?>
SİVAS ve YEREL SEÇİMLERE BAKIŞ (2)
1984´e kadar solun elinde olan yerel yönetim, ihtilalden sonra sağ cenaha geçmeye başladı. Özal´ın adayı Bekir Timurboğa ile başlayan bu süreç, 1989´da Temel Karamollaoğlu, daha sonrasında da Osman Seçilmiş ile devam etti. Refahlı Belediye yönetimleri döneminde, şehirde Sivasspor tesisleri ve Sivasspor´un süper lige çıkarılması yapılan işlerde ilk sırayı alırken, rutin belediyecilik anlayışından öteye gidilemeyen bir dönem geride bırakılmış oldu.
2004´te ise Sivas, komşu Kayseri´nin gelişiminde büyük etkisi olan, ?Yerelde niye iktidardan yana olmuyoruz?? moduna girdi. Ülke idaresini ezici çoğunlukla eline alan Ak Parti´nin, Sivas kurucularından olan Sami Aydın aday gösterildi ve hem ?İktidardan yana? olma düşüncesi, hem de diğer partilerin genel seçimlerde adeta sandığa gömülmüş olmasının etkisiyle yerel başkanlık koltuğu Ak Parti´ye teslim edildi.
Amatör belediyeci olarak işe başlayan çiçeği burnunda mimar başkan hükümet-yerel uyumuyla şehirde ilk dikkat çeken Aksu projesini başlattı, Paşa Fabrikası´na el attı, meydan düzenlemesine girdi. Bir kısım insanların ?ağaçları yok ettiler, betona çevirdiler? diye eleştirdiği kent meydanı tamamlandığında o eleştiriler kısmen dinerken, yine de alışılagelmiş ?cıbıllar parkı? görüntüsünün ortadan kalkmasına uzun süre alışılamadı..
Sami Aydın´ın birinci döneminden sonra 2009´da ise çok farklı bir seçim yaşandı. Rahmetli Yazıcıoğlu´nun ?Sivas´ı bana verin? söylemiyle başlattığı kampanyanın son günlerinde, keş dağlarından gelen acı haber tüm Türkiye ile birlikte Sivas´ı yasa boğdu. Harıl harıl seçimleri kazanmaya çalışan partiler, bir anda kampanyalarını durdurdu, Yazıcıoğlu ve arkadaşları sel olan gözyaşları arasında ebediyete uğurlandı. Bu olay olmasa da kazanma ihtimali bulunan BBP, Yazıcıoğlu´na gösterilen vefa ile sandıktan birinci parti olarak çıktı ve Doğan Ürgüp başkan oldu.
İlk etapta kadrosunu oluşturarak koltuğa oturan Başkan Ürgüp, sonrasında ekibiyle yaşadığı uyumsuzluklar yüzünden revizyona gitse de dönemini, Yukarı Tekke´deki Şehitler Parkı, yeni Otobüs terminali, Fidan Yazıcıoğlu Kültür Merkezi ve Yazıcıoğlu Bulvarını yaparak tamamladı. Halk nezdinde ?Dürüst başkan? intibası bırakan Doğan başkan, söylenti ve bir kısım dedikodulara rağmen, iktidarla uyum içerisinde çalışarak yeni imar planını da yaptı. Ama başkanlık ömrü yılan hikayesine dönen eski sanayi ile kılavuz kentsel dönüşümünü tamamlamaya yetmedi..
2014 seçimlerinde ise yine iki parti ön plandaydı. Ak Parti 2009´da kaybeden Sami Aydın´la, BBP´de 5 yıllık döneminden sonra yine Doğan Ürgüp´le yarıştı. Sandıktan büyük farkla Sami Aydın çıktı. Başkan bu dönem çok sayıda proje açıklamıştı. En önemlisi, Mevlana Tüneli ile görseli çok güzel olan ve şehrin güneyinde yeni bir cazibe merkezi oluşturmayı hedefleyen Kızılırmak projesiydi. Kale, eski sebze hali, Paşa Fabrikasının devamı, yeni meydanlar, Üniversite´ye uzanan Erdoğan Bulvarı, eski Sanayi, park sorununu çözmek için kapalı otoparklar, cenazelerin Ulu Cami´den kaldırılmasında yaşanan sıkıntıları halletmeye dönük Yukarı Tekke´ye yeni cami, mezarlık düzenlemeleri, cenaze hizmetleri, gardaşlar tepesine Macera Parkı, Sıcak çermiğe yeni havuzlar, Karşıyaka´ya köprü, Kültür Merkezleri, Rent a Car toplanma merkezi gibi projelerle ikinci dönemine başlayan Başkan Aydın, bunların bir çoğunu hayata geçirdi. Ancak, eski sanayiyi kaldıramadı, otopark meselesini çözemedi.
Şimdi yeni bir yerel seçime doğru ilerliyoruz. Bu seçimlerde Ak Parti atını değiştirerek, BBP Ürgüp´le devam diyerek, MHP´de iddialı olduğunu açıklayarak sahaya çıktı. İttifak arayışındaki diğerleri, yeni CHP, Saadet ve İYİ Parti ise henüz adaylarını belirlemeye çalışıyor.
Nostalji yaparak, 60´dan bu yana olan süreci anlatmaya çalıştık?
Umarım; hafızaları tazelemiştir...
Sivas için hayırlısı olsun..
YAZARIN DİĞER YAZILARI