?>
SU TÜKETİMİNİ ARTIRMALIYIZ
Herkese merhabalar;
Yazın sıcaklığını hissettiğimiz bugünlerde usanmadan söyleyeceğimiz bir konu var: su içmeyi artırmalıyız. Peki ‘Su neden bu kadar önemli? Ne kadar su içilmeli? Çay içmek suyun yerini tutar mı?’ gibi sorularınız varsa gelin hep birlikte cevaplayalım.
Yetişkin insan vücudunun yaklaşık % 59’u sudan oluşur. Vücut suyunun % 15’inin kaybı yaşamın yitirilmesine sebep olur. Gün içerisinde idrar, ter, akciğer ve bağırsak yoluyla vücudumuz su kaybeder. Su kaybı sonucunda kan plazmasının yoğunluğu %1 artınca beyindeki susama merkezi uyarılarak su içme isteği oluşur.
Bunlara ek sıcak hava, vücut ısısını artıran ateşli hastalıklar, solunum yolu hastalıkları ve ishal gibi durumlarda vücuttan su kaybı artar. Metabolizma faaliyetlerinin aksamadan yerine getirilmesi için bol sıvı alınmalı, günlük kaybedilen su hızlıca yerine koyulmalıdır.
Su hastalıklarla mücadele ederken besinlerden daha önemlidir. Bu nokta bağışıklık sisteminin çalışmasına yardım etmek için pandemi döneminde ve sıcak havalarda suyun önemini bir kat daha artırır.
GÜNLÜK SU İHTİYACIMIZ NE KADARDIR?
Günlük su ihtiyacımız 2 farklı şekilde hesaplanabilir:
Ya alınan her 1 kalori için yetişkinlerde 1 ml, çocuklarda 1.5 ml olarak alınmalıdır. Ya da kilogram başına yetişkinlerde 30-35ml/kg, çocuklarda 50-60 ml/kg olarak hesaplanır. Su tüketiminde yetişkinler gün içinde 8-10 su bardağının altına düşmemelidir.
Su başta olmak üzere süt, ayran, kefir, bitki çayı, komposto-hoşaf suyu, taze sıkım meyve suyu, sade maden suyu gibi sıvılarla ya da su oranı yüksek salatalık, biber, çilek, marul, limon gibi besinlerle vücut desteklenmelidir ancak hiçbir içeceğin, besinin suyun yerini tutmadığı unutulmamalıdır.
Özellikle fazla çay-kahve tüketimi su içmeyi azalttığı için günlük 5 fincan çay ve 2 fincan kahveden fazlası tüketilmemelidir. Aynı zaman diüretik etkili yani vücuttan sıvı atımını artıran bu kafeinli içeceklerin tüketimi sınırlandırılmalıdır. Böylece su içmeye hem daha fazla yer kalacak hem de vücuttan sıvı atımı azalmış olacaktır. Kahve ve çayı sınırlamak vücuttaki bu sıvı dengesi için son derece önemlidir. Her şeyde olduğu gibi suyu aşırı miktarda tüketip böbrekleri yormak da doğru değildir. Yukarıdaki hesaplamalar bizim için yeterlidir.
YEMEKLE BİRLİKTE SU İÇMEK ZARARLI MI? NE ZAMAN SU İÇİLMELİ?
Suyun yemekle birlikte tüketilmesi önerilmemektedir. Bunun en temel sebebi midede doygunluk ve dolgunluk hissi oluşturarak besin alımımızı değiştirmesidir. Yemeklerden 30 dakika önce su içmek hem iştahı dengelemek hem sindirime yardımcı olmak adına daha doğrudur.
Su içimi güne yayılarak yapılmalıdır:
Uyandıktan sonra içilen 1 bardak su metabolizmayı canlandırır.
Uyumadan önce içilen su kalp sağlığını korur.
Duştan önce içilen su tansiyonu dengeleyicidir.
Yemeklerden 30 dakika öncesinde ve sonrasında su içmek iştahı dengeler, sindirime yardımcı olur.
Egzersizlerden önce 1 bardak su içmekse kas kramplarını azaltır.
Suyun ılık içilmesi de önemlidir.
SU İÇMEYİ SEVMEYENLERE NELER ÖNEREBİLİRİZ?
Su içmeye teşvik edecek motivasyon kaynakları edinmeliyiz:
Masamıza alacağımız yeni bir su şişesi, telefonlarımıza yükleyeceğimiz hatırlatıcı programlar, mutfağımıza astığımız ilgi çekici notlar bunun için kullanılabilir.
Susama hissini beklemeden ‘Saat başı 1 bardak su içmeliyim.’ gibi küçük hedefler koyarak vücuda su alımı artırılabilir.
En sık kullandığımız yöntem ise suyu tatlandırmak, aromalandırmaktır. Suyun içine ekleyeceğimiz 1 dilim limon, birkaç yaprak nane içimi kolaylaştırır. Özellikle ferah bir içim sağlayacağı için salatalık + limon + maydanoz + taze zencefil dörtlüsü ya da çilek+ taze nane + kabuk tarçın üçlüsü denenebilir.
Aromalı sular hazırlanırken 2 önemli nokta vardır. Birincisi eklenen meyveler çok iyi yıkanmalıdır. İkincisi ise meyveler iri parçalar halinde doğranmalıdır. Böylece kesilen yüzeylerden bitkinin içeriği suya geçerek aromasını verir.
Yazımızın sonuna geldiğinizde bir bardak su içtiğiniz, büyüklerimizin de dediği gibi su verenlerimizin çok olduğu bir yaz olsun!
Kucak dolusu sevgilerle, sağlıcakla kalın.
YAZARIN DİĞER YAZILARI