?>
MUTLULUK KAVRAMINA BAKIŞ-1 (PSİKOLOJİ)
Mutluluk, insanoğlu var olduğu süre boyunca bir arayışıdır. Birçoklarımız için mutluluk, hayatımızın amacı ve ulaşılması gereken bir hedeftir. Peki mutluluğu hiç bilimsel olarak baktık mı? O peşinden gözümüz kapalı bir şekilde gittiğimiz hedefimizin iç yüzü nedir, ne değildir. Bu yazıda bu sorulara yanıt arayacağız inşallah.
Bizim için önemli bir duygu olan "mutluluğu" doğru bir şekilde anlamamız ve tanımlamamız kritik öneme sahiptir. Böylece bende mutluluğu birçok farklı açıdan bakarak sizlere sunmak istedim. Öncelikle mutlulukla ilgili yazacağım yazıları; mutluluğun psikolojideki yeri, mutluluğun hormonsal düzeydeki yeri, ünlü felsefecilerin mutlulukla ilgili söylediği sözler ve edinilen bilgilere karşı benim yorumum olmak üzere dört parça şeklinde arz edeceğim. Umut ediyorum ki bu seri tamamlandıktan sonra mutluluğu daha iyi bir şekilde anlayacağız.
Mutluluk kavramını ilk olarak psikoloji bölümünden bahsetmek istiyorum. Mutluluğu tanımlarken, genel olarak keyif aldığımız gündelik aktivitelere hitaben pozitif bir duygu olarak tanımlanır. Fakat bilimsel literatürde; negatif duyguların yokluğu, pozitif duyguların varlığıda denilen "hedonia" olarak tanımlar.
Daha geniş bir pencereden "hedonia" kişinin yaşamındaki amacını ve anlamını tanımlayan büyük bir konudur.
Yıllardır mutluluk üzerine birçok araştırma yapılmıştır. Özellikle 1800´lerin ortalarında psikoloji biliminin ortaya çıkmasıyla ivme kazanmıştır. Böylece mutluluğu daha iyi anlamamıza yardımcı olmuşlardır. Araştırmacılar mutlulukla ilgili yaptığı çalışmalarda, mutluluğu daha iyi tanımlamamız için ve beynimizi mutluluk için eğitebilmemiz için bazı sonuçlar bulmuştur. Bu araştırmaların bazı sonuçları şunlardır;
Para sadece yaklaşık 75.000 dolara kadar mutluluğu satın alabilir. Sonra Duygularımızın refahı üzerinde önemli bir etkisi yoktur.(Kahneman & Deaton, 2010).
Mutluluğumuzun çoğu genetiğimiz tarafından değil günlük yaşantımız ve deneyimlerimiz tarafından belirlenir.(Lyubomirsky, Sheldon, & Schkade, 2005).
Mutluluğu aramak için çok uğraşanlar sık sık ters etkilenir ve aşırı derecede bencil olmaya neden olabilir.(Mauss et al., 2012).
Mutluluğu sosyal yaşam boyunca takip etmek( arkdaşlarla ve aileyle zaman geçirmek), diğer yollara göre daha etkili olması muhtemeldir. (Rohrer, Richter, Brümmer, Wagner, & Schmukle, 2018)
Mutluluğu takip etmek, akıllı bir hedef gibi düşünmemiz gereken bir olgudur ve özel belirli hedeflerden daha çok belirsiz hedefleri(mutluluk hedefleri) takip etmek daha etkili olabilir.(Rodas, Ahluwalia, & Olson, 2018).
Mutluluk bizi yetişkinliğe geçişte sivil kuruluşların iyi bir katılımcısı olan daha iyi bir vatandaş yapar.(Fang, Galambos, Johnson, & Krahn, 2018).
Mutluluk kariyer başarısına yol açar ve bu başarı, doğal bir mutluluk olmak zorunda değildir.
Araştırmacılar, çalışma hayatındaki ki sonuçları geliştirmeye katkı da bulunan pozitif duygular, deneysel olarak geliştirici olduğunu buldular.(Walsh, Boehm, & Lyubomirsky, 2018).
Dini katılım ve mutluluk arasında doğrusal bir ilişki vardır. Büyük ibadet servisine katılanlar, dine bağlılıkları, büyük bir merhametle ilişkili olması, daha fazla dini bağlılıkla bağlantılıdır.Bu çok merhametli insanlar, diğerlerine duygusal destek sağlaması daha muhtemeldir. Diğerlerine duygusal destek sağlayan bu insanlar mutlu olması daha muhtemeldir.(Krause, Ironson, & Hill, 2018). Bu uzun bir yoldur fakat doğrudan bir yoldur.
Mutluluk gündelik hayatımızın neredeyse her alanında etkisini sürdürür. İş hayatındaki mutluluğun önemi de en az diğer gündelik aktivitelerimiz kadar önemlidir. İş hayatındaki mutluluğun önemini ortaya çıkartmak için araştırmacılar bir takım çalışmalar yapmıştır. Bu çalışmaların bazı sonuçları şu şekildedir;
1)İşleriyle mutlu olan insanlar, işlerinden ayrılmaları, dalgın olmaları ve işe zarar verici davranışlarda birleşmeleri,birlik olmaları daha az olasıdır.
2)İşleriyle mutlu olan insanlar, mutlu olmada, katkı sağlayan davranışlarda birleşmeleri, toplanmaları daha olasıdır ve üretken organizasyonlarda fiziksel sağlık ve ruhsal sağlık olarak daha iyi olmaları daha muhtemeldir.
3)Mutluluk ve iş performansı bağlantılıdır ve her iki durumda( mutlu insanlar daha iyi bir iş yaparlar ve iyi bir iş yapan insan işte mutlu olması oldukça muhtemeldir.) bu ilişki çalışması muhtemeldir.
4)Takım yada bölük seviyesinde ki mutluluk, müşteri memnuniyeti, kâr, üretkenlik, işten ayrılma ve güvenli iş ortamını içeren pozitif sonuçlarla bağlantılıdır.
5)Genelde, mutlu organizasyonlar, daha üretken ve daha başarılı organizasyonlardır.
Bu bulguları özetleyecek olursak; mutluluğun üretkenliğe, başarılı olmaya ve diğer birçok pozitif sonuçlara yol açtığını görürüz. Fakat bilimsel olarak mutluluğun, üretkenlikle nasıl bir bağlantı içerisinde olduğu kesin olarak bilinmemekle birlikte bir bağlantı olduğu açıktır.
Mutluluk psikolojisinin etkisi sadece bunlarla da sınırlı değildir. Diğer çalışmalarda göz atmanızı tavsiye ediyorum.
Mutluluk, düşük kalp ritmi ve kan basıncıyla bağlantılıdır. Ek olarak sağlıklı kalp ritmi değişkenlik gösterebilir.
Mutluluk, bakterilerle insan arasında bir bariyer olarak da davranabilir.
Mutlu insanlar stress karşı mükemmel koruyuculardır ve stres hormonu olan cortisolu daha az yayınlar.
Mutlu insanlar; baş ağrısı kas gerilmesi ve mide bozulmasını içeren acıları tecrübe etmeye daha az eğilimlidir
Mutluluk, sakatlık ve hastalıklara karşı koruyucu bir faktör olarak davranır.
Mutlu olan insanlar, mutsuz olan insanlara oranla önemli ölçüde uzun yaşamaya eğilimlidirler.
Mutluluk, bağışıklılık sistemimizi hızlandırır ki bu durum yaygın soğuk algınlığını savuşturmada ve savaşmada yardımcı olabilir.
Mutlu insanlar, diğer insanlarıda mutlu etmeye eğilimlidirler.
Mutluluğun bir kısmı genetiğimiz tarafından belirlenir.( Ama burada zaten davranışlarımızı düzeltmede ve bir kaç antremanla gelişebilen mutluluk için odalar dolusu seçeneğimiz var)
Güller gibi güzel kokan kokulu çiçekler, insanı mutlu edebilir.
İlişkiler, paradansa mutlu bir hayat daha fazla geçirgendir.
Mutlu insanlar, parlak tonda elbiseler giymeye eğilimdir.Bu ilişkinin nasıl çalıştığı kesin değil fakat en azından bir kaç kere parlak tonda elbiseleri giymek canınızı acıtmaz.
Mutluluk, eklem iltihabı ve kronik daha kötü acılarla baş etkende yardımcı olabilir.
Tatiller,stresli olabilir hatta tatilde olan erkeklerin %31 ve kadınların %44´ü arasında en mutlu olan insan için bile stresli olabilir.
Mutluluk bulaşıcıdır! Mutlu insanların etrafında zaman geçirdiğimizde, mutlu olma olasılığımız artar
Mutluluğun, psikolojideki yeri o kadar geniştir ki psikolojiyle alakalı olan bölümümü ikiye ayırmaya karar verdim. Diğer yazımda mutluluk psikolojisinin devamını kaleme alacağım inşallah. İnanıyorum ki, şimdiye kadar verilen bilgilerden bile payımıza düşeni almışızdır. Gelecek yazılarda görüşmek dileğiyle hoşcakalın.
Yukarıda bahsedilen araştırmaların kaynağı aşağıda verilmiştir. Dileyen mutlulukla ilgili daha fazla bilgi edinebilir.
Kaynak: https://positivepsychology.com/
YAZARIN DİĞER YAZILARI