TEKLİF KÜÇÜK AMA...

ORHAN ENDER

6 yıl önce

 

Size küçük bir teklifte bulunmak istiyorum. Teklif küçük ama siz de bırakacağı iz çok büyük!

Öncelikle; hayatın bize yüklemiş olduğu sorumlulukların ağırlığının farkındayız değil mi?

Şöyle bakıyorum da etrafımda ki insanlara; herkesin bir derdi var.

 ´´Nerden biliyorsun?´´ dediğinizi duyar gibiyim! Eşime dostuma, yeni tanıştığım insanlara ilk sorduğum soru; hayat size ne ifade ediyor? Aldığım cevap hep aynı; benim hayatımı yazsan roman olur!

Gaflet kuyusunun içindeyiz de farkında değiliz aslında! Üzerimize vazife olmayan mevzulara karışmamız bu gaflet kuyusunun içinde olduğumuzun delili olsa gerek...

Kardeşlerim! Aslında biz üzerimize vazife olmayan mevzuları çok yanlış anlamışız.

Ne mi demek istiyorum?

Sorumlu olduğumuz şeyleri üzerimize alınmıyoruz aksine karışmamamız gereken işlerin başında bizler geliyoruz. Örneğin; İlmihal ve meal okuma işini İmamlara bırakıyoruz! Sanki islam sadece din görevlilerine indi!

 Okuyun! İlmihal okuyun... Tefsir okuyun... Meal okuyun...

Kaç kişimiz Kur´an-ı Kerim´in mealini hatim etti?

Üstatlar der ki; ´´OKU EMRİNİN ANLAMINI BİLMEDEN OKUMAK OLMAMALIYDI!´´...

Allah(cc) ilk ayetinde bize´ ?OKU´´ derken ne demek istedi? Hiç düşündünüz mü? Okumak bana göre bir şükürdür... Okumayan insan şükretmeyen insandır... Okumak insana; Kitabı tutacak ellerinin, okuyacak gözlerinin ve okuduğunu idrak edecek aklının büyük bir nimet olduğunu hatırlatıyor. İşte bu yüzden okumak şükürdür. Okumak Allah´ın verdiği bu güzel nimetlere şükretmek için var! Okumak bir bakıma da okuduğunu anlamaktır. Okuduğunu anlamayan insan hayatına yansıtamaz... Hayatınıza bir bakın; dedikodu, gıybet, zina had safhada! Neden? Okuduğumuz Kur´an-ı anlamadığımız için! Meal okuyup anlamak bu yüzden çok önemli... Toplumumuz okuduğu duaların, surelerin anlamlarını bilmeden ve anlamadan okuyor... O yüzden hayatımız da uygulayamıyoruz romanlara konu olacak hâl alıyoruz sizin tabirinizle! Dünya çekilmez bir hâl alıyor... Çünkü hayatımızda büyük bir eksiklik var! Kur´an-ı anlayarak okuyamıyoruz!

Keşke ilk önce harfleri tanıtıp okutmayı öğretmek yerine Kur´an-ı anlamayı öğretseler.. Ama yıllardır gelenek olmuş bu bizde... Önce harfleri tanı sonra oku! Hangi aile akşamleyin toplanıp okuma günü yapıyor acaba? Dizi- Film günü yapıyoruz ama!

Dostlar! Bizi uyuttular! Tabiri caizse bizi hipnoz ettiler! Televizyonlarla beynimizi uyuşturdular! Kendisini çok akıllı sanan insanlar bile televizyonun esiri olmuş durumda... Konuyu dağıtmak istemiyorum, yoksa bu konu hakkında söylenecek çok şey var! Yazımın başında size küçük bir teklifte bulunacağımı söylemiştim.

İşte teklifim bu;

Ailece haftada bir gün toplanın okuma günü yapın!

Filistin´de, Suriye´de, Afanistan´da bizim ciğerimizi deştikleri halde neden bir gün üzülüp diğer gün hayata kaldığımız yerden hiçbir şey olmamış gibi devam ediyoruz? Çünkü okumuyoruz! Okumadığımız için onların acısını yüreğimiz de hissetmiyoruz! Onların acısına ortak olmak için, onların acısını ciğerlerimiz de hissetmek için okumalıyız! Hemen şimdi bir gün belirleyin! Saat belirlemeyi unutmayın sakın! Ailecek toplanın ve elinize meal alın okumaya başlayın...

Teklifim küçük fakat uygulamaya başladığınız da bir mucizeye şahit olduğunuzu göreceksiniz... Size sonsözüm; nefsimizin arzularını yenmeye çalışıp bu mucizevî davranışımızın mükâfatını Allah´tan bekleyin...

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI