Toplumsal değişim ve ihtiyaçlar karşısında hukuk kuralları da değişim ve gelişim göstermekte, çağımızın dijital kurallarına uyunluk sağlanması noktasında profesyonel adımlar atılmaktadır.
Bugüne kadar hukuka dair sizler ile paylaştığımız yazılarımızda;
- Toplumun ihtiyaçlarına uygun hukuki düzenlemeler yapılması gerekliliği,
- Geniş kapsamlı hukuk reformunun yapılması gerekliliği,
- Halk arasında torba kanun olarak adlandırılan çeşitli kanunlarda değişiklik yapılması hakkındaki kanuni düzenlemelerin günü kurtaran düzenlemeler içerdiği ancak genel hukuk tekniklerine uygun olmadığı, bu sebepler ile bu tip düzenlemelerden mümkün oldukça uzak kalınması gerekliliği,
- Yargıda içtihadi anlamda birlik sağlanması gerekliliği,
- Meslek mensubu uygulayıcıların verimsiz kaldığı alanların belirtilerek uygulamacıların mesleki yetersizliklerinin ortadan kaldırılması gerekliliği,
- Ceza Hukuku / Aile Hukuku / İş Hukuku gibi birçok alanda uygulamada yaşanılan aksaklıklar ve bu aksaklıkların giderilmesi yönlü çözüm önerileri ve gereklilikler,
- Toplumsal olayların oluşturduğu infiallere yönelik çözüm önerilerini içeren gereklilikler,
- Bireylerin toplumda hukuki ihtilaflarının çözümü açısından hukuki danışmanlık hizmetlerinden mutlak surette yararlanmasının gerekli olduğu gibi birçok hususta görüş ve önerilerimizi belirtmiş idik.
Belirttiğimiz hassasiyetler ve buna mukabil uygulamada yaşanılan tüm sıkıntılar uzun yıllardır Adalet Bakanlığımıza Türkiye Barolar Birliği ve ülkemiz baroları tarafından da yapılan istişare toplantılarında sürekli dile getirilmiş durumdadır.
Sonuçta toplumsal yaşam kurallarını düzenleme altına alan hukuk kuralları temel değerleri ihtiva ettiği için her an değişikliğe gidebilecek mahiyette değildir.
Tüm bu sebepler ile, toplumun ihtiyaçları, çağın gereklilikleri ve özellikle de iletişim araçlarının oldukça gelişmiş olması sebebi ile çağın dijital alandaki getirilerine de uygun hale gelmek zorundadır.
Bu sebepler ile adliyelerimizde çağın gerekliliklerine uygun dijital aletler her tarafta konuşlandırılıp kullanılmaya başlandığı gibi akabinde de olmaz, gerçekleştirilemez denilen UYAP ( Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi ) sisteminin ciddi manada etkin hale getirilerek uzun süredir başarı ile kullanımda olması, dosya verilerinin depolanarak zaman israfına karşı konulması, günün her saatinde dosya üzerinde aktif çalışma sağlanabilmesi imkanları verilmesi önem arz eden hususlardır.
Şimdi gelinen noktada, hukuk alanında bu mesleğin her bölümünde teknolojinin üstün kılındığı, teknolojik altyapıların her alana etkin bir şekilde konuşlandırılacağı çalışmaların Bakanlığımız bünyesinde yapılmakta olduğu, mesleki profesyonellik noktasında fakülteden mezun olup, kısa süreli ama kağıt üzerinde staj yapmak/ uygulamaya hazır olmadan meslek mensubu sıfatını almak sıkıntılarının geride bırakılacağı,
Etkin eğitim,
Etkin araştırma,
Etkin dijital materyallere hakim olma,
Etkin elektronik iletişimin adaptasyonunun sağlandığı gelişmiş düzeyde branşlaşma ilerleyen yıllarda bugünden daha fazla biz hukukçuları beklemektedir.
Hukuk gibi oldukça geniş bir alanda her hukuk fakültesi mezununun tüm konularda bilgi ve tecrübe sahibi olması gerekliliği algısı kırılacak, mesleğimiz de profesyonel uygulama alanlarına konuşlanmış olacaktır.
Bugünlerde atılmaya başlanılan hukukta profesyonel adımlar kendisini mevcut son düzenlemeler ile hissettirmeye başlamış, ilerleyen zaman dilimlerinde de etkin şekilde devam edeceği açıkça görülmektedir?