?>

“VEKALETLE KURBAN İBADETTEN ÇIKARTILIP TİCARETE KAYMAMALI”

“VEKALETLE KURBAN İBADETTEN ÇIKARTILIP TİCARETE KAYMAMALI”

Uğur YILDIRIM

2 yıl önce

-Kurban, Hz. İbrahim ve oğulları zamanında başlayan ve Allahın vacip kıldığı bir dini vecibedir. Kurban Allah'a hamdetmek ve varlığına inanışı göstermek amacıyla yapılan bir ibadettir. Kurban Bayramı ise; bu ibadetin her yılın belirli günlerde gerçekleştirilmesidir. Kurban Bayramı'nda ibadet etmek isteyenler, emredilen koşulları taşıyan hayvanları Allah için keserler. Kesilen kurban üçe taksim edilir. Bir bölümü ihtiyaç sahibi komşuya, bir bölümü akrabaya ve bir bölümüde kişinin kendi ailesi için evine ayırır. -Hz. Peygamber (s.a.v.) “Kim imkân bulurda, mal genişliği yerinde olur kurban kesmezse namazgâhımıza yaklaşmasın.” (Hadîs-i Şerîf, Müsned-i Ahmed) buyurarak imkânı olduğu halde kurban kesmeyenleri ağır bir dille uyarmıştır. -Lakin son yıllarda Kurban vecibesi ticari ve çıkar amacına hizmet eden marketler, sivil toplum örgütleri, cemaatler ve vakıflar tarafından kazanç sağlama amacıyla sulandırılıyor. -Bu sulandırma işinde özellikle son yıllarda vekaletname adı altında iyiden iyiye kurban anlayışı dejenerasyona uğratılıyor. -Kurban şuurunu idrak edemeyen bazı kişiler ve eşleri kurbanla uğraşmayı yorucu ve eziyet verici bir uğraş görüyorlar. Kendi evinde, çocuklarıyla birlikte kesmekten imtina edenler (Allah niyetlerini ve kurbanlarını kabul etsin) vekaletle kurbanlarını kestirmeleri Hz. İbrahimden itibaren yaşatılan bu dini vecibeyi zaafa uğratıyor.  -Vekaletle kurban kesmenin bir çok sakıncası var. Mümkünse kişi kurbanını kendisi kesmeli, çocuklarına bu geleneği ve dini anlayışı öğretmeli, taksimatındaki incelikleri ailesine aşılamalı, ihtiyaç sahibi komşularına dağıtımdaki paylaşma ve dayanışma şuurunu oluşturmalı, kurban bayramı ve kurban toplumda birleşmeyi, paylaşmayı ve kenetlenmeyi öğreten dini bir anlayıştır. 

-Bir kimseye kurban kesmenin vâcib olması için, şu şartların bulunması gerekir: -Müslüman olmak. -Hür olmak. -Mukîm olmak. Seferî (yolcu) olmamak. -Fıtır sadakasını vâcib kılan zenginliğe sâhip olmak. -Âkıl ve bâliğ olmak.

-Vekaletname ile yurtdışı ve yurt içinde kurban kesiliyor ilanları, marketlerde “şu fiyata 25 kilo kurban hisseniz garantili ilanları kurban kesme anlayışını zedeler.  -Kurban Allaha feda edilir. Sadece eti için, derisi için kesilmesi kurbanı ve niyeti sakatlar. Vekaletname ile yurt İçinde ve yurtdışında parasını ödeyip kurban etini almayan ucuz fiyatlara kurban kestim düşüncesi giderek yayılıyor. Tabi bu uygulamalar arttıkça toplum içinde bu yöntemi kolay bulan, ucuz bulan, kurbanla uğraşmak istemeyen kişiler her yıl katlanarak artıyor. Bu artışla beraber bu dini anlayışı istismar eden stk, cemaat, market vb. anlayışlar artıyor. Bu durum genç nesilde kurban kesme ve kurban anlayışını sulandırarak bu dini görevi zaafa uğratıyor.  -Üzerine Kurban kesilmesi vacip olan kişiler kurbanını mümkünse kendi kesmeli, ailecek kurbanı kesmeli, etlerini ayrıştırmayı, komşu ve akrabalara dağıtma geleceğini öğretmeli. Kurbanla uğraşamam diye kurbanının etinden vazgeçerek vekaletle kestirilmesi bu dini anlayışa, niyete ve kurbana gölge düşürür. -Yurt dışında vekaletle kurban kestirmede yurt dışı fiyatları daha cazip diye kurban kestirip etinin orada dağıtılmasını düşünenler özellikle ailesini, akrabasını ve ihtiyaç sahini komşularınıda mağdur ettiğini unutmamalı. -Çok değil yakın geçmişte müslümanların zekatını, fitresini kurban ve derilerini toplayıp bu duyguları istismar eden sözde bir cemaatin bu millete ve vatana neler yaşattığını unutmadık. Amaç ve niyet ibadetten, ticarete kaymamalı! Yoksa Kurban parasını vereyim benim adıma et dağıtın Kurban niyetini eda etmez. Kurbanımız beraetimize vesile olsun. Kurban Bayramımız mübarek olsun.
YAZARIN DİĞER YAZILARI