas son dakika    sivas ekspres, ekspres.com ekspres haberler ekspres son dakika

Haftanın Öne Çıkanları

Sivas'ta Belediye Öyle Bir Tesis Açtı Ki

2024-09-13 10:02 - Ekonomi

İLAN SİVAS BELEDİYE BAŞKANLIĞINDAN

2024-09-17 00:00 - Resmi İlanlar

DEMİRDAĞ GAR ŞEFLİĞİ VE VAGON BAKIM ATÖLYESİNE SIVI YAKITLI KAZAN DAİRESİ KURULMASI T.C DEVLET DEMİRYOLLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ(TCDD) 4. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ (SİVAS)

2024-09-16 00:00 - Resmi İlanlar

Sivas'ta Aramızdan Ayrılanlar – 14 Eylül 2024

2024-09-14 09:44 - Gündem

Müdür Yener Öğrencileri Boş Bırakmıyor

2024-09-14 09:42 - Ekonomi

Sivas'ta Sulama Kanalları Temizleniyor

2024-09-14 10:21 - Medya

Zara'da çocuk festivali düzenlendi

2024-09-14 10:15 - Yaşam

3 bakan yardımcısı görevden alındı

2024-09-14 10:35 - Gündem

Tüm İnsanlık Olarak Kendimize Örnek Almalıyız

2024-09-14 10:26 - Gündem

Sivas'ta Bugün Hava Nasıl Olacak?

2024-09-15 09:26 - Yaşam

İlgili Haberler

Yok Artık! Sivas'ta ki Bu İşçiyi Görünce İnanamayacaksınız

11:20 - Yaşam

Teknik Adamdan Dikkat Çeken Transfer Açıklaması

10:27 - Yaşam

Sivas’ta Goalball Rüzgarı Esiyor

10:23 - Yaşam

Sivas'ta Öğrencilere Sıcak Yuva

10:16 - Yaşam

Müslüman Rüzgarla Değişmez

10:11 - Yaşam

Günün Manşetleri

Türkiye'nin ilk yüzer gaz üretim platformu Çanakkale'ye ulaştı

16:06 - Gündem

Sivas'ta Bugün Hangi Eczaneler Nöbetçi?

15:38 - Nöbetçi Eczaneler

Sivaslı Gaziler 18 Yıl Arayla Aynı Yerde Gazi Oldular

15:11 - Gündem

Sivas’ta O İhale Vatandaşın Tepkisini Topladı!

15:01 - Röportajlar

Merkez Bankası Faiz Kararını Açıkladı

14:09 - Gündem