YARGI REFORMU STRATEJİ BELGESİ BİR AN ÖNCE YASALAŞMALI
AVUKAT EYÜP DEMİRER
6 yıl önce
Yargı reformu strateji belgesinde yer alan konular uzun yıllardır üzerinde tartıştığımız esasen de yürürlüğe girmesi geç kalmış birçok husus olup, hukukta kalitenin artırılması, vatandaşlarımızın en kaliteli hukuk hizmetini etkin ve hızlı şekilde alması için pakette yer alan düzenlemeleri irdelediğimizde;
- HUKUK FAKÜLTESİ MEZUNLARI İÇİN; Hukuk Fakültesi eğitimi 5 yıla çıkarılması tasarlanıyor. Özellikle teorik eğitim alınan mevcut hukuk eğitiminde umut ediyorum ki, uygulamaya yönelik eğitimin de verilmesi açısından 1 yıllık ek takviye süre uygulama eğitimine ağırlık verilmesi dahilinde gayet mantıklı olacaktır.
- HUKUK FAKÜLTESİ MEZUNLARI İÇİN ; İş bu strateji belgesinin yayınlanması ve yasalaşması ile birlikte henüz mezun hukukçuların da sınava alınması tasarlanmakta olup, bu durum da kalitenin artırılması açısından ciddi manada katkı sağlayacaktır.
- HAKİM ve SAVCI YARDIMCILIĞI MÜESSESESİ; Uzun yıllar önce üzerinde tartışılmış idi. Bu hususta köşe yazılarımda zaten detaylıca yer vermiş idim. Bu müessese de kesinlikle uygulanmalı, yürürlüğü girmelidir. Zira, kaliteli uygulayıcı yetişmesi açısından oldukça elzem ve önemli olup, aynı hususun Avukat Yardımcılığı şeklinde dizayn edilmesi de savunma kanadı açısından da ciddi bir uygulayıcı kalitesi getireceğini belirtmek isterim. Bu önerimiz de dikkate alınmalıdır.
- İCRA ve TÜKETİCİ İHTİLAFLARINDA ARABULUCULUK ŞARTI GETİRİLMESİ; Oldukça yerinde bir düzenlemedir. Vatandaşımız açısından bugüne kadar bu hususta ciddi mağduriyetler oluşmuştur. Şöyle ki 100 TL lik abonmanlık faturasını sehven unutan vatandaşlarımız doğrudan icraya verilmek sureti ile bu bedelin 4-5 katı kadar yani 400 TL, 500 TL gibi totalde ciddi icra rakamları ve sürekli haciz baskısı ile karşılaşmışlardır. Bu hususta da ivedi şekilde belirtilen düzenleme yasalaşmalı, belirttiğim hassasiyetler muvacehesinde yaşanılan mağduriyetler giderilmelidir.
Ancak, burada arabuluculuk yasasında arabulucunun etkin olmayan rolü kaldırılmalı, arabulucuya da hakem sıfatı yüklenerek yetkileri bir nebze olsun artırılmalıdır ki, arabuluculuk faaliyetinden sonuç alınabilsin.
- HUKUKÇULARIN GİRECEĞİ YAZILI SINAVLARDA 70 BARAJ PUANINA TEKRAR DÖNÜLMESİ; Yaşanılan süreçte eksik olan hakim ve savcı sayısı boşluğu tamamlanmak üzere olup, 55 lere kadar düşen baraj puan uygulaması kaldırılarak 70 barajı tekrar yürürlüğe girecektir ki bu durum da olumlu ve yerindedir.
- UZLAŞTIRMACILARIN SADECE HUKUKÇULARDAN SEÇİLECEĞİ YÖNLÜ DÜZENLEME; Bu düzenleme de son derece yerindedir. Hukuk işini hukukçu yani hukuk altyapısı olan bireyler yerine getirmelidir. Aksi durumda yaşanılan sıkıntılar örnekleri ile ortada olup, yapılacak bu düzenleme ile de hukukun alanına hukukçuların sahip çıkıp, sadece hukukçular tarafından yerine getirilmesi hem etkin hem de yerinde bir düzenleme olarak karşımıza çıkacaktır.
Uzun zamandır beklenen düzenlemelerdir. Birçok Adalet Bakanına iletilse ve en geniş detayda tartışılsa da en etkin adımların Bakan Abdulhamid Gül döneminde atıldığı görülmektedir. Başta Sayın Bakan olmak üzere emeği geçen, yıllardır beyan ettiğimiz doğruları yasalaştırarak sunacak olan tüm çalışma arkadaşlarına teşekkür ederiz?