TARIMDA GÜBRE VE İLAÇ KULLANIMINDA ÇİFTÇİLERİN BİLİNÇLENDİRİLMESİ

Aslıhan OKATAN

4 saat önce

Dünyada tarım ürünleri üretimini artırma çabalarıyla kimyasal kullanımı başlamıştır.

 

Tarım hayatımızın önemli bir parçasıdır ve yaşamın devamlılığı tarıma dayalıdır. Artan dünya nüfusuna yetecek oranda üretim yapmak amacıyla tarımda daha fazla verim almak öncelikli hale gelmiştir. Dünya nüfusu hızla artarken sahip olunan arazi miktarı değişmemekte aksine daha fazla konut, fabrika yapmak amacıyla ve daha birçok faaliyetler için alanlar kullanılmaktadır. Tarıma elverişli alanların azalmasına karşılık birim alandan elde edilen verimliliğin artırılması amacıyla üretimde kimyevi gübre ve zirai ilaç kullanımı devreye girmiştir.

 

 Günümüzde kimyasal kullanımı tarımda olmazsa olmaz bir noktaya geldi ve toprağa, doğaya, hayvana ve insana verdiği zarar ise elbette yadsınamaz ölçüde. Buna karşılık biyolojik mücadelenin tarımda daha fazla yer etmesi amacıyla biyoçeşitliliği kaybetmeden ve ekolojik sisteme daha fazla zarar vermeden sürdürülebilir tarımın oluşması için çalışmalar ve uygulamalar yapılmaktadır.

 

 Çiftçinin üretim aşamasında baş edemediği ve hızla yayılan zararlılarla ve hastalıklarla mücadele amacıyla zirai ilaç kullanmaktadır. Aynı şekilde toprağa ektiği tohumun ve toprağın alması gereken makro- mikro düzeyde besin maddelerini ve mineralleri de kimyevi gübre ile toprağa vermektedir. Üretim aşamasında ihtiyaç duyulduğu zamanlarda çiftçiler tarafından kimyasallar kullanılmaktadır ancak kimyasalların bilinçsiz ve aşırı kullanımı hem toprağa ve doğaya hem de insanlara zarar vermektedir. Biyolojik mücadele çok aşamalı bir süreç olduğundan tarımın şu anda bulunduğu noktada kimyasal kullanımını bırakmak söz konusu olmayabilir ancak burada en önemli ayrıntı üreticilerin bilinçli kimyevi kullanımını öğrenmesi ve uygulaması olacaktır. Toprağa aşırı derecede verilen kimyevi gübreler ve zirai ilaçlar toprakta bozulmalara yol açarak hem toprak hem de insan sağlığını tehdit edebilir.

İlaç ve gübre kullanımında her ürünün hangi dozda ilaca ve gübreye ihtiyaç duyduğu, kimyasal kullanıldıktan ne kadar süre sonra hasat edilmesi gerektiği gibi önemli yönlendirmelere üreticilerin dikkatle uyması gerekmektedir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI