DİJİTALE HAZIRLANAN DÜNYA DÜZENİ ÜZERİNE YORUMUMUZ?
AVUKAT EYÜP DEMİRER
5 yıl önce
Değerli Okuyucular,
Önceki yazı metnimde sizlere virüs sonrası dünya düzeni hakkındaki bir kısım beklentilerimi, görüş ve önerilerimi sunmuş idim.
Tabi bu sürece ilişkin olarak daha belki de çok farklı görüş ve temenniler ile karşı karşıya kalacağız.
Şu an içinde bulunduğumuz sürecin tüm dünyada ve birçok farklı alanlarda yansımaları olacaktır.
Özellikle her alanda ilerleyen süreçte biri birinden farklı metodlar tartışılabilir duruma gelecektir.
Başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından her aşamada dile getirilen ? ? Bu süreçler atlatıldıktan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak? ? sözü sadece ülkemiz için değil, dünyanın tüm devletleri için birçok alışkanlıkların geride kalacağını, dünyada yeni dengelerin gündeme geleceğini açıkça ortaya koymaktadır.
Oldukça genç ve dinamik bir nüfusa sahip olan ülkemizin, her dönemde olduğu gibi bu süreçlerin de inşallah en kısa zamanda ve en az hasar ile atlatılması akabinde dünyada birçok alanda yeniden masada olacağı ve daha da güçlenerek yoluna devam edeceğine olan inancım tamdır.
Tabi bu süreçte devletimizin zirvesi Kabine, Bakanlıklar, yerelde Valilikler ve Belediyeler ile tüm kama kurum ve kuruluşlarının, sivil toplum kuruluşlarının ve sair tüm birimlerin görüşmelerinde sağlık sorunları yaşanmaması adına yüz yüze görüşmediği, telekonferans yöntemi ile ekranlardan görüştüğünü yazılı ve görsel medyadan takip etmekteyiz.
Eğitim alanında uzaktan eğitim EBA ( Eğitim Bilişim Ağı ) üzerinden çocuklarımıza eğitim platformlarının sunulduğunu görmekteyiz.
Eğitim alanında EBA ağı zaten mevcut olarak öncesinde kurulmuş ve faal olan bir sistem halinde idi. Dünya gündemi bu sürece girince yaşanılan olumsuzluklar karşısında eğitime okullarda ara verilmesi sonucunda öğrencilerimiz imkanları dahilinde bu dijital platform üzerinden olabildiğince eğitimini destekleme noktasında teşvik edilmektedir.
Tabi bu süreç ilerleyen zaman dilimlerinde nasıl devam eder yaşayıp görmeden bilemeyiz ancak sürece ilişkin normalleşme seyri başladığında ve salgın hastalık riskinin ortadan kalktığı ilgili kurullarımız ve devletimiz yetkililerince topluma duyurularak kaldığı yerden kamusal faaliyetlere alışılagelmiş usulde devam edildiğinde geçen zaman dilimindeki yarar ve zarar masaya yatırılarak tartışılacak yeni metodlar ve öneriler de elbette ki gündeme gelecektir.
Sadece eğitim alanı ile değil adalet ve sair diğer alanlarda da dijital platformlardan katılım sağlanarak kamusal hizmetlerin devam edip etmeyeceği kanaatimce ilerleyen süreçlerde tartışılmaya başlanacaktır.
Yüz yüze değil de bilişim ve internet ağları üzerinden katılım sağlanması hususu bir çok idari alanda uygulanabilir mi uygulanamaz mı tartışılacaktır.
Benim şahsi kanaatim her ne kadar dijital kolaylıklar ile eğitim, adalet, e- ticaret, aile ve sosyal politikalar ve bunun gibi birçok alanda telekonferans yöntemleri ile sağlıklı bir sonuca ulaşılamayacağıdır.
Şöyle ki;
HER İŞİ BAŞARILI KILAN İŞ DİSİPLİNİDİR.
ÇOCUKLARIMIZ SABAH OKULA EĞİTİMLERİ İÇİN SAATİNE UYGUN OLARAK GİTMEKTE VE YÜZ YÜZE ÖĞRETMENLERİNDEN DERS SAATLERİ İÇERİSİNDE İLGİLİ TÜM DERSLERİN EĞİTİMİNİ BİR DİSİPLİN ÇERÇEVESİNDE ALMAKTADIR. ANCAK MEVCUT HALİ İLE SADECE EKRAN BAŞINDA DİSİPLİNDEN UZAK BİR ŞEKİLDE SALT SÜREÇ TAMAMLANANA KADAR EKRANDAN OLDUĞU KADAR YÜRÜTÜLEBİLMEKTEDİR. MİLLİ EĞİTİM BAKANIMIZ YAKIN TARİHE KADAR ÇOCUKLARIN EKRANDAN UZAK KALMASI TEMENNİMİZ İDİ ANCAK SÜREÇ BİZİ BUNA MECBUR ETTİ DİYEREK KENDİSİ AÇIKLAMADA BULUNMUŞ, ADETA ÜZÜNTÜSÜNÜ DİLE GETİRMİŞ DURUMDADIR.
Aynı hususların Adliyelerde duruşmalara katılım için de dijital platformlardan yapılması bir dönem hukuk camiası açısından da tartışılmış idi. Bu durum da kanaatimce adaletin tesisinde bir fayda sağlamayacaktır.
Zira, altyapı eksikliği, kişideki suçlu yada masumluk karinelerinin vicdani kanaatler ile uygulanabilirliği açısından yüz yüze yargılama ortamında hisleri güçlü tutan şekilde yapılması adaletin tesisinde çok daha etkin olacağı görüş ve kanaatindeyim.
Mevcut süreç iş ve planlama sürecindeki disiplini adeta yok etmiş durumdadır.
Bu durum bile bizlere fiziki mekanlarda iş disiplini altında kamusal hizmetlerin uzaktan internet ağları ile bağlantı şeklinde yapılmasının hem şu durumda fiziki şartlarda imkansız olduğunu bunun ciddi bir altyapı maliyeti getirdiğini hem de çalışma disiplini ve anlatılanların kişiler üzerindeki etkisi bakımından mevcut hali ile kamusal hizmetlerin ifa edilmesinin daha doğru olduğunu ortaya koymaktadır.
Bu teknik altyapıların kurulması oldukça ciddi maliyetler ile sağlanabilmektedir ki, her bir vatandaşımızın buna uyum sağlaması imkansız durumda olup özellikle eğitim alanında ailesinin imkanı bulunmayan öğrencilerimize de ciddi bir hakkaniyetsizlik oluşturtacak eğitim, adalet gibi temel haklar her daim eşit şekilde korunarak vatandaşımızın hizmetine sunulmaya mecbur olmalıdır.
Bu sebepler ile dijital dönüşüm, ekran başından çeşitli kamusal alanlardaki temel hizmetlere katılım kanaatim ve bu süreçlerdeki gözlemlerim doğrultusunda hiçbir şekilde verimli olmayacak, mevcut düzen ve mevcut disiplin kesinlikle varlığını ve mevcudiyetini devam ettirerek yürümelidir. Kanaatim; Kamusal hizmetlerin ifasında yöntem olarak en sağlıklı olanın mevcut geçmişten bu yana süregelen metodlar olduğu, bu yönde tartışılan şekilde dijital dönüşüme gidilmemesi gerektiği yönündedir.
Sağlıcakla kalın?