TÜRKİYE, ARTIK ESKİ TÜRKİYE DEĞİL

Bedriye KARAHAN

4 yıl önce

Türkiye, virüse karşı yerli ilacını üretmeyi başardı...

AK Parti hükümeti ile ülkemiz dışa bağımlılıktan adım adım uzaklaşıyor. 2002 yılı öncesi Türkiye ile şu anki Türkiye arasında tabir yerindeyse dağlar kadar fark var. Kendi programlarını uygulayan, kendi projelerini üreten bir Türkiye var. Bunun örneğini geride kalan 18 yılda sayısızca gördük.

Bir örneği de Covit-19 salgınında yaşandı. Salgına karşı süper güç ABD´nin dahi sağlık sistemi çökerken, ülkeler yaşlı nüfuslarını resmen ölüme terk ederken, Türkiye bu süreci en iyi yürüten ülke olarak dünyayı kendisine hayran bıraktı.

Salgın ülkemize gelmeden önce tedbirler ve çalışmalar başladı ve TÜBİTAK başkanlığında Covid-19 Türkiye Platformunu oluşturuldu. Bu platformun çalışmaları arasında virüse karşı aşı üretimi çalışmaları da son bularak, ülkemize bir gurur daha yaşatıldı.

Covid-19 Türkiye Platformu çatısı altındaki bilim insanları tarafından geliştirilen Favipiravir isimli ilacın yerli sentezi üretildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ve TÜBİTAK Covid-19 Türkiye Platformu çatısı altındaki bilim insanları tarafından geliştirilen Favipiravir isimli ilacın yerli sentezi görücüye çıktı. İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Güzel ve ekibi ile Atabay Kimya Firması tarafından sentezlenip ruhsatlandırma aşamasına gelen yerli sentez ilacın ilk numunesi Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank´a sunuldu. İlaç Türkiye´de kullanılacak olmasının yanı sıra yurt dışına da gönderilecek.

Ve bu ilacın üretimi 40 gün gibi kısa bir sürede sonuçlandırıldı. 41 kere maşallah?  

YAZARIN DİĞER YAZILARI