KİŞİSEL GELİŞİM NEDİR, ÖNEMLİ MİDİR?

Metin ÇAĞAN

7 ay önce

Kişisel gelişim kavramı özellikle son yıllarda günlük hayatımız ile iş ve eğitim hayatımızda sıklıkla karşımıza çıkan bir ifade.

Bilgi çağı olan günümüzde sürekli geliştiği ve değiştiği için okulda alınan ve eğitimler yeterli gelmemeye başlamıştır. Bu nedenle de kişisel gelişim için neler yapılması gerektiğini bilen bir insan hayatına ve kişiliğine ömür boyu katkı sağladığının bilinciyle hareket etmekte ve bu değişime ayak uydurabilmek adına mutlaka kendini geliştirmesi gerektiğine inanmaktadır.

Çok geniş bir konu olan kişisel gelişimi, bireyin yeteneklerini, kaynaklarını en iyi şekilde kullanarak kendisini kültür, bilim, sanat yönünden yetiştirmesi; bedensel, zihinsel, duygusal, ruhsal gibi alanlarda yenilemesi, kendisine değer katması ve yaşam boyu kendini geliştirme süreci olarak ifade edebilmekteyiz.

Kişisel gelişim aynı zamanda kişinin gizli kalmış, keşfedilememiş yeteneklerini ortaya çıkaran bir süreçtir. Kişinin kendini tanıması, değerlerini, hedeflerini, güçlü ve zayıf yönlerini, nelere kabiliyeti olduğunu ve/veya olmadığını belirlemesi ve bilmesidir. Ne istediğini bilen ve bunun için ne yapması gerektiğine karar veren insan mutlaka hedefine ulaşacaktır.

Kişisel gelişim ifadesi, kişinin kendini daha iyi bir konuma taşıması anlamına gelse de her insan için farklı anlam da ifade edebilmektedir. Aslında insanın kendisini bildiği ve bilmediği yönleriyle kabul etmesi, kendini tanıması kişisel gelişimin önceliğini oluşturmaktadır. Ancak kişi, kişisel gelişimine başlamadan önce mutlaka kendini tam olarak tanımalı; nereden, nasıl başlayacağınıza karar vermelidir.

Kişi, her zaman kendinde olan cevheri ortaya çıkarmak ve hayatı en güzel şekilde yaşamak ister. Fakat kişinin kendini keşfetmesinin, geliştirmesinin aslında o kadar da basit olmadığı görülmektedir. Kişilerin hayatındaki amacı bulabilmesi için bilgi birikimini, genel kültürünü vb. arttırmak için nelere ihtiyacı olduğu yönünde kendisine birtakım soruları sorması gerekir. Bu kişinin kendi özüne inerek kendini tanıması, hayatın anlamını fark etmesi ve amacını seçmesi açısından çok önemli bir adımdır.

Konfüçyüs, 'Güçlü olan zayıf yanını herkesten iyi bilendir. Daha güçlü olan ise zayıf yanlarına hükmedebilendir' demiştir. Buna göre, kendini tanıyan ve değerlendiren bir birey başkalarına göre daha güçlü ve başarılıdır.

“İlim ilim bilmektir,

İlim kendin bilmektir.

Sen kendin bilmezsen

Ya nice okumaktır.”

Yunus Emre

 

Yunus Emre de ‘’sen kendin bilmezsen, ya nice okumaktır.’’ ifadesiyle dünyada en önemli bilginin, kişinin kendini bilmesi, tanıması olduğunu vurgulamaktadır. Çünkü kendini iyi tanıyan insanın okumasının ve bilgi edinmesinin bir anlamı vardır. Böyle bir kişi objektif bir şekilde olayları ve çevresini gözlemler, olup bitenin de farkında olur.

Kendini geliştirmek isteyen birey hedeflerine ulaşmak için kendini tanımaya odaklanmalı, risk almalı, gerektiğinde istem dışı gerçekleşecek başarısızlığı dâhi kucaklamalı, yeteneklerini bilmeli ve değerleri, inançları, arzuları ve amaçları üzerine derinlemesine düşünmelidir.

Kişisel gelişimin çok çeşitli konuları vardır. İnsan gelişimi, çok yönlü olduğundan kişisel gelişim konuları da çok yönlüdür. Kendini tanıma, güçlü iletişim becerileri, liderlik, zaman yönetimi, özgüven geliştirme, sağlıklı yaşam, stres yönetimi, nlp, hafıza teknikleri, motivasyon, yönetim, hızlı okuma, düşünce gücünü geliştirme… karşımıza çıkan en yaygın kişisel gelişim konularıdır. Bu konular çoğu zaman birbirini kapsamakta, etkilemekte ve kişisel gelişim konusunda herhangi birinin eksikliği domino etkisi yapabilmektedir. Kişisel gelişimine önem veren bir birey kişisel gelişim konularını özümseyerek kendinde eksik olanları tespit edip tamamlamaya çalışmalıdır. Böylece kişisel gelişim, insanların hayatlarında daha başarılı, sağlıklı ve mutlu olmalarına yardımcı olur.

Bu arada kişisel gelişim mutlaka eğitimle desteklenmelidir. İyi bir eğitim alan, insanlarla iyi ilişkiler kurabilen, pozitif yaklaşım tarzına sahip ve sorumluluk duygusu gelişmiş olan birey kişisel gelişim açısından olgun bir kişiliğe sahiptir ve bu kişi artık kendini tanıyor, olaylara nasıl yaklaşacağını biliyor denilebilir.

İnsanın her yaşta dünyayı ve hayatı algılama biçimi çok farklıdır. Kendini keşfetme ve geliştirme,  insanın her yeni yaş aldığında ilgi ve yeteneklerinin farkına vararak her alanda yapabileceğinin en iyisini yapmak için çabalamasıdır. Aynı zamanda olması gerekenin en mükemmelini olmaya çaba göstermesi; baskılamaya çalıştığı yeteneklerini korkusuzca sunabilmesi, gösterebilmesi; daha fazla üretmesi, zamanı verimli kullanması, bilgisini genişletebilmesidir. Ayrıca kişisel gelişim kişinin olgunlaşmasını, kendindeki gücü ve becerileri tam olarak fark etmesini, bunları en üst düzeyde geliştirmesini, hayatı tam olarak algılamasını ve ona göre yaşamasını, hayattan zevk almasını sağlar.

Kişisel gelişim, insanların kendilerini sorgulayarak, özgüvenini geliştirmeyi, daha iyi iletişim kurmayı, daha kolay karar vermeyi ve başarılı olmak için önemli beceriler edinmeyi, öğrenmeyi; okuduklarını ve öğrendiklerini benimsemeyi, içine sindirmeyi sağlar. Bu durum da bireyin iş hayatındaki başarısını artırır, kişisel ilişkilerini geliştirir ve kişisel mutluluğunu artırır; insanın kendini kaybettiğini düşündüğü anda onu doğru yöne yönlendirir. Bu manada insan her gün daha çok çabalamalı ve kendini geliştirmeye çalışmalı, yeni şeyler öğrenmekten vazgeçmemelidir.

Daha büyük başarılar elde etmek, genel kültür seviyesini yükseltmek,  verimliliğini, üretkenliğini ve yaşam kalitesini arttırmak, arzu edilen hedeflere ulaşmak ve bu hedefler doğrultusunda doğru yönde bir hayat yaşanmak isteniyorsa hayatı iyileştirmek ve ilerlemek için kişisel gelişimin önemine inanmak gerekir. İnsan, kendini geliştirmeye ve sürekli iyileştirmeye karar verdiğinde, hayatının olumlu yönde de değişmeye başladığını görecektir.

İşin özü kişisel gelişim; insanın kendisini tanıdığı, keşfettiği ve geliştirdiği; gizli olan potansiyelini ortaya çıkardığı, içinde bulunduğu toplumla sağlıklı ilişkiler kurduğu, daha iyisine ulaşma isteği, olumsuz yaşam alışkanlıklarını olumlular ile değiştirdiği; sosyal yaşamda daha verimli ve etkili olduğu, zamanını daha verimli kullanmayı öğrendiği vb. olarak değerlendirebileceğimiz bireyin yaşamını olumlu yönde etkileyebilecek keyifli bir süreçtir.

Kendini tanıyan, potansiyelini bilen ve arttırın, yerinde saymayan, her gün kendisine az çok demeden bir şeyler katan, kişisel gelişimine önem veren, kendini bilen bireylerin çoğalması ve huzurlu, mutlu ve sevgi dolu bir dünyada barış içinde yaşanmak dileğimle…

YAZARIN DİĞER YAZILARI