?>
İSLÂM DİNİNDE İBADET NEDİR?
İslâmda ibadetin, dar anlamda yani asıl-temel ibadetler ve geniş anlamda yani ibadet varsayılabilecek ve Allah Tealâ´nın sevap vereceği umulabilecek tavır ve davranışlar (salih ameller-zikirler-şükürler, dualar v.b.) olmak üzere iki türlü anlamı vardır:
1-Asıl-temel ibadetler: İbadet, kişinin Rabbine karşı sevgi ve bağlılığının göstergesi olarak Allah ve Resûlü tarafından, belirlenmiş olan ve yapılması istenilen şekli ve formatı belli, törensel olarak belli zamanlarda, belli kural ve düzen içerisinde yapılan uygulamalardır:
?Merhum Ahmet Hamdi Akseki ibadeti şöyle tarif etmiştir: ?Künhü ve mahiyeti idrak olunamayan ve fakat varlığı, sonsuz kudret ve azameti her yerde sezilen, zahiri sebeplerin fevkinde dilediği tasarruf kudretine sahip olan zata karşı gösterilen tevazu, saygı, itaat ve tazimin en yükseğidir.? Namaz kılmak, oruç tutmak, zekat vermek, Hacca gitmek İslami asıl-temel ibadetlerdir. Aynı zamanda, Kelime-i Şahadetle birlikte İslâmın şartları da olan ve Kur´ân-ı Kerim´de bir çok ayette geçen, buyrulan bu ibadetlerin, Allah ve Resulü tarafından nasıl emredilmiş ve öğretilmiş iseler o şekilde yerine getirilmeleri zorunludur.Hiç kimsenin bunların şekil ve miktarı üzerinde herhangi bir değişiklik yapma hakkı ve yetkisi yoktur!.Başka bir anlatımla ?Kişi, kendi arzusu ve düşüncesine göre bir ibadet tarzı ya da modeli oluşturamaz.İyi ve kötünün, sevap ve günahın sınırlarını ve modellerini bize Allah vermiş, Hz. Peygamber (sas,) bunları bize ulaştırmış ve kendisi de hayatında tam bir örnek oluşturmuştur. Bu asıl-temel ibadetlerin yanında kurban kesmek, Kur´an okumak, i´tikâf, infak, dua, zikir, tövbe, istiğfâr, hamd, senâ, şükür, istiaze, tenzih, takdis, tesbihât, tekbir, telbiye, tehlil gibi ibadetleri de eklemek gerekir.
2- İbadet varsayılabilecek ve Allah Tealâ´nın sevap vereceği umulabilecek tavır ve davranışlar (salih ameller): Bunlar, Allah Tealâ´nın seveceği, hoşuna gideceği, rızasına mazhar olacağı, dolayısıyla ?sevap? vereceği umulan ameller, davranışlardır. Bunlar namütenâhî amellerdir. Sadece örnek teşkil etmesi bakımından bunların bazılarını aşağıdaki gibi birkaç grupta toplayabiliriz:
- Salih Ameller: Salih amel, hem dünyada hem de ahrette bize fayda sağlayacak, hayırlı ve helâl işlere denilir.Bir eylem ve davranışın ibadet varsayılabilmesi, ibadet niteliği kazanabilmesi ve Allah´ın sevabına mazhar olabilmesi için, ancak Allah´ın buyurduğu kurallara uygun ve O´nun rızasını kazanma niyet ve düşüncesiyle bağlantılı olmalıdır. Salih amel niteliği taşıyan davranışların birer ibadet sayılacağı ve sevap verileceği Kur´an-ı kerimde açıkça buyurulmuştur:?İmân edip salih ameller işleyenlere, kendileri için; içinden ırmaklar akan cennetler olduğunu müjdele!?(Bakara,2/25) ?İmân edip salih ameller işleyenler ise cennetliklerdir. Onlar orada ebedî kalacaklardır?(Bakara,2/82
-İhlâs ile Yapılan Davranışlar: İhlâs ile hareket edilmesi, kulun bütün hal ve hareketlerinin Hak Teâlâ´nın rızasına yönelik olması, itikât, ibadet ve ahlâkî hayatın Allah rızasına yönelik olması; Hak rızasından başka bir şeyin bunlara karıştırılmaması anlamına gelir. ?Zaten siz ancak Allah rızası için harcarsınız. hayır olarak her ne harcarsanız-hiç hakkınız yenmeden- karşılığı size tastamam ödenir?(Bakara,2/272). İhlâs, her işe iyi niyetle başlamayı gerektirir. Art niyet ihlâsla bağdaşmaz. Riya, gösteriş, munafıklık, ikiyüzlülük, iki dillilik, yalan, aldatma, kandırma gibi hareketler islâmla ve ihlâsla bağdaşmaz. İhlâs; dışın içe, sözün öze, dilin kalbe uygun olmasıdır.Yinelemek gerekirse, Nisâ Suresinin 114.cü Ayet-i Kerime´sinde birkaç örneği verildiği üzere, yapılan her hareket ve davranışın Allah rızası için yapılması işin özüdür:?Bir sadaka vermeyi, yahut iyilik yapmayı, yahut da insanların arasını düzeltmeyi?kim bunları sırf Allah´ın rızasını kazanmak için yaparsa, biz ona büyük bir mükâfât vereceğiz.?(Nisâ,4/114).Şu halde Allah rızasının alınması amacıyla yapılan davranışlar da ibadet varsayılabileceklerdir.
-İhsan İle Yapılan Davranışlar: İhsân; her işi güzel ve iyi bir şekilde yapmak; her zaman ve her yerde sanki Cenab-ı Allah bizi gözetliyormuş ve yaptığımız işleri, sergilediğimiz tavır ve davranışları denetlemekteymiş gibi hareket etmek anlamını taşır. Hz.Peygamber (s.a.s.) ?İhsân, Allah´a, sanki O´nu görüyormuş gibi kulluk etmendir. Çünkü her ne kadar sen Allah´ı görmesen de O seni görmektedir.?buyurmuştur. İnsanın, daima Allah Tealâ´nın huzurundaymış gibi davranması ve yaptığı işi, görevi en iyi ve güzel şekilde yapması, her türlü kötülükten-hıyanetlikten-kaytarmaktan-hileden-ahlâksızlıktan sakınması, kaçınması gerekir. Rabbini görüyormuşcasına samimi ve içten kulluk eden bir kimse, kulluğun zirvesindedir. Böyle bir kimse bütün gönlüyle Rabbine yönelmiş, özünü Rabbine teslim etmiş ve dinin özünü kavramıştır. Ayeti kerime´de belirtildiği üzere: ?? Kim ihsan derecesine yükselerek özünü Allah´a teslim ederse, onun mükâfatı Rabbinin katındadır.Artık onlara korku yoktur??(Bakara, 2/112)
Şu halde ihsan ile yapılan davranışlar da.ibadet varsayılabileceklerdir.
Geniş anlamda ibadet varsayılabilecek salih ameller, Allah Tealâ´nın adını anarak, yani besmele ile başlayarak, O´nun rızasını gözeterek, emirlerini tutarak, yasaklarını dikkate alarak insanın iyi davranışlar yaptığı veya kötü davranışları terk ettiği her şey ibadet şekline dönüşebilecektir. (Prof Dr.Mehmet Erdoğan, İslâma Giriş, Evrensel Mesajlar,İbadet,Diyanet İşleri Bşk.Yayını, Ankara 2007,s. 93)
Buradaki sihirli sözcük, Hak Tealâ´nın rızasının gözetilmesidir! Aynı davranışları bir başkası böyle bir bilinç ve niyetten yoksun olarak yapsa, örneğin ceza korkusundan dolayı fuhuştan uzak dursa onun sevap alacağını söylemek mümkün değildir.(Prof Dr.Mehmet Erdoğan, a.g.e.,s. 93)
Bu düşüncelerin Kur´ân-ı Kerimde yeri, karşılığı var mıdır?
Salih amel niteliğinde olan, Allah´ın rızasını almayı amaçlayan tutum ve davranışların ?ibadet? varsayılmaları düşüncesi ve Hak Tealâ´nın bunlara da sevap vereceğinin umulması, Kur´ân-ı Kerim´e uygun düşen fikir ve düşüncelerdir. Nitekim, Tevbe Suresinin 120. ayetinde Cenab-ı Allah: ??hiçbir olay yoktur ki, karşılığında kendilerine iyi bir amel(in sevabı) yazılmış olmasın. Şüphesiz Allah iyilik yapanların mükâfatını elbette zâyi etmez.? Buyurmaktadır. Yazdığımız ayetlerin dışında, ayrıca:
-Yüce Rabbimiz, Sebe Suresinin 37. ayetinde ? Ne mallarınız ne de çocuklarınız, sizi bizim katımıza daha çok yaklaştıran şeylerdir ! Ancak iman edip salih amel işleyenler başka. İşte onlar için işlediklerine karşılık kat kat mükâfat vardır. Onlar cennet köşklerinde güven içindedirler.? (Sebe, 34/37) buyurmaktadır.Ayrıca, Nisâ ve ´râf surelerinde de:.
- ? İman edip salih ameller işleyenlere gelince ? ki biz kişiye ancak gücünün yettiğini yükleriz- işte onlar cennetliklerdir.Onlar orada ebedî kalıcıdırlar.?(´râf,42),
-.?İmân edip Salih ameller işleyenlere gelince, (Allah) onların mükâfâtlarını eksiksiz ödeyecek ve lütfundan onlara daha da fazlasını verecektir.?(Nisâ,4/173)buyurmaktadır.
Diğer taraftan Enbiyâ Suresinin 47. ci ayetinde Cenab-ı Allah, sadece asıl-temel ibadetlerin değil, dünyada iken yapılan salih amellerin de, en küçük bir amelin dahi değerlendirileceğini; hiçbir nefsin zerrece haksızlığa uğratılmayacağını, şu halde bunlara ?sevap? verileceğini buyurmaktadır:
? Biz ise kıyamet günü dosdoğru teraziler koyacağız. Hiç bir nefis zerrece haksızlığa uğratılmaz. Ameli bir hardal tanesi ağırlığında da olsa onu getirir koyarız ! Muhasebeci olarak da biz yeteriz.? (Enbiyâ,21/47).
Şu halde, bu ayetlere dayanarak söyleyebiliriz ki, asıl-temel ibadetlerin yanında ibadet telâkki edilebilecek amellerin de Kur´an´ı Kerimde karşılığı-dayanağı bulunmaktadır ve bunlara da sevap verileceği buyrulmaktadır
Burada dikkat edilmesi gereken önemli hususlar vardır:
1-Birincisi: Temel-asıl ibadetler ile ibadet telâkki edilen ameller birbirlerinin yerine ikame edilemezler:Bir asıl ibadetin ve ibadet telâkki edilen her bir tutum ve davranış tarzının da ayrı bir önemi ve sorumluluğu vardır.Bir ibadet tarzı diğerinin yerine geçemeyeceği gibi, bir ibadet türünün yerine getirilmiş olması diğerinden doğan sorumluluğu da ortadan kaldırmaz. Mesela namaz kılmak asıl ibadettir; helal rızkını kazanmak için yukarıda açıkladığımız mahiyetteki yani kısaca Allah´ın rızası gözetilerek yapılan salih davranışlar da ibadet varsayılabilir. Ancak, bir Müslüman, ben işime Allah adıyla başlayıp, Hak Tealâ´nın rızasını kazanmak amacı güderek çalışıyorum ve yararlı üretimler, iyilikler, infaklar yapıyorum, dolayısıyla ibadet telâkki edilebilecek davranışlar, salih ameller yapıyorum diye namaz kılmayı veya diğer asıl-şart ibadetlerini askıya alamaz. Bunların hiç birisi birbirlerinin yerine ikame edilemezler (Hayati Hökelekli, a.g.e.s.84).
2-İkincisi : İbadetlerin ve ibadet telâkki edilebilen amellerin ayrı ayrı sevap katsayıları var olduğu düşünülebilir: İslâmın şartları olan namaz, oruç, hac ve zekât ibadetlerinin Cenab-ı Allah nezdindeki değerleri ve sevapları ile mahiyetleri ve yapılışları itibariyle ibadet telâkki edilen salih amellerin Allah Tealâ nezdindeki değer ve sevabının aynı olması umulmaz. İslâmın asıl-temel ibadetleri olan namaz, oruç, zekat ve Hac ibadetlerinin sevap katsayısının farklı olması düşünülebilir. Nitekim, Cenab-ı Allah, namazını dosdoğru kılanlara büyük bir mükâfât verileceğini(Nisâ, 4/162); rahmete erdirileceğini(Ankebut,29/45) buyurmaktadır.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
-
İSLAMİYETİN DAYANDIĞI AHLÂK DÜSTURLARI .
31-03-2023
-
SALİH AMEL
29-03-2023
-
ZEMZEM.
28-03-2023
-
MAKAM-I İBRAHİM.
25-03-2023
-
KELİME-İ ŞAHADET VE FAZİLETİ.
24-03-2023
-
EDEP VE HAYÂ SAHİBİ OLMAK.
20-03-2023
-
Peygamberimizin Kul Hakkı anlayışı.
18-03-2023
-
YOLUM GÖSTER EFENDİM
15-03-2023
-
SALİH AMEL
11-03-2023
-
SALİH AMEL -2
11-03-2023
-
YOLUM GÖSTER EFENDİM
10-03-2023
-
GÖNÜL
09-03-2023
-
İSLAMİYETİN DAYANDIĞI AHLÂK DÜSTURLARI .
08-03-2023
-
SANA SIĞINIRIM
08-03-2023
-
MEVLÂM HAS EYLER
06-03-2023
-
BULUNUR
02-03-2023
-
İMANSIZ BIRAKMA ALLAH’IM
02-03-2023
-
DÜNYA HAYATI
01-03-2023
-
YOLUM GÖSTER EFENDİM
27-02-2023
-
YETİŞ İMDADIMA
24-02-2023
-
Abdest almanın fazileti.
23-02-2023
-
GEÇ
22-02-2023
-
DOĞA
20-02-2023
-
ALLAH AŞKI
18-02-2023
-
VADE
16-02-2023
-
MUNAFIKLIK
15-02-2023
-
SEVERİM SENİ
14-02-2023
-
VADE
13-02-2023
-
HUZUR -1
11-02-2023
-
CANIM
09-02-2023
-
YETİŞ DOSTUM!
08-02-2023
-
MAHŞER
06-02-2023
-
DOSTUM HEY!
04-02-2023
-
MEVLÂM HAS EYLER
31-01-2023
-
ÇAĞIN HASTALIĞI
30-01-2023
-
HUZUR -1
28-01-2023
-
SEVGİ PINARI
23-01-2023
-
İHLÂS İLE YAPILAN DAVRANIŞLAR.
21-01-2023
-
KIYAMET
19-01-2023
-
İSLAMİYETİN DAYANDIĞI AHLÂK DÜSTURLARI .
18-01-2023
-
Besmelenin Faziletleri:
16-01-2023
-
CUMA GÜNÜN FAZİLETİ.
14-01-2023
-
DÜNYA FANİ
13-01-2023
-
İNSANOĞLU
12-01-2023
-
GÖNÜL
11-01-2023
-
VAKİT NAMAZLARI
09-01-2023
-
HANDA TEFEKKÜR!
07-01-2023
-
BİLİNMEZ ALAN: GAYB
04-01-2023
-
SANA SIĞINIRIM
03-01-2023
-
MEVLÂM HAS EYLER
31-12-2022
-
YETİŞ İMDADIMA
30-12-2022
-
VAKİT NAMAZLARI
29-12-2022
-
KUR’AN UYARICIDIR!
28-12-2022
-
İMANSIZ BIRAKMA ALLAH’IM
27-12-2022
-
KUR’AN UYARICIDIR!
26-12-2022
-
DÜNYA HAYATI
24-12-2022
-
SANA SIĞINIRIM
22-12-2022
-
VAKİT NAMAZLARI
21-12-2022
-
MAHŞER
20-12-2022
-
İNSANOĞLU
17-12-2022
-
KIBLEYE DÖN
15-12-2022
-
KIBLEYE DÖN
14-12-2022
-
YETİŞ DOSTUM!
12-12-2022
-
İMANSIZ BIRAKMA ALLAH’IM
10-12-2022
-
BEKLERİM FAKİR
08-12-2022
-
CANIM
07-12-2022
-
DÜNYA FANİ
05-12-2022
-
HANDA TEFEKKÜR!
03-12-2022
-
İMANSIZ BIRAKMA ALLAH’IM
02-12-2022
-
MÜ’MİNLER DOSTTUR-1
01-12-2022
-
SALİH AMEL
26-11-2022
-
İhlâs-Nâs- Felâk Surelerinin Fazileti.
25-11-2022
-
2020 R.A. SELAMLAŞMANIN ÖNEMİ
24-11-2022
-
Peygamber’imizin Çocuk sevgisi.
19-11-2022
-
Besmelenin Faziletleri:
12-11-2022
-
ZEMZEM.
11-11-2022
-
Abdest almanın fazileti.
10-11-2022
-
SALİH AMEL
08-11-2022
-
MAKAM-I İBRAHİM.
07-11-2022
-
ALLAH SEVGİSİ
05-11-2022
-
İSLAMİYETİN DAYANDIĞI AHLÂK DÜSTURLARI .
01-11-2022
-
MAKAM-I İBRAHİM.
29-10-2022
-
RAVZA-İ MUTAHHARA= CENNET BAHÇESİ
27-10-2022
-
SALİH AMEL
24-10-2022
-
Abdest almanın fazileti.
18-10-2022
-
ŞİRK (ALLAH’A ORTAK KOŞMAK )
17-10-2022
-
ZEMZEM.
15-10-2022
-
ZEMZEM.
08-10-2022
-
İSLAMDA VAFTİZ YOKTUR.
07-10-2022
-
ŞİRK (ALLAH’A ORTAK KOŞMAK )
06-10-2022
-
ARAFAT.
05-10-2022
-
HACERÜL ESVED
03-10-2022
-
Hz. Peygamber Efedimize (s.a.s.) Salât ve selâm getirmek.
01-10-2022
-
Peygamber Efendimizin Kötülüklere Karşı Sabrı.
29-09-2022
-
MAKAM-I İBRAHİM.
28-09-2022
-
HACERÜL ESVED
27-09-2022
-
Peygamber’imizin Çocuk sevgisi.
26-09-2022
-
Peygamberimizin Allah’a Güvenmesi.
24-09-2022
-
DOST
22-09-2022
-
KELİME-İ ŞAHADET VE FAZİLETİ
21-09-2022
-
HUZURLU OL
19-09-2022
-
LÂ İLÂHE İLLALLAH DEMENİN FAZİLETİ
17-09-2022
-
ZİKİRLE, HEP ZİKİRLE
15-09-2022
-
HIRS VE HASET
14-09-2022
-
TEFEKKÜR
12-09-2022
-
İMAN ETMEK
10-09-2022
-
ALLAH AŞKI
09-09-2022
-
SADAKA-İ CARİYE
08-09-2022
-
HIRS VE HASET
07-09-2022
-
CENNETE FİDAN DİKMEK
05-09-2022
-
KUR’AN’I KERİM HAKKINDA KISA BİLGİ
02-09-2022
-
GIYBET VE İFTİRANIN FARKI NEDİR?
01-09-2022
-
HAYAT BOŞ
31-08-2022
-
ZİKİRLE, HEP ZİKİRLE
29-08-2022
-
YÂ MUHAMMED MUSTAFA
27-08-2022
-
İYİLİK- KÖTÜLÜK
25-08-2022
-
KUR’AN’I KERİM HAKKINDA KISA BİLGİ:
24-08-2022
-
Hz.PEYGAMBERİMİZİN ÇOCUK SEVGİSİ.
22-08-2022
-
İSLÂMDA AKLIN ÖNEMİ:
20-08-2022
-
MUNAFIKLIK
17-08-2022
-
HZ. PEYGAMBER’İN(s.a.s.) SON HUTBESİ:
15-08-2022
-
CENNETE FİDAN DİKMEK:
13-08-2022
-
AKRABALIK BAĞLARI KOPARILMAMALIDIR: SILA-İ RAHİM.
11-08-2022
-
Yüzlerce yıl bekleyen mektup:
10-08-2022
-
DÜNYA HAYATI GEÇİCİDİR
06-08-2022
-
İLİM ÖĞRENMENİN FAZİLETİ.
01-08-2022
-
ANA-BABAYA İYİLİK ETMEK
30-07-2022
-
İSLÂMDA AKLIN ÖNEMİ:
28-07-2022
-
Yüzlerce yıl bekleyen mektup:
27-07-2022
-
HAK TEALÂ’NIN ASLA BAĞIŞLAMADIĞI GÜNAH: ŞİRK GÜNAHI
25-07-2022
-
Kâbe-i Muazzama:
23-07-2022
-
KELİME-İ ŞAHADET VE FAZİLETİ
19-07-2022
-
HZ.PEYGAMBERİN(s.a.s.)MEDİNE’DE VERDİĞİ İLK CUMA HUTBESİ:
16-07-2022
-
AİLENİN ÖNEMİ
14-07-2022
-
BESMELENİN FAZİLETLERİ
07-07-2022
-
İLİM ÖĞRENMENİN FAZİLETİ.
06-07-2022
-
SEFER
04-07-2022
-
İSLÂMDA AHLÂK ANLAYIŞI
02-07-2022
-
KUR’AN’I KERİME GÖRE CENNET
01-07-2022
-
GÖNÜL GÖZÜ İLE GÖRMEK.
29-06-2022
-
NİYET VE AMEL
28-06-2022
-
MELEKLER DOSTTUR !
27-06-2022
-
HZ. PEYGAMBER’E (s.a.s.) SALÂT GETİRMENİN FAZİLETİ.
25-06-2022
-
SELAMLAŞMANIN ÖNEMİ
24-06-2022
-
DÜNYA HAYATI GEÇİCİDİR
23-06-2022
-
MERHAMETLİ OLMAK
18-06-2022
-
KİM İYİDİR-KİM KÖTÜDÜR ?
13-06-2022
-
DÜNYA HAYATI BİR İMTİHAN YERİDİR.
11-06-2022
-
PEYGAMBERİMİZİN KÖTÜLÜĞE KARŞI SABRI.
06-06-2022
-
ANA-BABAYA İYİLİK ETMEK
04-06-2022
-
HUZURLU YAŞAMANIN SIRRI.
02-06-2022
-
AİLENİN ÖNEMİ
01-06-2022
-
MÜMİN KİŞİ TEMİZ OLMALIDIR.
30-05-2022
-
Hz.PEYGAMBERİMİZİN GENEL ADETLERİ.
28-05-2022
-
GIYBET ETMEK ÇOK KÖTÜDÜR.
26-05-2022
-
İNSANIN EN ÖNEMLİ AMACI: ALLAH’IN RIZASINI KAZANMA YOLLARI
25-05-2022
-
PEYGAMBERİMİZİN KÖTÜLÜĞE KARŞI SABRI.
23-05-2022
-
DÜNYA HAYATI GEÇİCİDİR: HESAP GÜNÜNE HAZIR OLUNMALIDIR.
19-05-2022
-
PEYGAMBERİMİZİN ALLAH’I ZİKRİ
18-05-2022
-
İNSANIN EN ÖNEMLİ AMACI: ALLAH’IN RIZASINI KAZANMA YOLLARI.
14-05-2022
-
KİBİRLİ, GURURLU OLMAK
12-05-2022
-
İLÂHÎ AŞK
11-05-2022
-
ALLAH’A TÖVBE-İSTİĞFAR ETMEK
10-05-2022
-
ÖLÜM VE İKİNCİ HAYATA DOĞUŞ.
07-05-2022
-
İNSAN !?
05-05-2022
-
MUHTEREM OKUYUCULARIM,
30-04-2022
-
Kadir Gecesinin Fazileti.
27-04-2022
-
HACCIN FAZİLETİ
26-04-2022
-
PEYGAMBERİMİZİN ALLAH’I ZİKRİ
25-04-2022
-
HÛD SÛRESİNİN FAZİLETİ.
23-04-2022
-
HZ. PEYGAMBERİN MÜHRÜ
20-04-2022
-
“İHSÂN” İLE HAREKET ETMEK
19-04-2022
-
DOST EDİNMENİN ÖNEMİ
18-04-2022
-
ÖLÜM VE İKİNCİ HAYATA DOĞUŞ.
16-04-2022
-
İNSANLARIN BİRBİRİNİ SEVMESİ
15-04-2022
-
FATİHA SÛRESİNİN FAZİLETİ
14-04-2022
-
KABENİN ÖRTÜSÜ
13-04-2022
-
-ALLAH’IN SEVDİĞİ KULLAR KİMLERDİR?
12-04-2022
-
FİRDEVS CENNETİNE KAVUŞACAK OLAN MÜMİNLER:
09-04-2022
-
EDEP VE HAYÂ SAHİBİ OLMAK.
07-04-2022
-
İLİM ÖĞRENMENİN FAZİLETİ.
05-04-2022
-
İslâm İnancının Diğer Dinlerden Farkı ve Üstünlüğü.
04-04-2022
-
ORUÇ TUTMAK :
02-04-2022
-
CENNETE FİDAN DİKMEK.
26-03-2022
-
İLİM ÖĞRENMENİN FAZİLETİ.
25-03-2022
-
İSLÂMİYETTE VAFTİZ YOKTUR.
24-03-2022
-
İSLAMİYETTE TEVHİD ESASTIR.
23-03-2022
-
HARAM –MEKRUH- HELÂL.
17-03-2022
-
FATİHA SURESİNİN FAZİLETİ.
16-03-2022
-
MESCİD-İ NEBEVÎ.
15-03-2022
-
GÖNÜL GÖZÜ İLE GÖRMEK.
12-03-2022
-
HÛD SURESİNİN FAZİLETİ.
09-03-2022
-
GÖNÜL GÖZÜ İLE GÖRMEK.
02-03-2022
-
SAFA TEPESİ.
01-03-2022
-
HİKMET YÜKLÜ ÖĞÜTLER
28-02-2022
-
AİLENİN ÖNEMİ
26-02-2022
-
NİYET VE AMEL
17-02-2022
-
MERHAMETLİ OLMAK.
16-02-2022
-
HÛD SURESİNİN FAZİLETİ.
12-02-2022
-
MEKKE’DEKİ KUTSAL BİR SEMT ARAFAT.
09-02-2022
-
RAVZA-İ MUTAHHARA: EDEP VE SAYGI.
05-02-2022
-
RİYA
04-02-2022
-
FİRDEVS CENNETİNE KAVUŞACAK OLAN MÜMİNLER:
03-02-2022
-
ŞİDDETE BAŞVURMAK VE AZGINLIK.
01-02-2022
-
MESCİD-İ NEBEVÎ.
31-01-2022
-
GÖNÜL GÖZÜ İLE GÖRMEK.
29-01-2022
-
HZ. PEYGAMBERİMİZ EFENDİMİZİN (s.a.s.) MEDİNE’DE VERDİĞİ İLK CUMA HUTBESİ:
25-01-2022
-
İLİM ÖĞRENMENİN FAZİLETİ.
22-01-2022
-
KELİME-İ ŞAHADET VE FAZİLETİ
19-01-2022
-
CENNETE FİDAN DİKMEK.
15-01-2022
-
SA’Y !
13-01-2022
-
KÂBE KAPISI.
12-01-2022
-
PEYGAMBERİMİZİN SEVGİYE VERDİĞİ ÖNEM.
11-01-2022
-
İYİLİĞİ EMREDİP – KÖTÜLÜĞÜ MEN ETMEK.
10-01-2022
-
HZ. PEYGAMBERİMİZ EFENDİMİZİN (s.a.s.) SON HUTBESİ:
05-01-2022
-
GÖNÜL GÖZÜ İLE GÖRMEK.
04-01-2022
-
HÛD SURESİNİN FAZİLETİ.
03-01-2022
-
İSLAMİYETTE TEVHİD ESASTIR.
01-01-2022
-
HÛD SURESİNİN FAZİLETİ.
30-12-2021
-
SAFA TEPESİ.
29-12-2021
-
ALLAH KORKUSU VE SEVGİSİ.
24-12-2021
-
RAVZA-İ MUTAHHARA: EDEP VE SAYGI.
22-12-2021
-
ŞİDDETE BAŞVURMAK VE AZGINLIK.
18-12-2021
-
ŞİDDETE BAŞVURMAK VE AZGINLIK.
09-12-2021
-
CENNET YOLCUSU OLABİLMEK!
08-12-2021
-
ALLAH’I ZİKRETMEK
04-12-2021
-
TATLI DİL, GÜLER YÜZ, HOŞGÖRÜ.
01-12-2021
-
İNSAN !?
27-11-2021
-
KİBİRLİ, GURURLU OLMAK
24-11-2021
-
37-İYİLİK- KÖTÜLÜK
20-11-2021
-
RAVZA-İ MUTAHHARA: EDEP VE SAYGI
18-11-2021
-
MESCİD-İ NEBEVÎ.
13-11-2021
-
İYİLİĞİ EMREDİP – KÖTÜLÜĞÜ MEN ETMEK
10-11-2021
-
KUR’AN’I KERİM’E GÖRE CEHENNEM
06-11-2021
-
MESCİD-İ NEBEVÎ.
05-11-2021
-
GÖNÜL GÖZÜ İLE GÖRMEK.
03-11-2021
-
İYİLİĞİ EMREDİP – KÖTÜLÜĞÜ MEN ETMEK
30-10-2021
-
HAC SIRASINDA ŞEYTAN TAŞLAMANIN YAPILDIĞI MİNA.
28-10-2021
-
ALLAH’ın RIZASINI ALMAK!
27-10-2021
-
ALLAHU TEALÂ’NIN ZÂTI HAKKINDA TEFEKKÜR EDİLMEZ.
26-10-2021
-
SEVGİNİN ÖNEMİ:
25-10-2021
-
YASİN SURESİNİN FAZİLETİ
22-10-2021
-
ALLAH’IN UMULAN RAHMETİ KİMLER İÇİNDİR?
21-10-2021
-
KÂBE KAPISI.
20-10-2021
-
ALLAH’I ZİKRETMEK
18-10-2021
-
CENNETE FİDAN DİKMEK
16-10-2021
-
HAC SIRASINDA ŞEYTAN TAŞLAMANIN YAPILDIĞI MİNA.
15-10-2021
-
SADAKA-İ CARİYE
14-10-2021
-
PEYGAMBERİMİZİN SEVGİYE VERDİĞİ ÖNEM
13-10-2021
-
AİLENİN ÖNEMİ
09-10-2021
-
ALLAH’ın RIZASINI ALMAK!
07-10-2021
-
CENNETE FİDAN DİKMEK
06-10-2021
-
GÖNÜL GÖZÜ İLE GÖRMEK
02-10-2021
-
HAC SIRASINDA VAKFE YAPILAN YER: MÜZDELİFE
30-09-2021
-
ALLAH KORKUSU VE SEVGİSİ
29-09-2021
-
HARAM –MEKRUH- HELÂL
25-09-2021
-
BESMELENİN FAZİLETİ
23-09-2021
-
ADALETLİ OLMAK!
20-09-2021
-
CENNET YOLCUSU OLABİLMEK!
18-09-2021
-
TATLI DİL, GÜLER YÜZ, HOŞGÖRÜ
16-09-2021
-
DUA ETMEK
15-09-2021
-
TATLI DİL, GÜLER YÜZ, HOŞGÖRÜ
14-09-2021
-
“İNŞALLAH” DEMENİN FAZİLETİ
11-09-2021
-
SEVGİNİN ÖNEMİ
06-09-2021
-
ŞİDDETE BAŞVURMAK VE AZGINLIK
04-09-2021
-
İYİLİĞİ EMREDİP – KÖTÜLÜĞÜ MEN ETMEK
01-09-2021
-
İNSANIN ALLAH’A KARŞI FARZ NİTELİĞİNDEKİ GÖREVLERİ
31-08-2021
-
KIBLEYE DÖN
28-08-2021
-
HÛD SURESİNİN FAZİLETİ
26-08-2021
-
MEKKE’DEKİ KUTSAL BİR SEMT ARAFAT.
25-08-2021
-
DUA ETMEK
23-08-2021
-
RAVZA-İ MUTAHHARA: EDEP VE SAYGI
21-08-2021
-
HACERÜL ESVED
20-08-2021
-
İSLÂMİYETTE VAFTİZ YOKTUR.
19-08-2021
-
ALLAH’IN RAHMETİNDEN ÜMİT KESİLMEZ
12-08-2021
-
ÜMİT KESMEM
07-08-2021
-
ALLAH’A SIĞINMAK
05-08-2021
-
İNSANA ŞEYTANIN MUSALLAT OLMASI
29-07-2021
-
FAKAK OL, ŞAFAK!
19-07-2021
-
FİRDEVS CENNETİNE KAVUŞACAK OLAN MÜMİNLER:
17-07-2021
-
HAK TEALÂ’NIN ASLA BAĞIŞLAMADIĞI GÜNAH: ŞİRK GÜNAHI
16-07-2021
-
DÜNYA HAYATI GEÇİCİDİR
15-07-2021
-
HESAP GÜNÜNE HAZIR OLMALIDIR.
14-07-2021
-
MAHLUKAT ÜÇ KISIMDA YARATILMIŞTIR.
12-07-2021
-
KUR’AN’I KERİME GÖRE CENNET
10-07-2021
-
KUR’AN’I KERİM’E GÖRE CEHENNEM
08-07-2021
-
İBADETE BAHANE YOKTUR.
07-07-2021
-
YEŞER ARTIK !
06-07-2021
-
CUMA GÜNÜNÜN FAZİLETİ
01-07-2021
-
BOZGUNCULUK YAPMAMAK.
26-06-2021
-
KANAATKÂR OLMALIDIR
19-06-2021
-
DUA ETMEK
17-06-2021
-
TATLI DİL, GÜLER YÜZ, HOŞGÖRÜ
16-06-2021
-
PEYGAMBERİMİZİN SEVGİYE VERDİĞİ ÖNEM
12-06-2021
-
FATİHA SURESİNİN FAZİLETİ.
10-06-2021
-
HZ.PEYGAMBERİMİZ EFENDİMİZE SALÂT VE SELÂM GETİRMEK.
09-06-2021
-
AİLENİN ÖNEMİ
07-06-2021
-
İNSAN !?
05-06-2021
-
ŞİDDETE BAŞVURMAK VE AZGINLIK
03-06-2021
-
HACCIN FAZİLETİ
02-06-2021
-
ALLAH KORKUSU VE SEVGİSİ
01-06-2021
-
KANAATKÂR OLMALIDIR
27-05-2021
-
İNSANIN ALLAH’A KARŞI FARZ NİTELİĞİNDEKİ GÖREVLERİ
26-05-2021
-
SEVGİNİN ÖNEMİ:
20-05-2021
-
CENNETE FİDAN DİKMEK
19-05-2021
-
MUHTAÇLARA YARDIM ETMEK: İNFAK
18-05-2021
-
SABIRLI OLMAK.
28-04-2021
-
TATLI DİL, GÜLER YÜZ, HOŞGÖRÜ.
22-04-2021
-
MUHTAÇLARA YARDIM ETMEK: İNFAK
21-04-2021
-
ORUÇ VE RAMAZAN AYININ FAZİLETİ
15-04-2021
-
İNSANA, ŞEYTANIN MUSALLAT OLMASI.
08-04-2021
-
SELAM VERMENİN FAZİLETİ
07-04-2021
-
ZEMZEM.
01-04-2021
-
ŞİRK (ALLAH’A ORTAK KOŞMAK )
25-03-2021
-
HÛD SURESİNİN FAZİLETİ.
24-03-2021
-
KULLUK BİLİNCİYLE GEÇİRİLEN BİR ÖMÜR.
17-03-2021
-
KUR’AN’I KERİM HAKKINDA KISA BİLGİ:
13-03-2021
-
TEVEKKÜL
10-03-2021
-
KADIN HAKKINDA İSLAMDAN ÖNCEKİ ANLAYIŞ
03-03-2021
-
ZEMZEM.
25-02-2021
-
MAKAM-I İBRAHİM.
24-02-2021
-
CENNETE FİDAN DİKMEK:
22-02-2021
-
Abdest almanın fazileti.
17-02-2021
-
Hz. Peygamber Efedimize (s.a.s.) Salât ve selâm getirmek.
11-02-2021
-
KUR´AN-I KERİMİN İNCİLLERDEN FARKI:
10-02-2021
-
HIRS VE HASET
04-02-2021
-
GIYBET, BÜYÜK BİR GÜNAHTIR
28-01-2021
-
Mi´râç ve Ettehiyyâtü´nün Fazileti:
21-01-2021
-
FATİHA SURESİNİN FAZİLETİ
20-01-2021
-
FATİHA SURESİNİN FAZİLETİ
23-12-2020
-
İHLÂS İLE YAPILAN DAVRANIŞLAR.
10-12-2020
-
GIYBET, BÜYÜK BİR GÜNAHTIR
19-11-2020
-
Besmelenin Faziletleri:
13-11-2020
-
EDEP VE HAYÂ SAHİBİ OLMAK.
26-10-2020
-
EDEP VE HAYÂ SAHİBİ OLMAK.
16-10-2020
-
AHİRET HAYATINI İNKAR EDENİN DİKKATİNE!
15-10-2020
-
HAK VE BATIL
14-10-2020
-
HIRS VE HASET
13-10-2020
-
MERHAMET
12-10-2020
-
HZ. PEYGAMBER EFENDİMİZİN, İŞCİYİ TAKDİR ETMESİ
10-10-2020
-
KUR´AN´I KERİM HAKKINDA KISA BİLGİ:
08-10-2020
-
HARAM-HELAL DUYARLILIĞI
06-10-2020
-
MERHAMET
06-10-2020
-
YALANCI ŞAHİTLİK
05-10-2020
-
SALİH AMEL
03-10-2020
-
GIYBET, BÜYÜK BİR GÜNAHTIR
02-10-2020
-
ŞİRK GÜNAHI
30-09-2020
-
HZ. PEYGAMBER EFENDİMİZİN, İŞCİYİ TAKDİR ETMESİ
29-09-2020
-
BOZGUNCULUK TOPLUMA İHANETTİR
28-09-2020
-
ALLAH´IN SEVDİĞİ KULLAR KİMLERDİR?
26-09-2020
-
Hz. Peygamber Efedimize (s.a.s.) Salât ve selâm getirmek.
25-09-2020
-
İSLAMDA VAFTİZ YOKTUR
24-09-2020
-
Peygamberimizin Allah´a Güvenmesi
23-09-2020
-
HAK VE BATIL
22-09-2020
-
KADIN HAKKINDA İSLAMDAN ÖNCEKİ ANLAYIŞ
21-09-2020
-
2020 R.A. SELAMLAŞMANIN ÖNEMİ
19-09-2020
-
ABDEST ALMANIN FAZİLETİ
16-09-2020
-
KUR´AN´I KERİM HAKKINDA KISA BİLGİ:
15-09-2020
-
ALLAH´IN SEVDİĞİ KULLAR KİMLERDİR?
15-09-2020
-
HACERÜL ESVED
14-09-2020
-
SALİH AMEL
11-09-2020
-
İNSAN !?
10-09-2020
-
EDEP VE HAYÂ SAHİBİ OLMAK.
09-09-2020
-
Peygamberimizin Kul Hakkı anlayışı.
08-09-2020
-
İNSANOĞLU : BAZAN MELEK BAZAN ŞEYTAN
05-09-2020
-
ÇAĞIN HASTALIĞI: GIYBET
03-09-2020
-
BAĞIMLILIK BİR TUZAKTIR
02-09-2020
-
PAYLAŞTIKCA ARTAN DEĞER: İYİLİK
31-08-2020
-
ALLAH´A ŞÜKREDEN BİR KUL OLMAK
24-08-2020
-
CENNET YOLCUSU OLABİLMEK
22-08-2020
-
SÜREKLİ İMTİHAN SAHASI: ÖMÜR
20-08-2020
-
KULLUK BİLİNCİYLE GEÇİRİLEN BİR ÖMÜR.
19-08-2020
-
GÜNEŞİN DOĞDUĞU EN HAYIRLI GÜN: CUMA
19-08-2020
-
Peygamberimizin Kul Hakkı anlayışı
18-08-2020
-
İSLAM´DA KÖTÜ AHLAKIN BELİRTİLERİ
17-08-2020
-
ALLAH´IN SEVDİĞİ KULLAR KİMLERDİR?
15-08-2020
-
Peygamberimizin Allah´a Güvenmesi
08-08-2020
-
Peygamber Efendimizin Kötülüklere Karşı Sabrı.
25-07-2020
-
ZEMZEM
23-07-2020
-
KADİR GECESİ NASIL DEĞERLENDİRİL MELİDİR?
11-07-2020
-
HACERÜL ESVED
27-06-2020
-
HACERÜL ESVED
20-06-2020
-
KADİR GECESİNİN FAZİLETİ
11-06-2020
-
Hz. PEYGAMBER´in (s.a.s.) MEDİNE´de VERDİĞİ İLK CUMA HUTBESİ.
06-06-2020
-
ALLAH´IN SEVMEDİĞİ KULLARI KİMLERDİR?
02-06-2020
-
CUMA GÜNÜN FAZİLETİ
29-05-2020
-
MÜSLÜMANA DOĞRU YOLU GÖSTERMEK
27-05-2020
-
KUR´AN´I KERİM HAKKINDA KISA BİLGİ:
22-05-2020
-
MÜNAFIKLIK NEDİR?.
13-05-2020
-
TÖVBE SÜTUNU (EBU LUBABE DİREĞİ)
04-05-2020
-
RAVZA-İ MUTAHHARA= CENNET BAHÇESİ
20-04-2020
-
ALLAH SEVGİSİ
06-04-2020
-
KUR´AN VE SÜNNET BİR BÜTÜNDÜR.
30-03-2020
-
ŞİRK GÜNAHI
26-03-2020
-
KUR´AN´I KERİM HAKKINDA KISA BİLGİ:
25-03-2020
-
MÜNAFIKLIK NEDİR?.
24-03-2020
-
SELAM VERMENİN FAZİLETİ
21-03-2020
-
KUR´AN VE SÜNNET BİR BÜTÜNDÜR
20-03-2020
-
YALAN VE HİLE
19-03-2020
-
MÜSLÜMANA DOĞRU YOLU GÖSTERMEK
18-03-2020
-
GÖZDEKİ PERDE
14-03-2020
-
İNSANA, ŞEYTANIN MUSALLAT OLMASI
13-03-2020
-
HZ. PEYGAMBER EFENDİMİZİN, İŞCİYİ TAKDİR ETMESİ
12-03-2020
-
BESMELENİN FAZİLETLERİ
11-03-2020
-
MELEKLER İYİ İNSANIN DOSTUDUR
06-03-2020
-
TEVEKKÜL
04-03-2020
-
EDEP VE HAYÂ SAHİBİ OLMAK
02-03-2020
-
SELAM VERMENİN FAZİLETİ
29-02-2020
-
ŞİRK (ALLAH´A ORTAK KOŞMAK )
28-02-2020
-
MÜNAFIKLIK NEDİR?
27-02-2020
-
?İNŞALLAH!? DEMENİN ÖNEMİ ve FAZİLETİ
26-02-2020
-
BEYAZIT-I BESTAMİ İLE ŞEYTAN´IN KONUŞMASI
24-02-2020
-
HIRS VE HASET
22-02-2020
-
ÂYET-EL KÜRSδNİN FAZİLETİ
21-02-2020
-
GÖZDEKİ PERDE
20-02-2020
-
RİYA
18-02-2020
-
İSLAMDA VAFTİZ YOKTUR
14-02-2020
-
KADERE İMAN ETMEK NEDİR?
13-02-2020
-
SELAM VERMENİN FAZİLETİ
12-02-2020
-
ALLAH´A SIĞINMAK
10-02-2020
-
CENNETE FİDAN DİKMEK:
08-02-2020
-
KUR´AN-I KERİMİN İNCİLLERDEN FARKI:
07-02-2020
-
SELAM VERMENİN FAZİLETİ
06-02-2020
-
HIRS VE HASET
04-02-2020
-
RİYA
03-02-2020
-
EDEP VE HAYÂ SAHİBİ OLMAK.
01-02-2020
-
KELİME-İ ŞAHADET VE FAZİLETİ
31-01-2020
-
KUR´AN´I KERİM HAKKINDA KISA BİLGİ:
30-01-2020
-
LÂ İLÂHE İLLALLAH DEMENİN FAZİLETİ.
27-01-2020
-
YALAN VE HİLE
16-01-2020
-
KADIN HAKKINDA İSLAMDAN ÖNCEKİ ANLAYIŞ
13-01-2020
-
HZ. PEYGAMBER EFENDİMİZİN, İŞCİYİ TAKDİR ETMESİ
11-01-2020
-
İMAN ETMEK.
10-01-2020
-
EDEP VE HAYÂ SAHİBİ OLMAK.
09-01-2020
-
GÖZDEKİ PERDE
06-01-2020
-
SADAKA-İ CARİYE
03-01-2020
-
ALLAH´A ŞÜKREDEN BİR KUL OLMAK:
30-12-2019
-
ŞİRK GÜNAHI
27-12-2019
-
ISRAF ETMEK NEDİR; TUTUMLU OLMAK NEDİR?
26-12-2019
-
ŞİRK GÜNAHI
24-12-2019
-
AHİRET HAYATINI İNKAR EDENİN DİKKATİNE!
23-12-2019
-
ALLAH´IN SEVMEDİĞİ KULLARI KİMLERDİR?
20-12-2019
-
SÜREKLİ İMTİHAN SAHASI: ÖMÜR
19-12-2019
-
KULLUK BİLİNCİYLE GEÇİRİLEN BİR ÖMÜR.
18-12-2019
-
ALLAH´IN SEVDİĞİ KULLAR KİMLERDİR?
13-12-2019
-
CUMA GÜNÜNÜN FAZİLETİ
06-12-2019
-
BÜYÜK DOSTLUĞUN BAŞLANGICI
04-12-2019
-
YAVUZ SULTAN SELÎM VE DEDE MOLLA
02-12-2019
-
SÜNNETE UYMAK
30-11-2019
-
HZ. ÖMER´İN, SÜNNET HAKKINDA HUTBESİ
29-11-2019
-
MERHAMETLİ OLMAK
28-11-2019
-
BERZAH ÂLEMİ
27-11-2019
-
KANAATKÂRLIK
23-11-2019
-
PEYGAMBERİMİZİN MEKTUPLARI
22-11-2019
-
TÖVBE-İSTİĞFAR ETMEK
21-11-2019
-
USTA - ÇIRAK
18-11-2019
-
ZİKRİN FAZİLETİ
16-11-2019
-
İSLÂMDA AHLÂK
15-11-2019
-
FAKİRLİĞİN SEFASI
14-11-2019
-
VEYSEL KARANİ...
14-11-2019
-
HZ. HÜSEYİN HAKKINDA GIYBET EDEN ADAM
13-11-2019
-
ALLAH´A KUL OLANA KULLAR HİZMETKAR OLUR
11-11-2019
-
CÖMERTLİK ve CİMRİLİK
09-11-2019
-
İNFAK
08-11-2019
-
SABIR
08-11-2019
-
YALAN YERE YEMİN ETMEK.
07-11-2019
-
YALANCI ŞAHİTLİK
06-11-2019
-
DUA ETMENİN ZAMANI VAR MIDIR?
06-11-2019
-
DUA´NIN MEKANI?
04-11-2019
-
ANA-BABAYA İYİLİK
04-11-2019
-
FİRDEVS CENNETİNE KAVUŞACAK OLAN MÜMİNLER:
02-11-2019
-
KİMSENİN GÖRMEDİĞİ YER
01-11-2019
-
DUA ETMENİN ÖNEMİ
01-11-2019
-
ALÇAK GÖNÜLLÜLÜK
31-10-2019
-
II. MURAT İLE HACI BAYRAM VELİ
31-10-2019
-
ALLAH´IN İZNİYLE...
30-10-2019
-
EVLÂDA ŞEFKAT...
30-10-2019
-
EVLİLİK ÖZVERİ İSTER, SABIR İSTER
29-10-2019
-
GIYBET VE İFTİRA...
29-10-2019
-
İBRAHİM EDHEM HAZRETLERİ´NİN İBRETLİK HİKAYESİ
26-10-2019
-
İNSAN !?
25-10-2019
-
KELİME-İ TEVHİD
25-10-2019
-
NAMAZDA HUŞÛ...
24-10-2019
-
KİMSEYE ANLATMA
24-10-2019
-
RESULALLAH´IN İLME VERDİĞİ DEĞER
23-10-2019
-
İSLÂM´DA AHLÂK
23-10-2019
-
İKİ KARDEŞİN İBRETLİK HİKAYESİ
22-10-2019
-
YARATILIŞ
18-10-2019
-
ÜMMETİMİ SALAVATI KADAR TANIRIM
17-10-2019
-
KABE-İ MUAZZAMA...
17-10-2019
-
MUAVENET: YARDIMSEVERLİK
16-10-2019
-
TAKVA...
16-10-2019
-
AHİRET HAYATI...
15-10-2019
-
ÂHİRETE İMAN
14-10-2019
-
MUTLULUK HİKAYESİ
12-10-2019
-
VEDA HUTBESİ
11-10-2019
-
MESNEVδDEN BİR HİKÂYE
11-10-2019
-
ZEKAT...
10-10-2019
-
ABDESTin FAZİLETİ
10-10-2019
-
DÜNYA BİR İMTİHAN YERİ
09-10-2019