?>

KURAN DA HIZIR DİYE BİRİSİ YOKTUR:

Bekir ÇÖL

6 saat önce

DAHA ÇOK TASAVVUFÇULARIN ÜRETTİĞİ, HERKESİN YARDIMINA KOŞTUĞUNA İNANILAN HIZIR DA KURAN'DA OLMAYAN HURAFEDİR.

Tefsirlerde İsrailiyat, Hurafe, Bidat çoktur. Tabi çok doğru tespitler yapanlarda vardır. Bu Hızır hikâyesi bilhassa Tasavvufçular tarafından Yunan hikâyelerinden alınmıştır.

Adına Hızır dedikleri masal kahramanını getirmiş Kehf suresinde Hz. Musa'nın arkadaşı yapmışlardır. Ondan sonra da Hızır'ı Veli yaparak bir taşla birçok kuşu öldürmüşlerdir.

Kıssa da olduğu gibi evvela Hızır'ı Ledünni ilim sahibi yapmışlar. Hâlbuki Ledünni ilim diye bir ilim dalı yoktur. Ayette geçen "LEDÜNNA" kelimesi bir isim değil zarftır, yanımızda olan demektir.

Hemen buradan yola çıkarak Hızır ilmi direk Allah'tan alıyor. Peygamberler ise Vahiy olarak alıyor. O halde bizim ilmimiz daha üstündür iddiasına girmişlerdir.

İkincisi: Aynı kıssada Üç konuda Hz. Musa Peygamber olduğu halde Hızır'ın bildiklerini bilemediği için, evliya bilgi yönünden de Peygamberlerden üstündür demişlerdir.

Denizden karaya çıkınca çocuğu öldürmesinden yola çıkarak Hızır'ın gaybı bildiğini ve kendilerine de Allah'ın gaybı bildireceğini var saymışlardır.

Hâlbuki bugünün ilim adamlar gerçeği anlamışlar ve Hz. Musa'nın yanındaki kişinin ölüm meleği olduğunu söylemişlerdir.

Hızır dan birçok efsane üretilmiş ve Hızır ile İlyas Peygamber senenin belli bir gününde Arafat dağında bir araya getirmişler. Biri denizleri idare ediyor, diğeri karaya bakıyor. Nasıl oldu ise bunlara ölüm yok.

Bir de Hızır'a öyle bir keramet vermişler ki: Darda kalan birisi yetiş ya Hızır deyince hemen oraya yetişip onu kurtarır" diyerek bir de ilahlaştırmışlardır.

Hızır da Hz. İsa da ölümlüdür. Hızır var kabul edilse de ölmüştür. Enbiya Suresi 34. ayette Yüce Allah şöyle buyurur:

“(Ey Resul!) Biz senden önce de hiçbir insana ölümsüzlük vermedik. Sen ölürsün de (senin ölümünü heyecanla bekleyen) o inkârcılar ebedi mi kalacaklar?”

 Yine Resulüllah'tan gelen bir haberde: Resulüllah, Ashabına: "Bugün sağ olan herkes yüz sene sonra ölmüş olacaktır" demiştir.

Bu iki delile göre İlyas Nebi'nin, Hz. İsa'nın, var sanılan Hızır'ın sağ olduklarını kabul etmek doğru olmaz. Gerçek budur.

YAZARIN DİĞER YAZILARI