TEDBİR ÖNEMLİ

Bedriye KARAHAN

4 yıl önce

Dünya salgınlar tarihine baktığımızda en büyük veba salgını, 1347-1351 yılları arasında Avrupa`da meydana gelmişti. O dönemde veba Çin ve Orta Asya`dan başlayıp tüm dünyaya yayılmıştı. Veba virüsü ticaret yolu ile Avrupa`ya ulaşarak, İtalya, ardından Paris, Londra ve tüm Avrupa ve Dünya`da görülüp toplamda birkaç yıl içerisinde 10 milyondan fazla kişinin ölümüne sebep olmuştu.

Çıkış yeri ve yayılış haritası nedeni ile o günün vebası günümüzün Corona virüsüne benzetiliyor. Ancak o zamanın vebasının ölüm oranları ile Corona virüsün oranları kıyaslanamaz. Basit tedbirler ile Coronadan korunmak mümkün.

Uzmanlar şu beş soru ve cevap ile virüsün ne olduğunu ve korunma yollarını aktarıyor:

Corona Virüsü nedir?

Corona virüsü üst solunum yollarında enfeksiyona yol açabilen viral etkenlerden sadece bir tanesidir. Enfeksiyon pek çok bakımdan mevsimsel gripten ayırt edilemez. Hastalık daha çok hayvanlarda ortaya çıkar. Nadiren hayvanlardan insanlara, insanlardan da diğer insanlara geçiş gösterir. Çin´deki bir deniz ürünleri pazarındaki yılanlardan insanlara geçiş yaptığı düşünülmektedir?

Corona Virüsü Nasıl Bulaşır?

Şu ana kadar hastalığın bulaşma yolunun damlacık yoluyla olduğu bildirilmiştir. Mevsimsel grip gibi yakın temas, öksürük, aksırık ve tokalaşma gibi yollarla insanlar arasında yayılım gösterebilir. Ağız burun yoluyla bulaşan virüs, alt solunum yollarına ve daha sonra tüm vücuda yayılabilmektedir. Ölümlerin büyük çoğunluğu alt solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı olmaktadır.

Corona Virüsünün belirtileri nelerdir?

İştahsızlık ve kilo kaybı. Ateş. Halsizlik ve durgunluk. Karın bölgesinin şişmesi. Görme sorunları, gözün sulanması ve gözde renk değişimi. Solunum sorunları ve nezle. Denge sorunları

Corona Virüsünün tedavisi nasıldır?

Hastalığın herhangi bir ilaç tedavisi bulunmamaktadır. Antibiyotikler hastalığa karşı etkisizdir. İstirahat, dengeli beslenmek ve evde kalarak hastalığın yayılmasını engellemek yapılması gerekenlerdir.

Corona Virüsünden nasıl korunabiliriz?

Maske takılması, ellerin sık sık yıkanması, öksürük ve hapşırık durumunda mendil kullanılması, yabancı yüzeylerle temas sonrası ellerin hiçbir şekilde yüze, burna, ağza ve gözlere temas ettirilmemesi gerekmektedir. Hasta kişilerden ve kapalı mekanlardan mümkün olduğunca uzak durulması hem bu virüsün hem de diğer solunum yolu virüslerinin bulaşmaması için etkili bir yöntemdir. Yeni tip corona virüs, bugüne kadar çoğu Asya´da olmak üzere 10´dan fazla ülke ve bölgede görüldü. Bu vakalar Çin halk cumhuriyetinde bulunmuş olan kişilerdi. Son 2 hafta içerisinde Çin Halk Cumhuriyeti seyahat öyküsü olup, ateş, nefes darlığı veya grip semptomları olan kişilerin hekim kontrolü önerilir.

 

 

 

 

 

Corona virüsleri, hayvanlar arasında yaygın olan bir grup virüstür. Nadiren bazı durumlarda, bilim insanları corona virüslerinin ?zoonotik? olduğunu belirtiyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi´ne göre; ?zoonotik? ifadesi, virüslerin hayvandan insana geçebileceği anlamına geliyor.

Corona virüsleri insanların hayvanlara temasıyla yayılabiliyor. Virüsün insandan insana geçmesi ise bir kişinin virüsle enfekte olmuş bir kişinin salgısıyla temasıyla gerçekleşiyor.

Corona virüsler, insan ve kuşlar gibi memelilerde hastalıklara sebep olan virüslerdir. İnsanlarda genellikle ciddi olmayan fakat ölüm riski bulunduran solunum yolu enfeksiyonlarına sebep olur. İnek ve domuzlarda ise ishal, tavuklarda üst solunum yolu hastalıklarına sebep olur. Bilinen türleri arasında MERS-CoV, SARS-CoV ve 2019-nCoV sayılabilir.

Hastalığın belirtilerine gelirsek; Öncelikle ateş, iştahsızlık ve kilo kaybı, halsizlik ve durgunluk, karın bölgesinin şişmesi, görme sorunlarının yaşanması, solunum problemleri, denge sorunları, genel psikolojik durumlarda kötüleşme görülebiliyormuş.

Hastalığın tanısı ise kan testleri, dışkı ve ağız içi mukoza testleri ve dokuyla karında biriken sıvı testleri ile konulabiliyor.

Hastalığın en çok merak edilen kısmı ise tedavisinin olup olmadığı? Bunun cevabı da bu virüsün yola açtığı hastalığın kesin tedavisinin olmadığıdır. Ama bağışıklık sistemini güçlendiriciler, vitamin kürleri ve antibiyotik desteği ile tedavi edilebiliyor. Doktorlar ayrıca oda nemlendirici ve sıcak duşun boğaz ağrısına ve öksürüğe iyi geleceğini söylüyorlar. Hastalananların bol sıvı tüketmesi ve dinlenmesinin iyi geleceğini söylüyorlar.

Ülke bazında bakarsak Çin`de 5 bin 974 vaka, Hong Kong`da 8 vaka, Macao`da 5 vaka, Tayvan`da 8 vaka, Tayland`da 14 vaka, ABD`de 5 vaka, Avustralya`da 5 vaka, Singapur`da 5 vaka, Malezya`da 7 vaka, Güney Kore`de 4 vaka, Japonya`da 6 vaka, Fransa`da 4 vaka, Vietnam`da 2 vaka, Nepal`de 1 vaka, Kanada`da 2 vaka, Kamboçya`da 1 vaka ve Sri Lanka`da 1 vaka görülmüş.

Görebileceğiniz gibi ciddi biçimde dağılan bir virüs Corona virüsü? Asya`dan Avrupa`ya, Avrupa`dan Avustralya`ya her yerde vakalar bununla ilgili vakalar görülüyor. Dünyanın bir çok ülkesi şimdiden Çin`e uçuşlarını iptal etti. Türk Hava Yolları`da Çin`e azaltacağını duyurdu. Bence azaltmak yetmez, tamamen durdurmak gerekiyor.

Globalleşen dünyada ve Çin`in ticaret devi olduğu bu dönemde bütün ülkelerin kullandığı her materyal Çin çıkışlı? Bu da hastalığın yayılmasını hızlandırıp, kontrol altına alınmasını daha zor hale getiriyor.

Bir an evvel bu virüsün tedavisi bulunmazsa Çin kapalı devre bir ülke konumunda kalırsa dünya ticareti de büyük bir kriz yaşayacak gibi duruyor. O nedenle tüm dünyanın gözleri Çin´in üzerinde..

Umarım başta Çin ve diğer ülkeler olmak üzere kontrollü bir çalışma ile bu virüsün aşı ve tedavisi mümkün olabilsin ve dünya bu beladan kurtulmuş olsun.

 Sağlıklı bir dünya insanlığın geleceği olsun inşallah..

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI