?>
“On Bir Şehir” Üzerine
İlk defa 2009 yılı Aralık ayında karşılaştık ve tanıştık Mehmet Kâmil Berse ile. Buruciye Sivas Akşamları’nın dördüncüsü için İstanbul’dan Recep Garip ile birlikte katılmışlardı programa. Programda şiir okumamıştı ama duruşu ve nezaketi, aramızda yıllar sürecek bir ünsiyetin başlangıcı olmuştu. Bir İstanbul beyefendisiydi o. Program gecesinden önce kadim şehrimiz Sivas’ı, Sivas’ın her biri bir sanat eseri olan mekânlarını birlikte gezdik. Merakı, ilgisi ve elinden hiç bırakmadığı fotoğraf makinesiyle tarihî mekânları arşivine ekledi.
“… kalemini uzun yıllardır bilirim” diyen Recep Garip, M. Kamil Berse için şöyle diyor: “coşkulu bir ırmağın taşkınlıklar oluşturmadan çağıldadığını düşündürür bana. Bir seyyah hüviyetiyle yola koyulur. Şehirde sizin göremediklerinizi görür. İnce, zarif ve letafet içerisinde şiirin boy verdiği iklimlere, tefsir ve hadis derslerine talebe olur, bağdaş kurup meclisteki yerini alır. Bu işi aşkla yapan kalemlerden biridir aslında.”
İçerisinde “Sultanların şehri: Sivas” başlıklı metnin de yer aldığı “On Bir Şehrimiz” ile “Benim Vatanım Burası Sevdiğim Türkiye’m” kitaplarını lütfedip imzalayıp göndermiş. Teşekkür ediyorum.
Saygıdeğer bir gönül insanı olarak tanıdığım M. Kamil Berse Bey; bir yazar, bir kültür insanı ama bunlardan öte o bir yayıncı, o bir yayın yönetmeni… Zira önümüzdeki ay 118. Sayısı yayımlanacak olan “Şehir ve Kültür[1]” dergisi, aralıksız ve aksaksız olarak yaklaşık on senedir, Kâmil Bey’in yorulmak bilmeyen çaba ve gayretleriyle yayın hayatını sürdürüyor. Dergi yayımlamanın ne kadar zor olduğunu bizzat yaşayarak bilen biri olarak, bu zorlu ve meşakkatli işin on yıl sürdürülebilmesinin ne kadar zor olduğunu anlıyorum. Yazıların toplanmasından tashihine, tasarımdan baskısına ve dağıtımına kadar yoğunluğuna ve yorgunluğuna katlanılması anlatılacak gibi değil. Yine günümüz şartlarında artan maliyet ve kargo giderlerini abone ve reklam gelirleriyle karşılamak ve bunları her ay temin edebilmek ise başlı başına zora talip olmak ve geçit vermez dağları aşmak kadar zor… Bunu aşabilmek ve yayını sürdürebilmek ise bir aşk ve sorumluluk duygusu olsa gerek… Bu aşkı yüreğinde taşıyan insanı tebrik ediyorum.
Şehir ve Kültür Dergisi, Anadolu coğrafyasının ve gönül dünyamızın şehirlerini, kültürel değerlerini, bu toprakları vatan yapan şehit ve gazilerinden manevi mimarlarına kadar her birini taşıyor sayfalarına… Ülkemizin seçkin kalemlerinin özgün metinleriyle, seçilmiş fotoğraflarıyla her ay coğrafyamızın farklı köşelerine götürüyor okuyucuyu. Ve her bir yazı kayda geçilmiş bir belge ve geleceğe kalacak günümüzün ve dünün tespitleri olarak yerini alıyor.
Editörü, genel yayın yönetmeni veya sahibi olarak kültürümüze kazandırdığı 8 dergide emeği var M. Kamil Berse Bey’nin… Sadece dergiler değil tabii, yayınlanmış 15 civarında kitaba da imza atmış durumda. Daha nice eserlerini beklediğimiz Kamil Bey “On Bir Şehrimiz[2]” ismini verdiği yeni çıkan kitabında İstanbul ile medeniyet inşasındaki gönül bağı olan şehirlere yaptığı seyahatlerdeki izlenimleri satırlara dökmüş. O şehirler; Sivas, Karaman, Konya, Osmancık, Kahramanmaraş, Mersin, Edirne, Gürün, Gaziantep, Balıkesir ve Şanlıurfa.
Yine son çıkan kitaplarından biri de “Benim Vatanım Burası Sevdiğim Türkiye’m[3]”.
Kitabın ismi içeriğini özetliyor. Öyle özetliyor ki, vatan, memleket, bayrak, medeniyet ve millet duygularının harmanlandığı güzel ülkemiz Türkiye’mize karşı sorumluluğumuzun idrakini vurguluyor her satırında. Kitapta yer alan otuz metinde dünden bugüne ve yarına üzerinde yaşadığımız zor coğrafyada güçlü olmak ve güçlü kalabilmek için bizi biz yapan irfani değerlerimizi ruhumuza sindirerek yaşamamızın ve var olmamızın bir zorunluluk olduğunu hissettiriyor âdeta. Zira Mehmet Nuri Yardım’ın, kitabın Takriz kısmında dediği gibi: “Eserin özü de sözü de bize dair değerlerden oluşuyor. Bunların başında da ‘vatan’ kavramını idrak etmek geliyor. Vatanlarını kaybedenleri görünce vatanın ne büyük nimet olduğunu gördük, anladık, idrak ettik. Biricik duam ve temennim şudur ki: Allah kimseyi vatansız, bayraksız ve imansız bırakmasın!”
Daha nice eserlerini okumak dileğiyle…
[1] Şehir ve Kültür, Aylık Dergi, İskenderpaşa Mahallesi.Yeşiltekke Kuyulu sk. 6/1A, Fatih-İstanbul
[2] Mehmet Kamil Berse, On Bir Şehir, Kalem Kitabevi, No:3, İstanbul 2024.
[3] Mehmet Kamil Berse, Benim Vatanım Burası Sevdiğim Türkiye’m, Kalem Kitabevi, No:3, İstanbul 2024.
YAZARIN DİĞER YAZILARI