Yeni Yavrular Doğmaya Başladı

Sivas´ın Anadolu Aslanı olarak bilinen ve çip teknolojisiyle korunan Kangal köpeğinde havaların ısınmasıyla birlikte yavru kangallar doğma başladı. Talebin her geçen gün arttığı Kangal köpeğin yavruları doğumdan itibaren özenle bakılıyor.

Gündem - 3 ay önce

Hakan KALELİ

Anadolu Aslanı olarak bilinen Kangal köpekleri Sivas´ın soğuk coğrafyasında yetişiyor. Dişi Kangal köpekleri sonbahar ve ilkbahar döneminde yılda 2 kez yavru dünyaya getiriyor. Kangal köpeğinin gebeliğinin başlamasıyla birlikte anne olacak olan dişi kangal köpeğinin beslenmesine dikkat ediliyor. 2 ay süren gebeliğin ardından doğan yavrular anne karnından itibaren özenle besleniyor. İlk 40 gün annenin bakımını üstlendiği kangal köpeklere daha sonra çeşitli proteinli gıdalar ve mamalar da veriliyor. Daha sonra annesiyle birlikte sürüye karışan Kangal köpeğine sahibi olmak isteyenler Kangal köpeklerini alabiliyor. Sürü korumada en iyi köpekler arasında yer alan Kangal köpeğine ilgi ise her geçen gün artıyor.

Kangal Köpeği Yetiştiricisi Hüseyin Yıldız, Anadolu’nun doğasına en uygun yaşayan hayvanların Kangallar ve kurtlar olduğunu ifade ederek, “Bunlar zaten doğal hayvan ve doğal ırk olduğu için aynı zamanda kuzendirler kendileri doğasın gereğince yaşarlar, ürerler ve çoğalırlar. Aynı zamanda üreme dönemlerine girerler. Dolayısıyla bunların yakın özellikleri yaşam bağları çok fazladır. Biz bunlara çok fazla müdahale etme şansı bulmuyoruz. Bizim müdahil alanlarımız bellidir. Anne doğumu tek başına yapar. Yavruların çok sahipkardır. Korur, kollar ağzıyla merkez memelerine iterler ve çok şefkatli davranır. Çok sahipkar davranır ve sevecendir. Kangalların çok derin yaşam hikayeleri vardır. Tatlısıyla, acısıyla, hüznüyle, mutluluğuyla bizde bunlara ortak oluyoruz" dedi.

KANGALLARIN İYİ BESLENMESİ LAZIM

Kangalların yaşam alanlarında çok iyi beslenmesi gerektiğini belirten Yıldız, “Hareketlilik çok önemli. Onların sağlığı hareketliliğidir. Koşan, gezen serbest buluşan bunu önemseyen bir vücut sistemi olan bir ırktır. Dolayısıyla bunu tolore etmesi lazım. Bu eklemine, vücuduna, beynine, sağlığına yansır. Hamilelik döneminden önce mutlaka annenin iç, dış parazitlerini profesyonelce yapmak lazım. Ondan sonra hamilelik dönemine geçiş yaptığı saatten itibaren eşleşme pozisyonlarındaki seçimleri kendilerine bırakmamak lazım. Kangal ırkı aradığını bulduğu anda temasa geçer eş olur. Üreme dönemi devreye girer. Bunun içinde iki ay laktoz dönemi vardır. İki aydan sonra hayvan yavaş yavaş doğurmaya başlar. Sancıları başlar. Bir hafta önceden tamamen bırakır, keser, sıvı alımı devreye girer. Eşelemeye başlar bölge seçimi yapar. O bölgeyi zaten kendi seçer siz kesinlikle ona bölge tayin edemezsiniz. Ya kuzeyde ya güneyde, batıda ya da ortak bir merkezde odaklanıp oraya doğumu yapar. Nerede güven hisseder, nerede mutlu olursa güneşi tam görebileceği noktada varsa oraya yerleşir oturur doğumu başlar. Bir günde hepsini atmaz. İkinci güne kadar bu doğum devam eder. Hatta bu bazen üçüncü güne kadar sürer. Kangalın en büyük özelliği kendi aralarında eş olmazlar. Kangal çok seçkin çok asil Anadolu´ya yakışan bir kadim mirastır. Doğumdan sonra Kangal´a çok yaklaşmayacaksınız. Anne her şeyi halleder. Çocuğuyla inanılmaz bir buluşma sağlar. Heyecanı yaşar. O heyecanla hatta üç-dört gün yemek dahi yemez. O mutluluğunu o hevesini yavrusundan giderene kadar ortamını rahatlatana kadar yemek dahi yemez. 40 gün boyunca emzirir. “ diye konuştu.

 

SÜRÜ GÜDÜ ÖZELLİĞİNİ İÇİNDE TAŞIR

Kangal yavrularının anne ve babasının öncülük ettiğini aktaran, “Bu seyisliği anne ve baba güdümü ile yapar. İçlerinde sürü güdü özelliği taşıdığı için bunlar içsel olarak doğaya, coğrafyaya, sert iklime, kurda, kuşa her şeye yatkın bir karaktere sahipler yaklaşık 2-3 aydan sonra aşılama takvimi devreye girer. Çıktıktan sonra siz koyunlarla, kuzularla irtibatlı yetiştirmeye başlarsınız. Anne buna yatkın olduğu için anne beraber gezdiği dolaştığı için bunları da beraberinde sevk eder. Kangal özgür ve bağımsız bir yapıya sahip olduğu için onunla korumaya, dost olmayı ve arkadaşlığı seven bir hayvandır. Bu şekilde çok rahat adapte olabilirler. Ama onun en büyük seyisi sevgi ve sahibidir. Uluslararası sektörde Kangallara olan talepler çok fazlalaştı. Kangallar 1,5 ay maksimum iki ay anneyi emecek anne sütünü aldıktan sonra aşı takvimi devreye girer aşılama sisteminin üçüncü periyoduna geçtikten sonra Kangal yavrusu satışa verilir. Talep inanılmaz fazla yetiştirme şansımız yok. Kangal´ın en iyi talep edilmeye başlandı. 2.5 ay sonra Kangalı artık verebilir sahiplendirebilirsiniz.” diye konuştu.

 

 

Haftanın Öne Çıkanları

Sivas’ta Kuyruk, Bu Sefer Et Değil

2024-04-06 10:30 - Gündem

Uzman Estetisyenden Dikkat Çeken Uyarı!

2024-04-02 09:53 - Sağlık

Sivas’ta Tehlikeli Provokasyon

2024-04-01 10:26 - Gündem

AK Parti Sivas Teşkilatı Ya İstifa Edecek Ya Görevden Alınacak!

2024-04-04 09:26 - Gündem

Sivas’ın İlçe İlçe Sonuçları

2024-04-01 10:06 - Gündem

Sivas Milletvekili Rukiye Toy Oyunu Kullandı!

2024-03-31 12:34 - Siyaset

Sivas'ta Aramızdan Ayrılanlar – 31 Mart 2024

2024-03-31 11:20 - Yaşam

Sivaslı Vekile Büyük Tepki

2024-04-05 10:04 - Siyaset

Sivas'ta Borçları Kapattılar

2024-04-05 09:48 - Yaşam

Hilmi Bilgin Oyunu Kullandı

2024-03-31 11:52 - Gündem

İlgili Haberler

Türk Bilim İnsanı Kutupları Onaracak!

14:09 - Gündem

Yollara Akıllı Ulaşım Sistemleri Kurulacak

14:06 - Gündem

Sivas'ta Ekili Araziler Zarar Gördü

12:49 - Gündem

"Ata Tohumu Memleket Meselesi"

12:05 - Gündem

50 Metreden Düşerek Öldü!

12:04 - Gündem

Günün Manşetleri

Sivas'ta Dolandırıcılık Yaptı Denizli'de Yakalandı!

14:14 - Asayiş

Sivas'ta Ekili Araziler Zarar Gördü

12:49 - Gündem

Sivasspor Güç Depoluyor

12:18 - Spor

Bu Kez İndirim Geldi!

11:06 - Gündem

Varisi Olanlar Dikkat!

10:58 - Sağlık