ÖLÜMLE TERBİYE METODU

ORHAN ENDER

5 yıl önce

Sevgili dostum, başlık dikkat çekici değil mi? Bir insan ölümle nasıl terbiye edilir? Bu haftaki yazımda bu konuyu inceleyeceğiz?

?Senden önce de hiçbir insana ölümsüzlük vermedik. Şimdi sen ölürsen, onlar ebedî mi kalacaklar? Her can ölümü tadacaktır. Denemek için sizi kötü ve iyi durumlarla imtihan ederiz. Sonunda bize geleceksiniz.? (Enbiya 34-35)

Gördüğünüz üzere yaratıcı yukarıdaki ayette her canlının ölümü tadacağını vurgulamaktadır. Kalbinde zerre kadar bir iman olan insan ahretten sonra hesabın ve cennet-cehennemin olacağının farkındadır ve yine kalbinde zerre kadar bir iman olan insan, bu dünyada karşılaştığımız zorlukların birer imtihan olduğunun farkındadır.

Rabbimize şükürler olsun ki; biz mümin olarak dünyaya geldik. Bizi Müslümanlıkla şereflendirdi. Ama bir mümin olarak maalesef ki kusurlarımız, hatalarımız ve günahlarımız oluyor. En tehlikeli günahları birkaç madde halinde sizlerle paylaşmak istiyorum.

-          Allah´a şirk koşmak.

-          Kul hakkı (Gıybet, dedikodu, iftira vs)

-          Egoistlik

-          Şükürsüzlük, nankörlük

-          İsyan

Sevgili dostum! Bu böyle uzarda gider. Sadece belli başlı olan büyük günahları paylaştım seninle. Peki ya bu günahlar karşısında ne yapmamız gerekiyor?

Burada şu söz imdadımıza yetişiyor; ?Ölüm var?... Evet, iyi ki de ölüm var! İyi ki de hesap var! İyi ki de cennet-cehennem var! Yaratıcının bizi terbiye ettiği bir metot. Zaten ancak ondan terbiye oluyoruz insanoğlu olarak.

Herhangi bir kul hakkına girdiğimizde ölüm aklımıza geldiğinde helallik istiyoruz. Egoistliğe kapıldığımızda ölümü hatırlayıp her şeyin gelip geçici olduğunun tekrar farkına varıyoruz. Ölüm bu durumda bizi terbiye etmek için güzel bir materyaldir.

Kıymetli okurlarım; O halde herhangi bir günah işleyeceğimizi hissettiğimiz anda nefsimize sadece şu sihirli kelimeyi söyleyelim; ?ölüm var?... Hakkınızı yiyen insanların kulağına da şu sihirli kelimeyi fısıldayabilirsiniz ?hesap var?... Kalın sağlıcakla...

YAZARIN DİĞER YAZILARI