BAMBU AĞACI

ORHAN ENDER

6 yıl önce

 

Bu haftaki yazımın genel olarak ümidini yitirmiş, hayattan hiç bir beklentisi kalmamış ve pes etmiş insanlara bir yol göstereceğine inanıyorum.

Konuya giriş yapmadan önce bir şey daha ifade etmek istiyorum; herkesin hayatının bir dönüm noktası vardır. Önemli olan sabrederek o günü beklemektir.

Hayatımızın dönüm noktası bazen bir kitap, bazen bir hoca ve bazen de bir gazetede okuduğumuz yazı olabilir... O yüzden bütün olaylara ´´acaba bu benim hayatımın dönüm noktası olabilir mi?´´ şeklinde bakmaya gayret edelim... Unutma hayatınızın dönüm noktası aslında çok yakınınızda... Şimdi konuma Bambu ağacının özelliğinden kısaca bahsederek giriş yapmak istiyorum;

Bambu Ağacı Hindistan´da yetişen bir ağaçtır. Uzun ömürlü bitkilerdir. 120 yıla kadar yaşayan türlerine rastlamak mümkündür. Çiftçiler Bambu Ağacı için çok emek sarf ederler.

Öncelikle tohum ekilir, sulanır ve gübrelenir. 1.yıl tohumda hiç bir değişiklik olmaz. Yeniden tohum sulanıp gübrelenir. Bambu ağacı ikinci yılında da filiz vermez. Aynı işlem üçüncü ve dördüncü yıllarda uygulanır fakat inatçı tohum bu yıllarda da filiz vermez.

Çinliler büyük bir sabırla beşinci yılda da tohuma su ve gübre vermeye devam ederler. Ve nihayet beşinci yılın sonlarına doğru bambu yeşermeye başlar. Ve altı hafta gibi kısa bir sürede yirmi yedi metre boyuna ulaşır...

Kıymetli okurlarım.

Bizim bu olaydan bir ders çıkarmamız gerekmektedir.

Eğer şimdi anlatacaklarımı kavrarsanız ümitsizliğin beyninizden yok olduğuna şahit olacaksınız... Gördüğünüz gibi bambu bayağı bir inatçılık yaptı.

Fakat Çinliler bambunun bu inatçılığına rağmen pes etmediler. Eğer pes etmiş olsalardı ne olurdu? Tabi ki de dünyanın en büyük bitkisine sahip olmamış olacaklardı... Ümitsizliğe kapılıp; kaç yıl oldu gübremiz, suyumuz boş yere heba olup gidiyor demedikleri için şuan dünyanın en büyük bitkilerinden bir tanesine sahipler... Kıymetli okurlarım. İşte bizim hayatımızda bu bitki gibidir aslında... Çocukluğumuzdan ele alalım mesela. Herkesin mutlaka çocukluğundan itibaren kurduğu hayalleri vardır. Ulaşmak istediği hedefleri vardır. Fakat önünüze mutlaka sürekli bir engel çıkmıştır. Şimdi size soruyorum; bambu ağacı son altı haftada mı büyüdü?

Yoksa beş yıl verilmiş emeğin neticesinde mi? Tabi ki de o tohuma ilk emek verilmeye başlandığı andan itibaren...

Bizim hayatımızda aynen böyledir. Yaptığımız işlerden şuan da bir netice alamadığımızda tabiri caizse boşa kürek çekiyormuşuz gibi gelir. Fakat sizin şuan da emek verdiğiniz şeyler emin olun ilerleyen zamanlarda karşınıza çıkacaktır. İşte o an da sizin hayatınızın dönüm noktası olacaktır...

YAZARIN DİĞER YAZILARI