Bu yazımızda sizler ile boşanma davalarında dava açan tarafı haklı kılan özel boşanma sebepleri hakkında bilgiler sunacağız.
Özel Boşanma Sebepleri 5 ana başlık altında toplanmıştır.
1-) ZİNA;
4721 sayılı Türk Medeni Kanunu 161. Maddesinde düzenleme altına alınmış olup, madde hükmünden yola çıkılarak; Eşlerden biri zina ederse, diğer eş boşanma davası açabilir.
Davaya hakkı olan eşin boşanma sebebini öğrenmesinden başlayarak altı ay ve her halde zina eyleminin üzerinden beş yıl geçmekle dava hakkı düşer.
Affeden tarafın dava hakkı yoktur.
2-) HAYATA KAST , KÖTÜ VEYA ONUR KIRICI DAVRANIŞ;
Hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış hususu 4721 sayılı Türk Medeni Kanunumuzun 162. Maddesinde düzenleme altına alınmış olup,
Eşlerden her biri diğeri tarafından hayatına kastedilmesi veya kendisine pek kötü davranılması ya da ağır derecede onur kırıcı bir davranışta bulunulması sebebiyle boşanma davası açabilir.
Buradaki yasal düzenlemede de; Davaya hakkı olan eşin boşanma sebebini öğrenmesinden başlayarak altı ay ve her halde bu sebebin doğumunun üzerinden beş yıl geçmekle dava hakkı düşer. Affeden tarafın dava hakkı yoktur hükümleri aynen uygulanmaktadır.
3-) SUÇ İŞLEME VE HAYSİYETSİZ HAYAT SÜRME ;
Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme konusundaki yasal düzenleme 4721 sayılı Türk Medeni kanunumuzun 163. Maddesinde yer almakta olup, Eşlerden biri küçük düşürücü bir suç işler veya haysiyetsiz bir hayat sürer ve bu sebeplerden ötürü onunla birlikte yaşaması diğer eşten beklenemezse, bu eş her zaman boşanma davası açabilir.
4-) TERK
Terk hususu, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunumuzun 164. Maddesinde düzenlenmiş olup, Eşlerden biri, evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerini yerine getirmemek maksadıyla diğerini terk ettiği veya haklı bir sebep olmadan ortak konuta dönmediği takdirde ayrılık, en az altı ay sürmüş ve bu durum devam etmekte ve istem üzerine hakim (veya noter tarafından yapılan ihtar sonuçsuz kalmış ise; terk edilen eş, boşanma davası açabilir. Diğerini ortak konutu terk etmeye zorlayan veya haklı bir sebep olmaksızın ortak konuta dönmesini engelleyen eş de terk etmiş sayılır.
Davaya hakkı olan eşin istemi üzerine hakim veya noter, esası incelemeden yapacağı ihtarda terk eden eşe iki ay içinde ortak konuta dönmesi gerektiği ve dönmemesi halinde doğacak sonuçlar hakkında uyarıda bulunur. Bu ihtar gerektiğinde ilan yoluyla yapılır.
Ancak, boşanma davası açmak için belirli sürenin dördüncü ayı bitmedikçe ihtar isteminde bulunulamaz ve ihtardan sonra iki ay geçmedikçe dava açılamaz.
5-) AKIL HASTALIĞI ;
Akıl hastalığı hususu da 4721 sayılı Türk Medeni Kanunumuzun 165. Maddesinde düzenleme altına alınmış olup, Eşlerden biri akıl hastası olup da bu yüzden ortak hayat diğer eş için çekilmez hale gelirse, hastalığın geçmesine olanak bulunmadığı resmi sağlık kurulu raporuyla tespit edilmek koşuluyla bu eş boşanma davası açabilir.
Bu hususta toplumumuzda yaşanması muhtemel problemlere katkı sağlaması temennilerim ile?